MUZSIKAS i ARHAI za kraj 4. TODO MUNDO festivala!

Večeras u Domu omladine Beograda počinje 4. TODO MUNDO world music festival, u okviru kojeg će do 26. aprila nastupiti 6 sastava sa muzičarima iz celog sveta.
Program počinje u 20 časova koncertom proslavljenog violiniste Lajka Feliksa. U drugom delu programa, od 21:30 časova nastupaju vredni čuvari tradicionalne muzike, grupa Belo platno, koje predvodi legenda srpskog pevanja Svetlana Spajić.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda i preko EVENTIM mreže. Cene pojedinačnih ulaznica (važe za ceo večernji program):  24.4. 400 dinara, 25.4. 400 dinara, 26.4. 500 dinara. U prodaji su i jedinstveni kompleti ulaznica za sve koncerte na festivalu, po ceni od 1000 dinara!

 

Druge večeri 4. TODO MUNDO festivala, u subotu 25. aprila, od 20 časova publika će slušati Tutti World Music Orchestra koji predstavljaju projekat Music as a tool in removing borders  – vrhunsku kombinaciju balkanske, orijentalne i nordijske muzike, sa virtuozima i mladim muzičarima iz 7 zemalja: od Norveške do Libana.

Od 21:30 u okviru festivala prvi put predstavljamo i folklorno plesno nasleđe naših krajeva, a na programu će biti etno koreokomedija AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” “Opa! Oro s ovoga sveta” u koreorežiji Mojce Horvat.

Poslednje festivalske večeri, posetioci Doma omladine Beograda imaće priliku da čuju još dva izvrsna benda: Arhai (Srbija/Velika Britanija) i Muzsikas (Mađarska).
 

Arhai je funkcionisao od 1999. do 2008. godine kao projekat kompozitorke i vokalistkinje  Jovane Backović. Prvo izdanje “Mysterion” je objavio PGP RTS, a urađeno je u saradnji sa osam muzičara koji su izveli komponovanu muziku i aranžmane tradicionalnih pesama iz regiona. Kao bend, Arhai je radio nekoliko godina, dok se grupa nije rasformirala 2008. godine. Od 2009. godine do danas, Arhai postoji kao folktronica/ambient/fusion sastav koji čine Jovana Backović i nagrađivani folk gitarista, Adrian Lever, koji svira tamburu, dugovratu lautu iz balkanskog regiona. Zvuk se pomerio ka elektronici, a rezultat je drugo izdanje, “Eastern Roads“. „Reč ‘Arhai’ (izgovara se sa H) grčkog je korena, može da se tumači kao početak, prastari ili princip, i za bend sve to što je muzika uklapa u jednu reč: promišljanje tradicije kroz izvođenje u kontekstu modernizma. ”

 

  

 

Mađarski sastav Muzsikas će 26. aprila od 21:30 časova svojim koncertom zatvoriti 4. TODO MUNDO world music festival, u organizaciji Doma omladine Beograda i Udruženja Ring Ring.

Ovaj svetski poznati ansambl postoji već 41 godinu, a nastupiće pred beogradskom publikom nakon pauze od 10 godina. Svoju karijeru su započeli sa poznatom pevačicom Martom Sebescen, sa kojom su putovali po mađarskim krajevima, sakupljali snimke i od starih majstora učili mađarsku narodnu muziku. Evropsku popularnost stiču tokom 80-ih godina 20. veka, kada engleski izdavač objavljuje dva njihova albuma, ranije već objavljena u Mađarskoj.

Svojim radom su zajedno sa Ansamblom Vujičić pokrenuli talas interesovanja za tradicionalnu muziku i instrumente među mladima. Sami kažu da je Bela Bartok za njih bio velika inspiracija i uzor, pa će deo beogradskog koncerta biti posvećen baš radu ovog velikog kompozitora i istraživača.

Sa grupom već nekoliko godina nastupa pevačica Maria Petras, koja je rođena u Rumuniji, u delu koji naseljavaju Mađari i koja je u svom izolovanom selu bila izložena isključivo izvornoj muzici u najčistijem obliku. Za nju tvrde da je sjajna naslednica legendarne Marte Sebescen.

Koncert grupe Muzsikas je ostvaren uz podršku Collegium Hungaricum – Mađarskog Instituta za kulturu u Beogradu.

 

Komentari