Najuzbudljivija selekcija FEST-a: Thrills and Kills

Za sve ljubitelje filma koji vole da projekciju provedu na ivici sedišta, tu je selekcija Thrills and Kills, u okviru 43. FEST-a, a koju ćete moći da pogledate i u Bioskopu Doma omladine Beograda. U ovom programu nalaze se žanrovski filmovi koji su obično van festivalskog mejnstrima, pa je ovo jedinstvena prilika za sve ljubitelje “tvrdih” žanrovskih filmova da ova ostvarenja pogledaju na velikom platnu.

 

Tokijsko pleme je novi film kultnog japanskog reditelja Sion Sono-a, futuristička verzija Tokija u kojoj se ulične bande bore za prevlast. Ova potpuno luda, a opet lucidna fantazija deluje kao mešavina filma Warriors, filmovima o jakuzama i hip hop videa. Na programu je 4. marta u 22.30 u Domu sindikata, i 5. marta u 12.30 u Domu omladine.

Južnokorejski reditelj Sung Hun Kim može da se pohvali da je snimio film uzbudljiv od prvog momenta do odjavne špice – Težak dan. U okviru 24 sata glavnom junaku desi se više loših stvari nego mnogim ljudima za ceo život, a događaji se odvijaju toliko  brzo i u toliko neočekivanim pravcima da je publika konstantno na ivici sedišta. Ovo je jedan od onih filmova koje biste obavezno preporučili svojim prijateljima, a upravo tako je i dostigao veliku popularnost. Film je u Južnoj Koreji prvog dana videlo svega 80 hiljada ljudi kojima se toliko dopao da su nastavili da ga preporučuju i šire krug fanova koji je doveo do rekordnih 3 miliona posetilaca. Premijerno ga možete pogledati 28. februara u 22.30 u Domu sindikata, a zatim preporučiti svojim prijateljima da dođu na reprizu, 1. marta u 12.30 u Domu omladine.

Plava ruina je zlatni primer crowdfundinga. Reditelj Džeremi Solnije skupio je skroman budžet za film na sajtu Kickstarter i pokazao pravu vrednost ovog sajta – da pomogne da originalne ideje neafirmisanih autora dođu do publike. Ono što čini ovaj film vrednim pažnje velike publike je to što savršeno balansira između arthaus filma i žanrovske priče. Sličan seriji True Detective, zaplet osvetničkog trilera samo je površinsko sredstvo kojim se dolazi do krupnijih, mnogo zanimljivijih pitanja. Film je na programu 6. marta u 22.30 u Domu sindikata i 7. marta u 12.30 u Domu omladine.

Ono što je Rozmarina beba bila za mnoge generacije, Babaduk bi mogao da bude za ovu. Rediteljka Dženifer Kent postigla je balans koji mnogim rediteljima horor filmova ne pođe za rukom – uspela je da napravi odličnu priču koja je i daje jezivo zastrašujuća. Patnje jedne majke koja se bori sa problematičnim sinom i (ličnim) demonima uznemiriće vas do srži, a sledeći put kad zateknete nepoznatu knjigu na svom stolu, imaćete želju da pobegnete što dalje i što brže. Film je na programu 7. marta u 22.30 u Domu sindikata i 8. marta u 12.30 u Domu omladine.  

 

Lešinarenje možda nije najoriginalniji film, ali je svakako poslastica za sve ljubitelje horora koji uživaju u dobro skrojenom žanrovskom ostvarenju. Debitantski reditelj Brajan O’Mali isporučio je uzbudljiv, brutalan triler u kome ćete prepoznati mnogo referenci i elemenata klasičnih horor ostvarenja. Harizmatični Liam Kaningem (ljubiteljima serije Game of thrones poznat kao lord Davos) igra misterioznog stranca koji unosi nemir u uspavani gradić i pokreće lavinu nepredviđenih događaja sa kojima mora da se suoči mlada policajka na svojoj prvoj noćnoj smeni. Film se prikazuje 2. marta u 22.30 u Domu sindikata i 3. marta u 12.30 u Domu omladine.

Glasovi su bizarna horor komedija o neobičnom službeniku transporta, njegovim ljubimcima koji govore i stvarima koje mogu da se dese kada iznenada prestaneš da uzimaš lekove. Rediteljka Marđane Satrapi poznata je po svojoj biografskoj noveli i filmu Persepolis, a ovim ostvarenjem pokazala je da žene i holivudski lepotani (Rajan Rejnolds) itekako mogu da naprave dobru komediju. Naravno, samo ako uživate u veoma crnom crnom humoru. Film je na programu 5. marta u 22.30 u Domu sindikata i 6. marta u 12.30 u Domu omladine.

Belgijski reditelj Fabris Du Vels sa svojim novim filmom KOLT 45, koji je radjen u najboljoj tradiciji krimića Melvila i Alana Kornoa, donosi uzbudljivu priču o nasilju. Vensan je vrhunski strelac i specijalista koji je sa samo 25 godina već na listi želja mnogih elitnih jedinica. Vensan je savršena mašina za ubijanje, i kao takav vrlo primamljiv za manipulatore. Od naivnog mladića s početka filma, on postaje centar komplikovane policijske istrage sa brojem žrtava koji vrtoglavo raste. Film je na programu 1. marta u 22.30 u Domu sindikata i 2. marta u 12.30 u Domu omladine.

Reditelj koji naslovi svoj film Hijena mora da bude spreman na doskočice kritičara koji će ga nazvati “kreativnim lešinarom”, što u slučaju Džerada Džonsona nije daleko od istine. Njegov ultranasilni policijski triler obiluje žanrovskim uticajima i već je okarakterisan kao ostvarenje za one jakog stomaka. Hijena iz naslova je glavni junak, ili bolje reći anti-junak, Majkl, korumpirani policajac i visoko funkcionalni narkoman, umešan je u vrlo opasne krugove internacionalnih trgovaca drogom koji bi mogli da mu dođu glave. Film se prikazuje 3. marta u 22.30 u Domu sindikata i 4. marta u 12.30 u Domu omladine.

 

Filmovi iz ovog programa imaju premijere svakog dana FEST-a od 28. februara do 07. marta u 22.30 u Domu sindikata, a reprize su u Domu omladine Beograda od 1. do 8. marta u podnevnom terminu od 12.30.

 

 

Komentari