NATAŠA RADONJIĆ O PREDSTAVI ,,PRIČA SA ZAPADNE STRANE”

Novi projekat Doma omladine, Pozorište ponedeljkom,otvoriće predstava “Priča sa zapadne strane” 16. septembra u 20 časova. Cilj projekta je da oživi omladinsku scenu, školske sekcije i amaterske družine, a posebna pogodnost za đake je cena ulaznica od 100 dinara uz đačku knjižicu, dok je redovna cena 200 dinara.

Više o ovoj predstavi govori nam Nataša Radonjić, profesorka srpskog jezika i književnosti, koja potpisuje adaptaciju scenarija, režiju i izbor muzike u predstavi.

Predstavu, koja je adaptacija čuvenog filma iz šezdesetih godina i zasnovana je na Šekspirovoj tragediji ,,Romeo i Julija”, izvodi teatar Art Lignum. Radnja je smeštena u današnje vreme, na Dorćol, jedan od najstarijih beogradskih kvartova i prikazuje sukob navijača dva najveća kluba Partizana i Crvene Zvezde i njihovu borbu oko prevlasti u ovom delu grada.

 

,,Moja želja je bila da naše pozorište postavi na scenu predstavu koja će se baviti temom koja je bliska današnjoj omladini. Činjenica da originalni tekst pruža mogućnost da “mladi igraju mlade” je presudila u mom donošenju odluke da baš ovaj tekst bude naš sledeći projekat. Adaptacija teksta se sama po sebi nametnula , a činjenica da svakodnevno u novinama čitamo naslove o navijačkim sukobima i njihovim posledicama bila je logičan odabir za razvijanje “moderne” linije sukoba. Obojena lokalnim koloritom ova predstava nameće mnoga pitanja jer je autentična u lokalizaciji (Dorćol je realno podeljen na “gornji” – navijači Partizana I “donji” navijači Crvene zvezde  (Grobari I Delije ), Dušanova ulica jeste tzv. tampon- zona koja ih deli, a posledice kršenja suparničke teritorije rezultiraju dogovorenim tučama”, objašnjava Nataša.

 

U adaptaciji predstave ,,Priča sa zapadne strane” osim rivalstva, prikazuje se i ljubav između dvoje mladih koji pripadaju suparničkim stranama.

 

Ljubavna priča Marije i Tonija kao i rivalstvo dve “porodice” i dalje su prisutni u predstavi i medjusobno se prožimaju.Marija i Toni su onaj lirski trenutak u priči zbog kojih ponovo osetimo “leptiriće u stomaku” dok ih gledamo”, ističe Nataša Radonjić.

 

Reakcije publike na dosadašnja izvođenja predstave ,,Priča sa zapadne strane” bile su veoma pozitivne

,,Reakcija publike je uvek fantastična. Srećni smo što za tih 100 minuta, koliko predstava traje, publika zajedno sa glumcima na sceni proživi sve dogadjaje na koje reaguje  smehom ili suzama.

 

Nakon odgledane predstave, dugo se prepričavaju pojedine scene, što je nama siguran znak da se Priča sa zapadne strane “uvukla publici pod kožu” , kaže  Nataša.

 

Beogradsko amatersko pozoriste Art Lignum razvilo se iz dramske sekcije Tehničke škole „Drvo art“. Zahvaljujući prof. srpskog jezika i književnosti, Nataši Radonjić odoktobra 2008. godine rad sa talentovanim učenicima pomenute škole je aktivan i audicije su uvek otvorene za prijem novih članova.

,,Kroz nastavni plan i program uvek se planiraju i vannastavne aktivnosti koje podrazumevaju postojanje literarnih, recitatorskih, likovnih i naravno dramskih sekcija. Ako mladi ljudi vole glumu oni se prijavljuju na audicije i pod uslovom da imaju talenta postaju članovi. Teatar Art Lignum se razlikujue od drugih po tome što je kod nas audicija za prijem novih članova uvek otvorena. To znači, da svi koji žele mogu da dodju i probaju. Pripravnički staž traje tri meseca i to je period adaptacije u kojem se navikavamo jedni na druge. Ako i posle tog perioda i dolazaka na sve probe pripravni član i dalje bude siguran da je gluma ono što želi, polaže audiciju pred celim ansamblom i postaje ravnopravni član trupe”, objašnjavaNataša.

 

Amaterska trupa Art Lignum 2011.godine primljena je u Savez amaterskih pozorišta, a naredne godine dobila je nagradu za najbolju predstavu IV Festivala omladinskih scena

,,Dve godine smo u Savezu amaterskih pozorišta i za nas je to ogromna potvrda da je ono što radimo na visokom nivou, ali i obaveza da svakom novom predstavom potvrdjujemo taj kvalitet. Prošle godine je “Priča sa zapadne strane” proglašena najboljom predstavom IV festival Omladinskih scena od strane stručnog žirija – Zlata Numanagić, Jelica Sretenović, Mirjana Đorđević. Imati tu nagradu u svojoj biografiji je podsticajno, a rezultiralo je time da su organizatori nekih drugih Festivala bili mnogo spremniji da obrate pažnju na ovu predstavu.Učestvovali smo na BAP-u, festivalu “Milivojev štap i šešir” u Požarevcu kao i na Festivalu glumačkih ostvarenja u Loznici. Nadamo se da će ova saradnja sa DOB-om Teatru Art Lignum otvoriti nove mogućnosti i pozive na neke druge Festivale kao i gostovanja na  nekim novim scenama” navodi Nataša Radonjić.

 

Projektom Pozorište ponedeljkom, Dom omladine Beograda nudi još jednu edukativnu i kreativnu mogućnost istinskim ljubiteljima pozorišta.

,,Ideja je odlična i mislim da će imati velikog uspeha.Učenici osnovnih I srednjih škola imaju mogućnost da na velikoj sceni gledaju svoje vršnjake i malo starije od njih i da se na taj način poistovećuju sa njima. Mnogi će možda poželeti da se i sami oprobaju u glumačkim vodama” zaključuje Nataša Radonjić.

 

Komentari