POKRET – Doživljaj kršenja normi koji oduzima dah!

BeFem vas poziva na jednodnevnu radionicu o pokretu – od brejkdens pokreta do pokreta za građanska prava – uz zvuke hip-hopa-a i sa feminističkim vajbom.

10.30-12.30
Radionica brejkdensa sa Melindom Jakobsson (jednom od miljenica Befem-a 2012!)

13.00-16.00
Autorefleksivne strategije antirasističkog i aktivizma koji kritikuje norme, sa osvrtom na borbu koja se vodi u Malmeu, Švedska – radionica sa Charlene Rosander

PLUS!!!
22.00

Sajsi MC nastupa @Ana4Pistolja, splav (u slučaju kiše Ana4Pištolja, Resavska 24)

O programu:

10.30-11.00
Standardno zagrevanje pred ples, da ne bi došlo do povreda tokom radionice.

11.00-11.45
Isprobavanje raznih elemenata brejkinga, top rocks (pokreti koji se izvode u stojećem stavu), foot works (pokreti nogama), frizovi (freezes – zaustavljanje tela pri brejkovanju, u interesantnoj poziciji) i spinovi (razne vrste brejdens okreta). Pokazanu vežbu pokreta će pratiti i istorijat svakog od njih.

11.45-12.30
Fokus će biti stavljen na različite načine na koje se izvodi brejk. Ovaj deo radionice ima elemente improvizacije, kao i usredsređivanje na neverbalnu komunikaciju koja se odvija u prostoriji. Ideja je da postanemo svesne i razgovaramo o tome kako strah jedne osobe može postaviti granice drugoj osobi. Radi se o stvaranju uslova sigurne atmosfere za sve prisutne, u nelagodnoj/neuobičajenoj situaciji, kao što je npr. izvođenje plesa u grupi ljudi koja je pokrete naučila neposredno pred izvođenje.
Istezanje.

13.00-14.30
Radionica o autorefleksiji. Razgovor o znanju, svesti o različitim pozicijima
(i privilegijama) koje zauzimamo u društvenoj strukturi. Postajući svesni/e svoje pozicije, koristeći je za mesto kritike norme, dobijamo mogućnost drugačijeg oblikovanjeg svog života umesto poslušnog praćenja nepisanih društvenih pravila.
Charlene će podeliti svoja iskustva sa Pan-African Movement for Justice (Pan-Afrički pokret za pravdu), a posebno o njihovom radu u osnaživanju i mobilizaciji afro-šveđana. Takođe, navešće neke od argumenata zašto je važno raditi odvojeno sa afro-šveđanima (ili drugim manjinskim grupama), umesto biti u mejnstrimu antirasističkog pokreta.

14.30-15.00
Charlene i Melinda će govoriti o strategijama rada sa mladim devojkama, i o svojim iskustvima sa RGRA (The Movement Voice and Face of the Street – Pokret glas i lice ulice)

15.00-16.00
Film: Od Mamba do Hip-Hopa
Istorija hip-hopa iz perspektive mamba.
Završna diskusija.

O gošćama:
Melinda Jakobsson je brejkdenserka iz Skyhigh Rockers ekipe i aktivna je na brejk sceni Švedske u proteklih šest godina. Učestvovala je na brojnim seminarima/konvencijama/predavanjima o rodnim pitanjima, kao i o muzici, popularnoj edukaciji, hip-hop-u i rodu. Gostovala je na međunarodnim brejk takmičenjima u Holandiji, Austriji i Danskoj. Predaje deset godina širom Švedske brejk, osnove loka (lock – pokret u plesu) i hip-hop. Trenutno živi u Malmeu gde studira istoriju i političke nauke, takođe je uključena u razvoj hip-hop aktivnosti kao početne pozicije za edukaciju odraslih u Asocijaciji za obrazovanje odraslih.

Charlene Rosander je iz Malmea, Švedska. Radi sa omladinom, pomaže im da pronađu način da se izraze i iskažu svoje mišljenje kroz muziku i društveni aktivizam. Takođe je vrlo predana i angažovana na pitanjima populacije  afričkog porekla u organizaciji PAMJ (Pan-African Movement for Justice – Pan-Afrički pokret za pravdu). Pošto je i sama afričkog porekla, iskusila je i videla rasizam, uznemiravanje i diskriminaciju. Charlene oseća da je to borba u kojoj želi da učestvuje. Podržava sve ljude koji se bore protiv nepravde u društvu i nada se da će jednom svi biti istinski jednaki.

Komentari