[INTERVJU] Džoš Hejden: “Sviram najbolje što mogu”

U ponedeljak 23. februara u Domu omladine Beograda, nastupiće kultni bend “Spejn” iz Los Anđelesa. Kao jedan od najcenjenijih Amerikana bendova, ovi vrhunski umetnici dolaze po prvi put u Beograd da predstave svoj najnoviji album „Sardžent Plejs”Frontmen grupe je Džoš Hejden, inače sin nedavno preminulog legendarnog džez muzičara Čarlija Hejdena. Popričali smo sa njim o predstojećem koncertu, njegovom ocu i muzici koju sluša. 

 

[INTERVJU] Josh Haden „Moj otac je bio veoma ponosan na moju muziku“
U ponedeljak 23. februara u Domu omladine Beograda, nastupiće kultni bend iz Los Anđelesa. Bend Spain ima čast da se predstavi kao jedan od sastava čija je muzika uticala na stvaranje sasvim novog muzičkog podžanra. Podžanra koji deli naziv sa Amerikana salom u kojoj će grupa i nastupiti. Frontmen grupe, Josh Haden, je sin legendarnog džez muzičara Charlie Hadena koji je nedavno bio gost Beogradskog džez festivala. Posetioci ulaznice mogu kupiti na prodajnim mestima Evetima, kao i na Blagajni Doma omladine Beograda, po ceni od 800 dinara u pretprodaji i po ceni od 1000 dinara na dan koncerta. 
Josh Haden govori da nije siguran da je njegova grupa doprinela stvaranju Americana podžanra i izjavljuje kako bi to najradio ostavio publici da proceni. Devedesete godine, kada je podžanr i nastao, za njega imaju posebno značenje i muzički žanr „dub“, po njegovom mišljenju, mogao bi da sumira taj period. Sa Josh Hadenom popričali smo o predstojećem koncertu, njegovom ocu i muzici koju sluša. 
Da li možes da mi kažeš nešto više o konceptu i ideji predstojećeg koncerta u Beogradu?
Josh Haden: Spain je prošle godine izdao novi album pod nazivom „Sargent Place“ i na ovoj turneji ga promovišemo.
Da li možeš da mi kažeš nešto više o novom albumu „Sargen Place“? Koliko ima sličnosti ili razlika sa prošlim albumima?
Josh Haden: Mislim da nisam u stanju da vidim razlike ili sličnosti sa prošlim albumima. Previše sam udubljen u proces kreiranja tih albuma. 
Ovo je vaš prvi koncert u Beogradu, koja su vaša očekivanja?
Josh Haden: Obično nemam nikakva očekivanja pre koncerta, osim što očekujem da sviram najbolje što mogu. 
Da li možeš da mi kažeš nešto više o saradnji sa producentima Gus Seyffertom i Darrell Thorpom?
Josh Haden: I Gus i Darrel su pravi muzički geniji. Ja sam onaj tip muzičara kome su potrebne smernice u studiju. Gus i Darrel su oblikovali snimke na način na koji ja nikada ne bih mogao. 
Tvoj otac, Charlie Haden, je bio odličan džez muzičar. On je takođe snimao na vašem poslednjem albumu, da li možeš da mi kažeš nešto više o tome i o njegovom uticaju na tvoju muziku?
Josh Haden: Hvala. Moj otac je snimio pesmu pod nazivom „You and I“ na „Sargent Place“ albumu. To je poslenji snimak koji je moj otac načinio. Mom ocu nije bilo dobro i stvarno nije mogao da napušta kuću pa smo Gus i ja napravili pokretni studio u njegovoj dnevnoj sobi i tamo ga snimali. Moj otac je bio veoma ponosan na moju muziku i ja sam srećan što smo uspeli da zajedno napravimo ovaj snimak. 
Tvoj otac je bio gost Beogradskog džez festivala 2010. godine, da li je sa tobom podelio neke utiske i mišljenja o vremenu koje je proveo u Beogradu?
Josh Haden: Nastup na Beogradskom džez festivalu je od posebnog značaja za mog oca. Publika u Beogradu mu se veoma dopala.
I za kraj, top pet albuma u 2014.?
Josh Haden: Stvarno mi se dopao “Revelation”Briana Jonestown Massacra, kao i album “Last dance” Keith Jarret i Charlie Hadena. 

Džoš govori da nije siguran da je njegova grupa doprinela stvaranju Amerikana podžanra i izjavljuje kako bi to najradio ostavio publici da proceni. Devedesete godine, kada je podžanr i nastao, za njega imaju posebno značenje i muzički žanr „dab“, po njegovom mišljenju, mogao bi da sumira taj period.

 

Kako će biti koncipiran prvi nastup benda u Beogradu?

Džoš Hejden: “Spejn” je prošle godine izdao novi album pod nazivom „Sardžent Plejs“ i na ovoj turneji ga promovišemo.

Da li možete da nam kažete nešto više o novom albumu? Koliko ima sličnosti ili razlika sa prošlim albumima?

Džoš Hejden: Mislim da nisam u stanju da vidim razlike ili sličnosti sa prošlim albumima. Previše sam udubljen u proces kreiranja tih albuma. 

Ovo je Vaš prvi koncert u Beogradu, kakva su očekivanja?

Džoš Hejden: Obično nemam nikakva očekivanja pre koncerta, osim što očekujem da sviram najbolje što mogu. 

Da li možeš da mi kažeš nešto više o saradnji sa producentima Gas Sejfertom i Darel Torpom?

Džoš Hejden: I Gas i Darel su pravi muzički geniji. Ja sam onaj tip muzičara kome su potrebne smernice u studiju. Oni su oblikovali snimke na način na koji ja nikada ne bih mogao. 

Vaš otac, Čarli Hejden, je bio odličan džez muzičar. On je takođe snimao na vašem poslednjem albumu, da li možete da nam kažete nešto više o tome i o njegovom uticaju na Vašu muziku?

Džoš Hejden: Hvala. Moj otac je snimio pesmu pod nazivom „Ju end aj“ na „Sardžent Plejs“ albumu. To je poslenji snimak koji je moj otac načinio. Mom ocu nije bilo dobro i stvarno nije mogao da napušta kuću pa smo Gas i ja napravili pokretni studio u njegovoj dnevnoj sobi i tamo ga snimali. Moj otac je bio veoma ponosan na moju muziku i ja sam srećan što smo uspeli da zajedno napravimo ovaj snimak. 

Vaš otac je bio gost Beogradskog džez festivala 2010. godine, da li je sa Vama podelio neke utiske i mišljenja o vremenu koje je proveo u Beogradu?

Džoš Hejden: Nastup na Beogradskom džez festivalu je od posebnog značaja za mog oca. Publika u Beogradu mu se veoma dopala.

I za kraj, Vaš izbor albuma iz 2014. godine?

Džoš Hejden: Stvarno mi se dopao “Revelejšn” Brajana Džounston Masakra, kao i album “Last dens” Kita Džereta i Čarlija Hejdena. 

 

Kao predrgupa na koncertu benda “Spejn”, nastupiće domaći sastav Ika. Ulaznice su u prodajni na Blagajni Doma omladine Beograda i preko Eventim mreže, po ceni od 800 dinara.

 

Komentari