NAJAVLJEN PROGRAM 32. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je ovogodišnji Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom. U produkciji Doma omladine Beograda biće održan po 32. put od 26. do 30. oktobra 2016. godine. Pod sloganom “PLANETA DŽEZ / PLANET JAZZ nastavlja da predstavlja nove tendencije u džez muzici iz svih krajeva sveta, kao i odabrane legende koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza. Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

 

Gradski menadžer i predsednik Odbora Beogradskog džez festivala Goran Vesić izjavio je danas da će ovogodišnja manifestacija biti najbolja od njegove obnove 2005. godine.

On je na konferenciji za novinare u Domu omladine istakao da će ovogošnji budžet festivala biti oko 200.000 evra, dok je sa Ministarstvom za kulturu dogovoreno da podrška Grada Beograda i republike u narednim godinama bude još veća.  

Prošle godine, kako je precizirao, festival je posetilo oko 11.000 ljudi, od kojih je njih 7.000 kupilo kartu.

– Ove godine već je u pretprodaji prodato oko 3.000 ulaznica. Procena je da će se do kraja festivala taj broj popeti do 10.000 prodatih ulaznica, dok bi manifestaciju posetilo oko 15.000 ljubitelja džeza, čime bi smo oborili rekord. Razlika je u brojkama jer se uvek jedan deo ulaznica odvaja za mlade i studente u cilju promocije džeza – naveo je Vesić, uz podsećanje da Beogradski džez festival u odnosu na slične smotre u Evropi ima najviše mlade publike.   

On je najavio povratak festivala u „Sava Centar” koji će omogućiti bolju posetu i kvalitet manifestacije, dok će ove godine u velikoj sali nastupiti Avišaj Koen sa svojim triom (27. oktobra), a sutradan Džek Didžonet.

– Džez festival primer je kako Grad Beograd u saradnji sa drugim institucijama doprinosi poboljšanju kulturnih manifestacija u prestonici koje nas vraćaju na kuluturnu mapu Evrope – istakao je Vesić i dodao da će Muzej džeza, kako je i predviđeno, biti otvoren u podrumu Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici, za koji se trenutno izvodi projekat.

Sektetarka za kulturu Grada Beograda Ivona Jevtić dodala je da je taj sekretarijat izdvojio devet miliona dinara za ovogodšnji festival, ali i znatno veća sredstva za ostale festivale od značaja za Grad Beograd. Ona je najavila tu tendenciju i u budućnosti.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Nenad Dragović, kao i Vlada Maričić, koji će sa svojim kvartetom i uz podršku Brajana Linča otvoriti festival, zahvalili su Gradu Beogradu kao osnivaču i pokrovitelju ove najznačajnije domaće džez manifestacije, sa velikim internacionalnim ugledom.

Programski menadžer festivala Dragan Ambrozić naveo je da se ovogodišnji, 32. festival održava pod sloganom „Planeta Džez”, i više nego ikada oslikava globalizaciju te muzike i pravac u kome će se dalje razvijati.

On je najavio da je osnovna poruka festivala da se džez svira svuda, dodajući da su organizatori ove godine dominiraju džezeri iz latino zemalja u glavnom programu, a u ponoćnom će pretežno svirati muzičari iz skandinavskih zemalja. Ukupno će nastupiti 21 umetnik iz 17 zemalja sveta.

Ulaznice za festival se mogu kupiti preko Eventim mreže i na blagajnama „Sava Centra”.

Cena ulaznica u pretprodaji je od 500 do 2000 dinara, cena kompleta za glavni program je 4.450 dinara, dok je cena kompleta za program dve večeri u „Sava Centru” 2.500 dinara.

 

 

Pokrovitelji 32. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Prijatelji 32. BDŽF: Erste Banka; izraelske kompanije AFI Europe i Shikun & Binui Group – investitori stambeno-poslovnih kompleksa Central Garden i Voždove kapije; SOKOJ; Airport City Belgrade; Službeni glasnik.

 

32. BDŽF podržali: Ambasada SAD; Ambasada Portugala, Institut Kamoeš i Grad Porto; Italijanski institut za kulturu; Francuski Institut; Institut Servantes; Gete Institut; Ambasada Holandije; Ambasada Izraela; Austrijski kulturni forum; Collegium Hungaricum; Turistička organizacija Beograda; Turistička organizacija Srbije.

 

Komentari