Kasandra Vilson i BIG BEND RTS na otvaranju 29. Beogradskog džez festivala!

U Velikoj dvorani Sava Centra večeras počinje 29. Beogradski džez festival! Na svečanom otvaranju publici će obratiti v.d. direktora Doma omladine Beograda Marko Stojanović, ambasador Belgije u Srbiji Nj.E. Alen Kundicki i Svetolik Jakovljević, istaknuti sprski džez publicista, nekadašnji urednik PGP RTS i jedan od osnivača Udruženja džez muzičara. U duplom muzičkom programu publika će imati priliku da čuje jednu od najboljih džez pevačica današnjice, umetnicu raskošnog glasa Kasandru Vilson, ali i da prisustvuje obeležavanju važnog jubileja za srpski džez – 65. rođendana Big Benda RTS-a.

 

Ljubiteljima džeza će se od 19:30 časova najpre predstaviti pioniri džeza u Srbiji, sastav koji je osnovan davne 1948. godine, i koji i dan-danas svira istim žarom i posvećenošću kao na početku karijere. Big Bend RTS u početku je bio u formaciji revijskog orkestra sa duvačima. Prvi dirigent bio je Mladen Guteša, čije je mesto pet godina kasnije zauzeo Vojislav Bubiša Simić, koji je orkestar potpuno okrenuo ka džez izrazu. Na Prvom Evropskom džez festivalu u Žuan Le Panu (Francuska) 1960. godine osvojili su prvu nagradu u kategoriji velikih orkestara, što je bio uvod u gostovanja širom Evrope i saradnju sa brojnim zvezdama džeza. Nastupali su rekordan broj puta na Beogradskom džez festivalu, a ove godine će obeležiti i svoj trinaesti koncert! Danas Big Bendom RTS diriguje Ivan Ilić, a na festivalu ove godine na sceni će im se pridružiti i belgijski trubač Bert Joris, jedan od najistaknutijih evropskih kompozitora i aranžera srednje generacije, čiji će originalni repertoar orkestar izvesti ovom prilikom!

 

 

  

 

 

Nakon domaćih zvezda, od 21:30 časova prvi put pred srpskom publikom nastupiće Kasandra Vilson sa sa specijalnim programom “Harijet Tabmen & Kasandra Vilson predstavljaju Crno sunce”, velikim hitom evropske koncertne jeseni.

Dobitnica dva Gremija, 12 titula magazina Down Beat za džez pevačicu godine, i najbolja američka pevačica po magazinu Time, Kasandra Vilson je jedna od vodećih svetskih vokalnih diva. U njenom izvođenju sa uspehom se sreću komercijalno i avangardno, kao i sastavljaju džez, bluz, kantri, rok i folk muzika. Nastup na otvaranju ovogodišnjeg izdanja festivala biće njeno premijerno predstavljanje beogradskoj i srpskoj publici. Trio Harriet Tubman, nazvan po legendarnoj Afro-Američkoj aktivistkinji iz vremena Građanskog rata, čine Brendon Ros (gitara), Melvin Gibs (bas) i Džej Ti Luis (bubnjevi), trojica istaknutih savremenih džez/rok/fank/bluz umetnika sa bogatim iskustvom u brojnim sastavima na svetskoj džez i rok sceni – od Henrija Tredgila i The Lounge Lizzards, do Lua Rida i Stinga.

 

     

 

 

Muzika koju predstavljaju na zajedničkom projektu „Black Sun“ istovremeno je familijarna i sveža, izvan žanrovskih ograda. U isto vreme, prepoznaju se raznovrsni uticaji: od transcedentalne duhovnosti akustičnog bluza delte Misisipija do električne eksplozije Majlsovih džez-fank bendova 70-ih; od afričkih korena, preko Koltrejna, do hip-hopa. Harriet Tubman koriste ukupnost njihovih iskustava da stvore viziju muzičke slobode i invencije za one koji žele da se predaju njihovom putu.

 

Ne propustite 29. Beogradski džez festival koji će nakon večerašnjeg otvaranja u Sava Centru, biti održan u prostorijama Doma omladine Beograda sve do 28. oktobra, gde će nastupiti preko 15 kako svetskih, tako i domaćih džez zvezda!

 

Ulaznice za sve koncerte u okviru 29. Beogradskog džez festivala u prodaji su preko EVENTIM mreže.

 

Više o programu 29. BDŽF na: http://www.belgradejazzfest.rs/ 

Komentari