Održan prvi Dan otvorenih vrata u DOB-u

U punom holu ispred Sale Amerikana u Domu omladine Beograda, u sredu 17. jula, održan je prvi Dan otvorenih vrata. Predstavnici medija imali su priliku da se detaljnije upoznaju sa programom i planom DOB-a za predstojeću sezonu, kao i da se informišu o letnjem repertoaru ove ustanove kulture.

U neformalnom razgovoru sa novinarima, koji će se u Domu omladine Beograda u buduće održavati jednom mesečno, novi v.d. direktora DOB-a Marko Stojanović i urednici programa, istakli su bitne događaje za narednu sezonu.

“Dom omladine Beograda je u prethodnoj godini imao preko 1700 programa, a za to je najzaslužnija fenomenalna ekipa zaposlenih kojih je svega tridesetak. Program Doma omladine je planiran godinu dana unapred, tako da smo sada na kraju programske šeme za ovu godinu. Sledeće godine imaćemo dva bitna segmenta – jedan će biti redovan program, a drugi segment je proslava 50 godina od osnivanja Doma omladine, koji je otvoren 1964. godine od strane učesnika radnih akcija. Pored toga, naredne godine slavimo i 30 godina Beogradskog džez festivala“, istakao je Stojanović.

Posebnu pažnju Marko Stojanović je posvetio novom letnjem programu – Koncertima na zidiću ispred Doma omladine Beograda, na platou Milana Mladenovića.

“Zahvaljujući medijima, u veoma kratkom roku, koncerti na zidiću dobili su veliku pažnju građana Beograda, kao i gostiju Beograda, pa se tako svakog petka od 20 časova, ispred Doma omladine skupi stotinak ljudi. Naša je želja da mladim, neafirmisanim bendovima omogućimo da se predstave. Do sada su održna četiri koncerta, a cela akcija će trajati sve do početka septembra, u zavisnosti od vremenskih prilika možda i duže. Postoji ideja i da se koncerti na zidiću održavaju i subotom, zbog velikog interesovanja samih muzičara koji su čuli za našu akciju“, objasnio je Stojanović.

Dom omladine Beograda od septembra pokreće novu akciju koja će biti usmerena pre svega na srednjoškolce, kako bi na kvalitetan i kreativan način, za malo novca, mogli da provedu svoje slobodno vreme.

“Od jeseni, svi omladinci, odnosno đaci sa đačkom knjižicom, moći će u ovoj kući da za malo novca, do 100 dinara, popiju sok, vodu ili ceđenu pomorandžu i to je jedna od novina – promena cenovne politike Doma omladine Beograda. Takođe, za sve programe koji počinju do 20 časova, u produkciji Doma omladine ili nečijoj drugoj produkciji, postojaće određeni kontigent ulaznica koje će, uz đačku knjižicu, moći da se kupe za 100 dinara“, najavio je v.d. direktora Marko Stojanović i dodao da sa novom sezonom Dom omladine Beograda kreće i sa intenzivnim edukativnim programima, koji su do sada uglavnom bili zasnovani na tribinama i među najposećenijim programima su od strane mladih.

“U okviru projekta Art dijaspora, u septembru ili oktobru, planiramo da predstavimo publici naše umetnike koji su uspeli u dijaspori, kako bi sa nama podelili svoja iskustva. Jedno od tih imena je Nikola Tamindžić, jedna od velikih zvezda njujorške fotografske scene“, rekla je urednica tribinskog programa Dušana Nikolić.

Ono po čemu je Dom omladine Beograda posebno poznat je njegov raznovrstan muzički program, koji će u novoj sezoni biti još bogatiji, a za sve one koji bi voleli da učestvuju u procesu realizacije programa, biće organizovane prakse.

“Dom omladine Beograda će pružiti priliku mladim ljudima da se upoznaju sa umetnicima, da vide kako sve izgleda iza scene, na koji način se u realnosti prave programi. Želja nam je da pored upoznavanja mladih sa funkcionisanjem jedne institucije kulture kao što je Dom omladine, stvorimo i novi kadar koji će sticati prva praktična iskustva i isprobati svoje ideje, paralelno dok je još u školskoj klupi“, istakao je Dragan Ambrozić, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda.

Od 2006. godine, na prvom spratu Doma omladine Beograda radi Američki kutak, koji tokom leta takođe ima bogat program interesantan svim uzrastima.

“Svi programi Američkog kutka su besplatni i želja nam je da uvek idemo u korak sa Domom omladine, jer mi smo njegov deo. Volela bih da najavim radionice kreativnog pisanja, časove konverzacije za odrasle i tinejdžere, početni engleski za starije sugrađane, časovi matematike za osnovce i srednjoškolce“, istakla je Sandra Nikolić iz Američkog kutka.

Predstavljajući jedan od primera odlične saradnje umetnika i DOB-a, sa novinarima je razgovarao i Rastko Šejić, organizator izložbe rok fotografija Marka Ristića, koja je još uvek u toku.

“Već nekoliko godina uspešno sarađujemo sa Domom omladine, po mom mišljenju najevropskijim kulturnim centrom u Beogradu. Tehnički je najbolje opremljen i produkcijski pruža mogućnosti za izvođenje složenijih događaja. Želim Domu omladine Beograda da i ubuduće bude ustanova koja će voditi kulturnu scenu Beograda, da svi ovi bendovi koje je Marko Ristić fotografisao, sviraju i ovde“, zaključio je Šejić.

Poseban naglasak stavljen je na novi način komunikacije sa publikom i posetiocima programa u DOB-u putem mejla.

“Novi mejl – omladina@domomladine.org, otvoren iz dva razloga. Pre svega, u septembru će biti formirano novo savetodavno telo – Omladinska redakcija. Činiće je omladinci, đaci srednjih škola, studenti koji su kod nas na praksi i oni će uzeti vrlo aktivno učešće  u kreiranju programa Doma omladine Beograda.  Drugi razlog je taj što želimo da čujemo vaše ideje, sugestije i predloge kako bismo zajedno mogli da dodatno unapredimo programsku šemu Doma omladine Beograda“, rekao je v.d. direktora Doma omladine Marko Stojanović i pozvao građane da uzmu svoje učešće u ovoj interaktivnoj komunikaciji.

 

PREUZMITE SAOPŠTENJE ZA MEDIJE OVDE.


Komentari