“Arhitektura filma” Hajnca Emigholca na festivalu REZ u DOB-u

Eksperimentalni filmovi, koji su prepoznatljivi po nedostataku linearne priče, asinhronim zvukovima ili odsustvu zvučnih zapisa, su ostvarenja koja retko možemo videti u bioskopima. Ovu vrstu filmova imaćete priliku da pogledate na festivalu Rez, prvom Festivalu savremenog eksperimentalnog filma, koji će se održati u Domu omladine Beograda od 3. do 5. oktobra. Trodnevni događaj  koncipiran je po principu: 1 izdanje festivala – 1 autor – 1 knjiga.

Tokom festivala biće predstavljena serija filmova, organizovane diskusije i izdata knjigu, koja bi doprinela upoznavanju publike sa ovom temom. Svake godine, u fokusu će biti jedan od najznačajnijih i još uvek aktivnih autora koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta, a ove godine to je Hajnc Emigholc. Film i arhitektura je tematska oblast oko koje će biti koncipirano prvo izdanje ovog festival i na kom će biti prikazana Emigholcova dela poput Parabeton – Pјer Luiђi Nervi i rimski beton, Perret, Formativne godine.

Tokom prvog izdanja festivala očekuje se predavanje autora, javni razgovor Emigholca sa rediteljem Slobodanom Šijanom, kao i predstavljanje Arsenala – instituta za film i video umetnost iz Berlina. Gost na prezentaciji biće Ulrih Cimons, saradnik Arsenala koji će govoriti o Think: Film inicijativi.

Nemački reditelj, umetnik, glumac i producent Hajnc Emigholc jedan od istaknutijih predstavnika evropske eksperimentalne umetnosti. Filmskim stvaralaštvom počeo je da se bavi krajem šezdesetih, dok se aktivnim pisanjem i produciranjem filmova bavi od 1973. godine. Emigholc je najviše stvarao u Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, a 1974. godine započinje sa radom na seriji crteža Die Basis des Make-Up/ The Basis of Make-Up, koja će do 2008. godine sabrati preko 600 dela. Od 1993. do 2003. godine bio je profesor na katedri za eksperimentalni film berlinskog Univerziteta umetnosti, a pre dve godine postao je član Akademije umetnosti u Berlinu.

Prvi filmovi Hajnca Emigholca datiraju još iz ranih sedamdesetih godina, a njegovi radovi uticali su na razvoj eksperimentalnog filma krajem dvadesetog veka. Proučavanje arhitekturalnih ambijenata jedna je od čestih tema Hajncovog rada. Upravo zbog ovih motiva njegov rad zauzima značajno mesto na međunarodnoj umetničkoj sceni.

U svojim filmovima Emigholc se, uglavnom, bavi modernom arhitekturom i radovima poznatih arhitekata 20. veka kao što su Luis Salivan, Adolf Los, Rudolf  Šindler i Brus Gof.

Pored arhitekture Emingholc se bavi i transponovanjem literature  u film. Kroz ostvarenja Demon i The Whitman Project reditelj reprodukuje literaturu u vizuelnoj formi.  Film The Whitman Project prikazivao se na podeljenom ekranu na kom se pojavljuju dva glumca, sa različitih govornih područja, koji istovremeno recituju stihove Volta Vitmana.

Najpoznatiji Emigholcovi filmovi su Parabeton – Pier Luigi Nervi and Roman Concrete, A Series of Thoughts, Zwei Projekte von Frederick Kiesler, Sense of Architecture, Loos Ornamental, Schindler’s Houses, The Basis of Make-Up III, D’Annunzios Cave, Goff in the Desert, Maillart’s Bridges, Sullivan’s Banks.  

Više na: http://www.pym.de/

http://www.filmgalerie451.de/

Komentari