Nebojša Kojović o izložbi u DOB-u

U Galeriji Doma omladine u toku je Izložba stripa i ilustracija Nebojše Kojovića, koja će trajati do nedelje, 16. juna. Rad umetnika uglavnom je koncipiran na klasičnom slikarstvu, uz praćenje nekih od tekovina savremene umetnosti, ali se sve više vezuje za ilustraciju. “Ono što me je privuklo ilustraciji je najpre narativni momenat koji u toj likovnoj formi postoji, pa tek onda sama likovnost. Klasično slikarstvo postoji u osnovi mojih interesovanja, ali i mnoge druge forme likovnog izražavanja su odavno zadobile moje simpatije. U strip sam ušao kao ljubitelj filma i dobre priče, a onda preko stripa i u ilustraciju. 

Za ovakav spoj u mojim radovima  nije postojala osobita ideja, na taj način su se samo sažele neke od mojih sklonosti”, kaže Nebojša Kojović.

U vreme novih medija konceptualna umetnost je postala nosilac mnogih vizuelnih sadržaja, poput filma i video igara.

“Digitalni mediji ne menjaju previše situaciju kad su strip i ilustracija u pitanju, oni još uvek postoje, ali u okviru nekih drugih paketa. Mogao bih reći da su i zastupljeniji nego ranije, ali u malo izmenjenoj formi. Ono što se promenilo jeste slobodan autorski rad, koji je i dalje autorski, ali u okviru većeg projekta”, objašnjava Kojović.

U svetu postoji veliko interesovanje mladih autora za strip i ilustraciju budući da postoji i tržište za ovu umetnost.

“Tamo gde se ugasi potražnja, tamo se gubi i produktivnost. U Srbiji ne postoje uslovi za mnoge sfere ljudskog delovanja, a za likovnu umetnost, što na širem, što na užem planu, ne postoje nikakvi. Koliko god to zvučalo pesimistično, ono čime se bavimo moje kolege i ja, iz oblasti kulture, ovde nikome nije potrebno”, zaključuje autor izložbe.

Nebojša Kojović je rođen 1981. godine u Beogradu. Diplomirao je 2009. godine na FLU – odsek slikarstvo, u klasi Čedomira Vasića. Učestvovao je na dve grupne izložbe: Izložbi crteža studenata FLU u Domu omladine Beograda i Izložbi crteža u Kući Đure Jakšića.

Samostalnu Izložbu slika i crteža imao je 2011. godine u galeriji Magacin.

Komentari