MESEC IRANSKE KULTURE

Kulturni centar Ambasade I. R. Iran u Srbiji i Dom omladine Beograda tokom meseca novembra publici Srbije predstavljaju kulturu, umetnost, književnost i tradiciju Irana u cilju upoznavanja i približavanja dva naroda, kroz četiri tematske celine koje su na programu u ponedeljak 6. novembra, utorak 14. novembra, utorak 21. novembra i u utorak 28. novembra 2023. godine.

Pripremili smo predavanja o iranskoj kulturi, znamenitostima i turističkim destinacijama, kao i upoznavanje sa savremenom iranskom književnošću kroz pripovedanje i recitovanje poezije savremenih iranskih pesnika. Zainteresovani će moći da se upoznaju i sa persijskim jezikom, i da čuju koliko persijskih reči postoji u srpskom jeziku.

U okviru manifestacije „Mesec iranske kulture“ publika će imati priliku da pogleda i nekoliko filmova: dokumentarni film „Sedam lica persijske civilizacije“, animirani dugometražni film „Poslednja pripovest“ i animirano-igrani dugometražni film „Mobarak“.

Ulaz na sve programe je besplatan. Broj mesta u sali je ograničen!

 

6.11. Amerikana u 18.00

Tribina: „Iran na dlanu – Iranologija i turizam“
– Obraćanje Nj. E. ambasadora Irana g. Rašida Hasanpura, atašea za kulturu g. Amira Purpezeška i direktora Doma omladine g. Andrije Bojanića.
– Prezentacija na temu „Znamenitosti Irana“ (Aleksandar Dragović, prevodilac i urednik časopisa NUR).
– Iskustva sa putovanja u Iran (Miloš Delić).
– Projekcija filma „Sedam lica persijske civilizacije“ (60 min).

 

14.11. Klub u 18.00

Tribina: „Upoznajmo Iran“

– Iranistika za tinejdžere (Upoznajmo Iran).
– Predstavljanje Irana, čitanje priča, projekcija kratkih klipova, upoznavanje zajedničkih persijskih i srpskih reči (Milena Radulović i Bojana Dević, 30 min).
– Predstavljanje knjige „Knjiga prijateljstva: Sažet pojmovnik Irana za decu i omladinu“.
„Knjiga prijateljstva: Sažet pojmovnik Irana za decu i omladinu“ je prvi sažeti ilustrovani pojmovnik Irana za decu i omladinu. Pojmovnik predstavlja zemlju Iran, njenu geografiju i stanovništvo, a zatim deset najvažnijih stvari koje treba znati o Iranu uključujući: deset najnaseljenijih gradova, deset važnih istorijskih lokaliteta, deset najvažnijih istorijskih ličnosti, deset najpoznatijih legendarnih ličnosti, deset najvažnijih iranskih običaja, deset ključnih događaja u istoriji Irana, deset važnih iranskih umetnosti, deset sličnih persijskih i srpskih poslovica i deset stihova iz najpoznatijih persijskih pesama
– Projekcija filma “MOBARAK“ (Iran, 2015, 80 min)

Režija: Mohamadreza Nadžafi Emami
Uloge: Elnaz Šakerdust, Manučehr Azar, Amir Rahbari
Sinopsis: Ostareli tradicionalni pripovedač u svom poslu koristi marionete kreirane po herojskim likovima iz Fedosijevog speva „Šahname“, ali mu posao slabo ide. Ima unuku Golpari koja više voli modernu književnost, i uopšte nije nalik njemu. Vlasnik prodavnice igračaka odlučuje da ukrade i uništi marionete na zapovest zlog Zahaka, takođe lika iz „Šahname“, no one oživljavaju i zajedno sa Golpari započinju vratolomnu avanturu u nameri da jednom za svagda poraze Zahaka.‎

21.11. Klub u 18.00

„Persijski, slatkorečivi jezik – Predstavljanje persijskog jezika i književnosti“

Panel posvećen persijskoj književnosti:
– Recitovanje pesama,
– Izlaganje Petra Janačkovića, prevodioca antologije savremene persijske poezije,
– Izlaganje Amre Halilović (master rad o savremenoj persijskoj poeziji, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu i promocija knjige Na krilima Feniksa, 20 min),

Panel posvećen persijskom jeziku:
– Studenti Univerziteta u Beogradu i iskustvo učenja persijskog jezika,
– Izlaganje dr Saida Safarija, profesora persijskog jezika (20 min),

Predstavljanje knjige „Blistavi zvuci jutra: antologija savremene persijske poezije posle islamske revolucije“.
„Blistavi zvuci jutra“ je prva antologija savremene persijske poezije na srpskom
jeziku. Ovo izdanje, koje uporedo prati i persijski tekst, kroz dela šezdesetak pesnika daje nam uvid u savremena kretanja u persijskoj poeziji i period koji se smatra jednim od najturbulentnijih u čitavoj iranskoj istoriji, a koji započinje trijumfom islamske revolucije 1979. godine i traje do danas.

Projekcija filma „Poslednja pripovest“ (Iran, 2018, 100 min)
Režija: Aškan Rahgozar
Uloge: Lejla Hatami, Hamed Behdad, Parviz Parastui, Šagajeg Farohani
Sinopsis: Kralj Džamšid, uz pomoć Božanske vrline koja ga je pratila, poražava vojsku zlog demona Ahrimana. Međutim, Božanska vrlina ga napušta i oduzima mu slavu. Ostavši sam, Džamšid postaje plen pohlepe i nezasitnog ludila. On ostavlja svoju ćerku Šahrzad i poručuje Savetu ministara da Mardas, saveznik južnih zemalja, zauzme njegov tron u njegovom odsustvu. Sledećeg dana, Džamšid, zajedno sa vojskom svojih najboljih vojnika, kreće u severne zemlje da lovi Ahrimana. Tamo mu se gubi svaki trag. Mardas umire i njegov jedini sin Zahak preuzma Džamšidov tron. No Zahak je pod uticajem Ahrimana, i Džamšidova prestonica je gurnuta u mrak i užas. Izbavljenje će nakon mnogo godina doći u vidu Ferejduna čije su roditelje ubili Zahakovi vojnici dok je još bio u kolevci. Film je animirana filmska adaptacija jedne od centralnih priča iz Ferdosijevog speva „Šahname“. To je prvi animirani igrani film koji je u potpunosti snimljen u Iranu, i postao je prvi predstavnik iranske animirane kinematografije u trci za najbolji film na 92. dodeli Oskara.

28.11. Klub u 18.00

Tema: „Persijska umetnost i arhitektura“

– Izlaganje gđe Bentolhode Halilović, doktoranda Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, o iranskoj i islamskoj umetnosti (20 min).
– Izlaganje g. Aleksandra Dragovića na temu „Persijski vrtovi“ (30 min).
– Video klip o iranskoj arhitekturi (15 min).
– Radionica kaligrafije i iluminacije (40 min).

Komentari