Onlajn vođenje kroz izložbu Željke Aleksić

Vođenje kroz izložbu Plava laguna sa autorkom Željkom Aleksić biće održano poslednjeg dana postavke u Galeriji DOB, preko Zoom aplikacije u petak 26. marta od 19 časova. Umetnica će govoriti o aktuelnoj izložbi, poziciji radničke klase u savremenom društvu, ali i o ličnom iskustvu studiranja i rada u Beču.

 

„Multimedijalna izložba Željke Aleksić bavi se odnosima prezentacije radničke klase i njene manifestacije kroz likovni iskaz. Imajući u vidu korelaciju između društveno ustanovljenih stigmi, koje se par excellence nalaze u poziciji političkog diskursa i umetnosti koja rekontekstualizuje stvarnost, izložba “Plava laguna” ističe pitanja društvenog staleža i njegove pozicije kroz vreme.

Kreiranjem interdisciplinarnog sadržaja, Željka Aleksić upućuje na distinkciju u sagledavanju društvenih vrednosti i lične borbe pojedinca za egzistencijom.

Kroz narativni ciklus umetnica ukazuje na porodično nasleđe, a kroz fragmente upućuje na probleme sa kojima se susreće prilikom rada u trgovini, a sa kojim se susretala i njena porodica prilikom rada u fabrici. Čitanjem instalacije koju sačinjavaju mantili/radne uniforme, sagledava se forma izmeštanja Subjekta u Objekat, što u krajnjoj konstelaciji rezultira njegovim odustvom.

Odsustvo Objekta ukazuje na sopstvenu relativnost, a time se preispituje jezička artikulacija koja biva van domašaja vidljivog. Ona u sebe upisuje niz znakova koji upućuju na referentnost događaja, odnosno prisustvo aluzije unutar samog čitanja objekta. Upravo izostanak konkretne informacije u sebe upisuje niz referenci koje za cilj imaju da istaknu ravnotežu bezvremenske matrice kroz uspostavljanje neformalnog ’govora’. Time se ističe nagoveštaj u odnosu na stvaran događaj koji biva na nivou asocijacije kod posmatrača.“

Jelena Pavićević, urednica likovnog programa DOB (deo teksta iz predgovora za katalog)

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti vođenju na OVOM LINKU.

Meeting ID: 917 1545 9782
Passcode: 808789

 

Komentari