Omaž Žarku Lauševiću na 71. Martovskom festivalu: Premijera filma „Hrana za golubove“

Na 71. Martovskom festivalu, u okviru revijalnog programa DOMAĆA PANORAMA, 29. marta od 20.15 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće prikazana regionalna premijera kratkog igranog filma „Hrana za golubove“ (2024. / 28’) u kojem je jednu od poslednjih uloga ostvario legendarni Žarko Laušević.

U ovom ostvarenju, snimljenom po scenariju i u režiji Milice Spasojević, Laušević igra Zorana, penzionisanog profesora fizičkog vaspitanja. Odrađujući svakodnevni ritual, upoznaje Dejana, dečka koji ima veliki problem. Zoran će u Dejanu prepoznati samog sebe i imaće razlog da iskoristi svoje teško stečeno znanje, dok će Dejan dobiti sve što nije znao da mu je preko potrebno. Film je snimljen u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pored Lauševića uloge tumače Luka Grbić i Nenad Maričić.

Milica Spasojević, foto Filip Stojanović

Milica Spasojević rođena je 1998. godine. Diplomirala je 2022. na FDU, odsek FTV režija, a potom na istom fakultetu nastavila master studije audiovizuelnih umetnosti. Školske 2022/23. režirala je kratkometražni igrani film „Spretno sretno“ i kratki eksperimentalni film „Žica“ 2017. godine. Takođe, režirala je pet studenskih filmova: „Moja su ti vrata uvek otvorena“ (2018), „Plemenita veština zaboravljanja“ (2019), „Radni naslov“ (2020), „Animus“ (2022), „S one strane duge“ (2022, kratki dokumentarni film), „Hrana za golubove“ (2024) i „Tetka“ (2024).

 

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, biće održan od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Pored bogatog takmičarskog programa u nekoliko kategorija, publici će ponuditi i ekskluzivan revijalni program kroz Domaću, Regionalnu i Svetsku panorama.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Komentari