NAJBOLJI KOMIČARI NA STAND UP FESTU 2013.

StandUpFest, beogradski međunarodni festival stand up komedije počinje sutra, 3. oktobra i trajaće do 6. oktobra u Domu omladine Beograda. Zahvaljujući organizaciji Standup.rs i Domu omladine Beograda, ljubitelji ovog žanra moći će da uživaju u nastupima najboljih komičara iz zemlje i sveta treću godinu za redom. Na sceni će se smenjivati novi i iskusni učesnici, a poslednje večeri posetioce će zabavljati jedan od najpopularnijih u svetu, irski komičar Dilan Moran. O ovogodišnjem festivalu i budućim planovima govori direktorka festivala Milica Mihailović.

 

„Ovogodišnji StandUpFest je uspeo da dovede u Beograd Dilana Morana, pravu zvezdu stand up komedije, čoveka koji je poznat po kvalitetnom humoru na svim kontinentima. Stand up je forma koja ima veoma široku primenu u zapadnim zemljama, ali najveće zvezde su zapravo komičari koji su najkvalitetniji i najoriginalniji. To je pravac u kome mi želimo da se krećemo kao organizacija. Stand up komedijom se u Britaniji bavi više od 2000 komičara, ali samo je nekoliko desetina zaista poznata celom svetu. Mi želimo da na naše festivale dovodimo takva imena, kako bi naša publika imala prilike da vidi i ovu vrstu programa, pa i da  proceni gde smo mi u svemu tome”, objašnjava Milica Mihailović.

Pri odabiru učesnika veoma je važna raznovrsnost, kako tema tako i komičara, pa se organizatori trude da na festival dovedu najpoznatije predstavnike ove forme.
„Organizacija Standup.rs priređuje gostovanja stand up komičara iz celog regiona  na mesečnom nivou već tri godine u Beogradu. Tako smo imali prilike da vidimo kako prolaze kod naše publike svi komičari iz regiona. One koje nismo imali prilike da vidimo, trudimo se da dovedemo pa će ove godine po prvi put na srpsko-hrvatskom nastupiti Martina Ipša, komičarka iz Slovenije koja se u svojoj zemlji dobro kotira”, naglašava Milica.

Iako stand up scena u Srbiji postoji tek tri godine, ona je na zadovoljavajućem nivou čemu doprinose česti nastupi u Beogradu, kao i gostovanja po Srbiji. „Karavan stand up komedije” je u ovoj godini obišao više od 30 gradova, a osim sa regionom, aktivna je i saradnja sa London Calling Comedy klubom.
„Saradnja je uspostavljena povezivanjem producenata, a zatim i komičara. Sve je počelo saradnjom između Maribora i Beograda, a nastavilo se sa Zagrebom, Ljubljanom i Sarajevom. S obzirom na to da smo svi internet generacija, nije teško naći ljude koji se bave stand up komedijom u regionu i svetu, ali ono što je teško je ostvariti dobru i kvalitetnu saradnju. Kada smo doveli Edija Izarda naša publika je pokazala koliko voli kvalitet i dala nam snage da za ubuduće planiramo ovakve projekte. Partnerstva sa London Calling Comedy koju vodi Nino Bantić i sa Tinom Vodopivecom doveli su  do kvalitetnih gostovanja, a u planu je odlazak srpskih komičara na englesko govorno područje, pretežno u Veliku Britaniju”, navodi Milica Mihailović.

 

Paralelno sa razvojem stand up scene, razvija se i njena publika, koja postaje sve kritičnija. Upravo je njoj povereno da odluči o ovogodišnjem pobedniku večeri mladih nada, koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Svako će iz publike moći da na papiru zaokruži po dva favorita, posle čega će uslediti prebrojavanje. Takmičara koji osvoji najveći broj glasova očekuje nagrada –  profesionalni nastupi na festivalima u Mariboru i Beogradu 2014. godine.

Više o festivalu na:  
http://standupfest.com/
http://standup.rs
https://www.domomladine.org/pozoriste/standupfest-2013-antiapatija/
https://www.facebook.com/StandUpFestSrbija

 

 

 

Komentari