Obeležavanje Međunarodnog dana mladih u Domu omladine Beograda

Niz besplatnih programa mladih i za mlade: koncerti, izložba, filmske projekcije

Dom omladine Beograda obeležiće ove godine prigodnim programom 12. avgust,  Međunarodni dan mladih. Ovaj datum, praznik svih mladih na planeti, ustanovila je Generalna skupština UN 2000. godine, a u Srbiji se obeležava od 2007. godine, kada je formirano Ministarstvo omladine i sporta.

 

Program obeležavanja ovog praznika počinje već u sredu 7. avgusta, kada u Domu omladine kreće program 8. Svetskog samita medija za mlade. U saradnji sa Medijskim edukativnim centrom i organizacijom Balkan plus internacional, publici ćemo predstaviti međunarodnu smotru filmova mladih autora. Selekcija kratkih filmova, nastalih specijalno za ovu manifestaciju, prikazivaće se do 10. avgusta u Velikoj sali Doma omladine sa početkom u 21 čas, a ulaz je slobodan.

 

Na Međunarodni dan mladih, 12. avgusta u 19 časova, kao uvod u centralni program večeri, u Galeriji Doma omladine Beograda biće otvorena izložba slika “Amerika – srpski slikari Americi”. Organizatori izložbe su Ambasada SAD, Američki kutak i Dom omladine Beograda.


Glavni program obeležavanja ovog važnog datuma, koji povezuje omladince na svim kontinentima, biće besplatan koncert srednjoškolskih bendova. Dom omladine Beograda koncert realizuje u saradnji sa Malom školom rokenrola, a mladi muzičari će za sve svoje vršnjake, omladince Beograda i ostale naše sugrađane, nastupiti 12. avgusta od 20 časova na Platou Milana Mladenovića.

 

I koncerti „na zidiću“, koji su obeležili ovo leto u Beogradu, biće u znaku mladih bendova: u petak 9. avgusta ispred Doma omladine nastupiće sastav „Blankfajl“, a nedelju dana kasnije „D Bajt“.

****************************

Međunarodni dan mladih je zamišljen kao dan kada je pažnja usmerena na probleme mladih širom sveta i kada se ukazuje na promene koje mladi čine u životu svoje zajednice. Omladinske organizacije i aktivisti širom sveta obelažavaju ga kulturnim manifestacijama, sportskim takmičenjima, koncertima, radionicama i predavanjima.

****************************

Mala škola rokenrola je najmasovnija i najpopularnija muzička radionica u Srbiji i prva škola rokenrola na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Osnovana je februara 2011. godine od strane NVO Lenon. Do sada je radionice Male škole rokenrola pohađalo preko 1200 mladih sa područja Beograda i cele Srbije. Škola permanentno utiče na podsticanje i realizaciju talenta za bavljenje muzikom kod mladih, kao i važnost rokenrola i rok kulture za razvoj ličnosti i poboljšanje kulturne slike. U sklopu ove škole osnovan je veliki broj bendova koji čine bazu za buduću rokenrol scenu Srbije i regiona. Bendovi i solo izvođači učestvovali su na raznim kulturnim manifestacijama i na velikom broju muzičkih festivala mladih, te osvojili brojne nagrade.

****************************

Izložba „Amerika – srpski slikari Americi“ donosi 25 dela poznatih savremenih srpskih slikara, koji su kroz svoj umetnički izraz nastojali da predstave ovdašnje poimanje i viđenje američkog društva, kulture i umetnosti. Verujemo da će našim mladim posetiocima ova izložba biti posebno zanimljiva, budući da su za mnoge od njih američka kinematografija, strip, muzika, moda, vizuelna umetnost i drugi segmenti popularne kulture značajna inspiracija i predmet interesovanja.

Autor izložbe je Miloš Mandić, vlasnik likovne kolonije “Kolut Mandić”, na kojoj su ovi radovi nastali. Beograd je jedan od 10 gradova Srbije u kojima će izložba biti postavljena, a u Galeriji Doma omladine trajaće do ponedeljka, 19. avgusta 2013.

Radno vreme Galerije DOB je od utorka do subote od 12:00 do 21:00, nedeljom od 12:00 do 18:00, dok ponedeljkom Galerija ne radi.

Komentari