Otvoren 29. Beogradski džez festival!

U prepunoj Velikoj dvorani Sava Centra 24. oktobra svečano je otvoren 29. Beogradski džez festival, koji će u produkciji Doma omladine Beograda trajati sve do 28. oktobra. Ova ugledna međunarodna muzička manifestacija, od posebnog značaja za Grad Beograd, kao i svake godine privukla je brojnu publiku, javne ličnosti, muzičare,  drage goste i prijatelje Festivala, te mnoštvo predstavnika domaćih i stranih medija.

 Posetioci su uživali u duplom koncertnom programu: Big bend RTS obeležio je 65. rođendan uz specijalnog gosta iz Belgije, trubača i kompozitora Berta Jorisa, a prvi put u Srbiji nastupila je i vokalna džez diva Kasandra Vilson sa sastavom „Harijet Tabmen“.

 

Pre početka koncerata prisutnima su se obratili v.d. direktora Doma omladine Beograda Marko Stojanović, ambasador Belgije Nj.E. Alen Kundicki i Svetolik Sveta Jakovljević,  istaknuti sprski džez publicista, nekadašnji urednik PGP RTS i jedan od osnivača Udruženja džez muzičara.

 

Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda istakao je da su najveća snaga Beogradskog džez festivala njegovi ljudi.

,,Festival je u teškim godinama preživeo zahvaljujući ljudima, onima u publici, ljudima na sceni i iza nje. Svi oni poštuju džez i znaju da je važan za Beograd i Srbiju. Zato se može reći da BDžF organizuju prijatelji. Prijatelji iz celog sveta“, rekao je Stojanović.

 

Ambasador Belgije u Srbiji Alen Kundicki pohvalio je organizatore festivala, a Big Bendu RTS čestitao jubilej. Osvrnuo se i na odličnu saradnju Belgije i Srbije, i istakao da je nastup Berta Jorisa pravi primer  te saradnje.

,,Beogradski džez festival postavlja Beograd na mesto važnog kulturnog centra u Evropi jer umetnici iz svih delova sveta dolaze da sviraju i uživaju u džezu“, rekao je Kundicki.

 

Svetolik Sveta Jakovljević podsetio je prisutnu publiku na istorijat Big Benda RTS, ali i pohvalio Dom omladine Beograda na upornosti i istrajnosti u očuvanju tradicije džeza u Srbiji.

,,Večerašnji koncert je odlična prilika da povežemo prošlost i sadašnjost i da se prisetimo svih onih koji su pomogli da Big Bend RTS opstane ovoliko godina. Pred nama je danas treća generacija muzičara i ja im čestitam na tome“, istakao je Jakovljević.

 

U prvom delu koncerta nastupili su Big Bend RTS i Bert Joris, čiji je originalni repertoar izveden večeras pred beogradskom publikom. Nastup sastava u kojem su muzički naslednici nekadašnjih pionira srpskog džeza svi prisutni pozdravili su ovacijama, nakon čega je usledio nastup jedne od najvećih svetskih džez zvezda. Kasandra Vilson sa trijom Harijet Tabmen oduševila je beogradsku publiku projektom Crno sunce. Pre početka njihovog nastupa, muzičare i prisutnu publiku sa bine je pozdravio i ambasador SAD u Srbiji, Nj.E. Majkl Kirbi.

 

Nakon otvaranja u Sava Centru, program 29. Beogradskog džez festivala nastavlja se tokom naredna četiri dana u Domu omladine Beograda. Ljubitelji džeza 25. oktobra od 19:30č (Velika sala Doma omladine) slušaće domaći bend Ejot, koji je poslednjih godina ostvario zavidnu karijeru u inostranstvu. U 21č na scenu će izaći legenda svetske džez scene, čuveni saksofonista Li Konic. Na Beogradskom džez festivalu nastupao je prvi put 1977. godine, sa kvartetom Šelija Menija. Ovog puta, sa njim u Beograd dolazi talentovani mladi pijanista Den Tepfer.

 

U ponoćnom programu, koji u Sali Amerikana počinje od 23č najpre će nastupiti mlade zvezde italijanske džez scene Đanluka Petrela i Đovani Gvidi, koji se vraćaju u Beograd posle sjajnog nastupa 2010. godine u kvintetu Enrika Rave. U završnici druge festivalske večeri publici će se predstaviti  vodeći holandski džezer, saksofonista Juri Honing, sa svojim akustičnim kvartetom.

 

Više o ostatku programa na: www.belgradejazzfest.rs

Komentari