Premijera uzbudljivog dokumentarca “Trka na kraju sveta” na 71. Martovskom festivala

Dokumentarni film “Trka na kraju sveta” (2024. / 96’) donosi uzbudljivu priču o trkačkoj ekipi iz Srbije, koja je osvojila prvo mesto u 500 km dugoj štafetnoj trci u surovoj pustinji Atakama. Ovo ostvarenje, koje je režirao Galeb Nikačević Hasci-Jare, festivalsku premijeru imaće 26. marta od 15.30 časova na 71. Martovskom festivalu (DOMAĆA PANORAMA) u Domu omladine Beograda.

Krajem novembra 2023. godine trkačka ekipa iz Srbije BURT (Belgrade Urban Running Team) učestvovala je u TSP-u (The Speed Project), 500 km dugoj štafetnoj trci u Atakami u Čileu, najsuvljoj pustinji na svetu, duboko u Andima. Na cilj su stigli za manje od 35 sati, osvojili prvo mesto i oborili rekord ove surove staze. Taj deo se naziva i „Put na kraju sveta“ (Ruta del fin del mundo) i najjužnija je tačka Latinske Amerike. Pored nadmorske visine do 3400 m, karakterističan je po temperaturnim razlikama od preko 30 stepeni u toku dana, vetrovima, pesku i prašini. Agelast produkcija ih je pratila u tom, fizički i mentalno, najvećem izazovu do sada – kako za trkače, tako i za samu produkciju. Rezultat toga je ovaj film, snimljen u Agelast Produkciji.  Pored reditelja, autorsku ekipu čine Sandra Planojević Hasci-Jare, Miloš Korać, Nenad Veljović, Nikola Radojičić i Marko Ignjatović.

Galeb Nikačević Hasci-Jare, foto PROMO

Galeb Nikačević Hasci-Jare

Novinar, TV lice i podkaster. Studirao je književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Karijeru je započeo krajem 2000. na TV Metropolis. Pisao je reportaže i muzičku kritiku za štampana izdanja magazina „TimeOut“ i „Huper“. Radio je sa filmskim produkcijama, na malim filmskim ulogama, kao i sa privatnim produkcijama koje su se bavile reklamama. Postao je prvo lice iz Srbije na MTV-ju, gde je radio od 2005. do 2010. godine. Od 2012. do 2014. bio je jedan od urednika programa DOB-a. Godine 2014. počinje sa radom na VICE Media, kao novinar, urednik kulture, kreativni urednik i autor više desetina dokumentarnih filmova. U septembru 2019. je prešao u „Ringier Axel Springer“ na poziciju glavnog i odgovornog urednika portala „NOIZZ“. Od januara 2020. u potpunosti se posvetio svojoj produkciji, „Agelast Production“, koja radi najveći regionalni podkast „Agelast“, „Agelast Sessions“ (promoviše regionalnu autorsku muziku), kao i dokumentarni formate „Tamo Daleko“ i „New Balkan Cuisine“.

 

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, biće održan od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Pored bogatog takmičarskog programa u nekoliko kategorija, publici će ponuditi i ekskluzivan revijalni program kroz Domaću, Regionalnu i Svetsku panorama.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Komentari