BLANKFILE u nastavku koncerata “na zidiću” ispred DOB-a

U nastavku programa “Koncerti na zidiću”, publika će 9. avgusta sa početkom od 20 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred DOB-a, imati priliku da čuje bend Blankfile čiji nastupi zrače energijom. Bend je osnovan 2002.godine, a veliku promenu u sastavu imao je 6 godina kasnije, nakon čega čini prve korake van granica naše zemlje i nastupa u Bugarskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Podstaknut kreativnim adrenalinom, bend nastavlja rad na poboljšanju zvuka i krajem 2008. godine snima prvi  EP pod nazivom “Fast Foreword”  koji je poslužio kao uvod u novi pravac kojim su krenuli.

“Prvim albumom smo krenuli pravcem progresa. Odlučili smo da nećemo deklarativno pratiti odrednice muzičkog izraza u kom se trenutno nalazimo, već ići u korak sa ličnim i bendovskim ambicijama da svaka sledeća pesma bude nadograđena verzija prethodne”, objašnjava Petar Novaković, vokal i gitarista benda.

Drugi album pod nazivom “Turning the Season” donosi mračniju i složeniju muziku, dok treći uključuje vrišteće vokale, složene deonice i prelaze, usled čega bend ne može da se uvrsti u određenu žanrovsku definiciju.

“Ako bih morao da nas svedem u neki muzički okvir, rekao bih da je to melodični hardcore. Međutim, naša muzika se ni u kom slučaju ne može deklarisati kao čist hardcore, samo je od svih uticaja koje kupimo svakodnevno, taj ostavio najjači pečat”, kaže Novaković.

U cilju promocije celokupne underground scene u Srbiji, od strane članova benda početkom 2009.godine osnovana je “Means To Amend Promotion” grupa, koja se između ostalog bavi organizovanjem gostovanja sjajnih inostranih bendova u Srbiji.

“Za pet godina koliko MTA postoji, davali smo sebe do poslednje ‘kapi znoja’ i dinara u novčaniku, za svaki koncert koji smo radili, bio on u maniru do-it-yourself bendova ili onih sa najjačim evropskim ‘buking’ agencijama iza sebe. Najviše smo ponosni što smo u okviru Winner of Belgrade festivala 2011. godine Beoradu poklonili koncert legendarnog benda Strung Out besplatno. Nikad nismo odustali od scene, pa ni danas kad ona nije u tako dobrom stanju. Verujemo da će stvari krenuti na bolje, a tu su i neki novi klinci koji prate naše aktivnosti, što daje nadu da nije sve izgubljeno”, objašnjava Petar Novaković.

Za “Koncert na zidiću”, Novaković najavljuje nekoliko pesama sa TTS, neke od pesama sa novog EP, prerađene za izvođenje na akustičnim gitarama, kao i akustične obrade pesama poznatih bendova sa aktuelne svetske hardcore/metal/punk-rock scene.

“Mislim da DOB radi sjajnu stvar sa tim projektom. Dodatna pohvala je za to što se daje prilika i hardcore bendovima da se predstave neprofilisanom auditorijumu u jednom svakodnevnom ambijentu, pa makar u nekom drugom ‘ruhu’, u ovom slučaju pomirljivim akustik aranžmanima”, dodaje Novaković.

Tokom leta, Petar, Dušan, Nenad, Filip i Stefan snimaju dve nove pesme koje planiraju da objave krajem septembra.

Komentari