OBJAVLJEN PROGRAM 30. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA

U Domu omladine Beograda održana je konferencija za medije, na kojoj je najavljen 30. Beogradski džez festival. Jubilarni Festival, koji je proglašen za manifestaciju od posebnog značaja za Grad Beograd, održava se od 24. do 27. oktobra u Domu omladine i Domu sindikata. Beogradski džez festival je već preko 40 godina ključna i nezaobilazna džez svetkovina za sve iskrene i posvećene ljubitelje ovog muzičkog pravca.

Nema mnogo festivala u Evropi koji su stigli do tako značajnog jubileja kao što je trideseto izdanje, a Beograd ima upravo tu čast da ove godine proslavi  dugovečnost jedne od svojih naprepoznatljivijih i najuspešnijih manifestacija.

 

Prisutnim novinarima su se obratili: Goran Vesić, predsednik Odbora Beogradskog džez festivala; Sira Miori, direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu; dr Matthias Müller-Wieferig, direktor Gete instituta u Beogradu; Vasil Hadžimanov, učesnik 30. Beogradskog džez festivala; Marko Stojanović, direktor Beogradskog džez festivala i v.d. direktora Doma omladine Beograda i Dragan Ambrozić, programski menadžer Beogradskog džez festivala.

 

Goran Vesić izrazio je, u svoje lično i ime Skupštine grada Beograda, veliko zadovoljstvo zbog važnog jubileja koji Beogradski džez festival obeležava ove godine održavajući se po trideseti put. „ Za Skupštinu grada Beograda ovaj Festival je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, koju ćemo i na dalje podržavati sa željom da se razvija. Ove godine budžet koji je Grad odovojio povećan je sa prošlogodišnjih 4,5 miliona dinara na 6,9 miliona dinara.“, istakao je Vesić.

 

Marko Stojanović zahvalio se na podršci Skupštini grada Beograda, Ministarstvu kulture, svim partnerima i pokroviteljima, a posebno publici koja iz godine u godinu poklanja puno poverenje Beogradskom džez festivalu. „Ulaznice za prošlogodišnji Festival bile su rasprodate, a već u maju ove godine, kada još ni jedan od izvođača nije bio objavljen, prodato je prvih 30 kompleta ulaznica za 30. Beogradski džez festival. Do danas prodato je 110 kompleta ulaznica, a od sutra u prodaji će, pored kompleta, biti i pojedinačne ulaznice za sve koncerte na Festivalu. Nadam se da će ova manifestacija u narednim godinama još više doprineti razvoju turizma u Beogradu i Srbiji.“, naglasio je Stojanović. On je napomenuo i da je pokrenut obrazovni program Beogradskog džez festivala, koji će se u vidu radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, realizovati kroz nastavu muzičke kulture tokom školske godine.

 

Sira Miori, direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu istakla je zadovoljstvo zbog učešća ove institucije na 30. Beogradskom džez festivalu i uputila čestitku Domu omladine Beograda na 50. rođendanu koji obeležava ove godine. „Koncert kvinteta istaknutog italijanskog džez muzičara Paola Fresua na Beogradskom džez festivalu deo je saradnje Italijanskog instituta sa institucijama u Srbiji, u kontekstu kulturnog dijaloga i promocije kulture uz poštovanje različitosti naroda.“ rekla je Miori.

 

„Ponosni smo na uspeh nemačkog džeza, koji se intenzivno razvija od pedesetih godina prošlog veka. Savremenu nemačku džez scenu odlikuje avangardni, vizionarski pristup. Programska celina ’Nemačka u fokusu’ pružiće džez entuzijastima poseban doživljaj na predstojećem 30. Beogradskom džez festivalu“, naveo je dr Matthias Müller – Wieferig, direktor Gete instituta u Beogradu.

 

Vasil Hadžimanov, koji će nastupiti 25. oktobra u Velikoj Sali Doma omladine Beograda u okviru 30. BDŽF sa programom koji je posebno pripreman za ovu manifestaciju, naglasio je da mu je posebna čast što na Festivalu nastupa u godini ovog velikog jubileja. „Radujem se što ću sa oba svoja benda – i Trijom i VH bendom, biti deo Festivala i što imamo priliku da sarađujemo sa velikim umetnicima. Naš specijalni gost biće istaknuti saksofonista iz SAD, Dejvid Bini“, naveo je Hadžimanov.

 

Dragan Ambrozić, programski menadžer Beogradskog džez festivala, rekao je da je tokom proteklih deset godina od kako je Festival obnovljen, Dom omladine Beograda  publici predstavio više od 150 različitih svetskih i domaćih džez sastava visokog kvaliteta.  

„Beogradski džez festival ima jake temelje i tradiciju dugu preko 40 godina, koja je prepoznata i u međunarodnim okvirima, a za ovaj važan jubilej Festival je počastvovan i ulaskom u Evropsku džez mrežu, kao jedini iz naše zemlje. Baveći se organizacijom i pripremom 30. Beogradskog džez festivala intenzivno se bavimo i rekapitulacijom do sada urađenog i uvođenjem brojnih inovacija za budućnost ove manifestacije.“, istakao je Ambrozić. On je predstavio učesnike ovogodišnjeg programa BDŽF i naglasio da su i dalje zastupljene dve programske linije – glavni program, u okviru kojeg dominira mejnstrim džez i muzika komunikativnija sa širokom publikom i ponoćni program, posvećen avangardnim tendencijama i najsvežijim idejama u savremenom džezu.

 

PROGRAM 30. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA POGLEDAJTE NA OVOM LINKU.

Komentari