Izložba “Plava laguna” Željke Aleksić

Multimedijalna izložba Željke Aleksić bavi se odnosima prezentacije radničke klase i njene manifestacije kroz likovni iskaz. Imajući u vidu korelaciju  između društveno ustanovljenih stigmi, koje se par excellence nalaze u poziciji političkog diskursa i umetnosti koja rekontekstualizuje stvarnost, izložba “Plava laguna” ističe pitanja društvenog staleža i njegove pozicije kroz vreme.

 

Kreiranjem interdisciplinarnog sadržaja, Željka Aleksić upućuje na distinkciju u sagledavanju društvenih vrednosti i lične borbe pojedinca za egzistencijom.

Kroz narativni ciklus umetnica ukazuje na porodično nasleđe, a kroz fragmente upućuje na probleme sa kojima se susreće prilikom rada u trgovini, a sa kojim se susretala i njena porodica prilikom rada u fabrici. Čitanjem instalacije koju sačinjavaju mantili/radne uniforme, sagledava se forma izmeštanja Subjekta u Objekat, što u krajnjoj konstelaciji rezultira njegovim odustvom.

Odsustvo Objekta ukazuje na sopstvenu relativnost, a time se preispituje jezička artikulacija koja biva van domašaja vidljivog. Ona u sebe upisuje niz znakova koji upućuju na referentnost događaja, odnosno prisustvo aluzije unutar samog čitanja objekta. Upravo izostanak konkretne informacije u sebe upisuje niz referenci koje za cilj imaju da istaknu ravnotežu bezvremenske matrice kroz uspostavljanje neformalnog ’govora’. Time se ističe nagoveštaj u odnosu na stvaran događaj koji biva na nivou asocijacije kod posmatrača.

Onlajn vođenje kroz izložbu Željke Aleksić

 

Željka Aleksić (Knjaževac, 1989.), student likovne Akademije u Beču. Stipendista “Second year schooling” Akademie der Bildenden Künst Wien. Likovnu Akademiju u Beču upisuje 2017. na odseku “Kontekstualno slikarstvo” kod mentora Hans Ashley Scheirl (Gin Müller) Fotografijom počinje da se bavi 2009. godine. Kurs kreativne fotografije završila 2011. godine pri foto klubu FON-Niš. Osnivač neformalne grupe Centar za kulturu i umetnost K019 u Knjaževcu (2013). Od 2009. godine je učestvovala na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

 

 

*****************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

*****************

Programi u Domu omladine Beograda se održavaju uz primenu svih mera zaštite od koronavirusa koje su odredile stručne službe, a odnose se na dezinfekciju, nošenje zaštitnih maski, kao i na maksimalan dozvoljen broj posetilaca i održavanje predviđene fizičke distance u publici. Posetioce molimo da strogo poštuju propisane mere i budu odgovorni prema sebi i drugima. Ceremonija otvaranja izložbi i grupnih poseta neće biti u narednom periodu, Galerija DOB otvorena je za pojedinačne posete.

Komentari