REZULTATI KONKURSA GALERIJE DOMA OMLADINE BEOGRADA ZA 2024. GODINU

Konkurs za izlaganje u 59. sezoni Galerije Doma omladine Beograda bio je otvoren od 1. maja do 1. oktobra 2023. Namenjen je samostalnim umetnicima (starosnog uzrasta do 40 godina), kao i umetničkim i kustoskim projektima iz Srbije i inostranstva. Odluku o izboru umetničkih projekata doneo je Savet Galerije Doma omladine Beograda. Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 95 prijava, dok će u novoj izlagačkoj sezoni Galerije DOB biti predstavljeno ukupno 20 umetničkih projekata, samostalnih, grupnih i regionalnih.

 

Savet Galerije Doma omladine Beograda radio je u sastavu: Saša Janjić, istoričar umetnosti i nezavisni kustos; Marko Lađušić, umetnik i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu; Predrag Damjanović, umetnik; Ana Veljković, programska savetnica za savremeno kulturno i umetničko stvaralaštvo, predstavnica Sekretarijata za kulturu grada Beograda; i Marta Marković, urednica programa vizuelnih umetnosti Doma omladine Beograda.

Savet Galerije Doma omladine Beograda postavio je sistem i kriterijume rada kada je saziv, u gore navedenom sastavu, počeo sa radom 2021. Pored očuvanja i osnaživanja identiteta Galerije DOB, u prvom planu je podrška, podsticanje i afirmacija umetnika najmlađe generacije, potom jasan, razrađen i uobličen koncept koji prati vešt, zreo, celovit, inovativan i osoben vizuelni umetnički jezik i finalno usklađenost koncepta i forme umetničkog rada/projekta.

Galerija DOB, kao važan i nezaobilazan izložbeni prostor, prevashodno namenjen stvaralaštvu mladih, u osnovi koncipiranja svog godišnjeg programa teži širini i sveobuhvatnosti kroz pluralizam ideja, tema i načina vizuelnog izražavanja.

Umetnički projekti koji su se našli u najužem izboru govore o raznolikosti savremene umetničke scene i njenim kreativnim potencijalima. Umetnici se izražavaju kroz klasične medijume ali na savremen, interaktivan i angažovan način.

 

Galerija Doma omladine Beograda u 2024. godini predstaviće sledeće umetnike/ce:

 1. Ana Simić i Nikola Pavković
 2. Gojko Dutina
 3. Gradska galerija Labin – Eni Blašković, Glorija Blazinšek, Sanda Črnelč, Meri Files, Hana Hanak, Anja Jurišić, Monika Milas, Alba Miočev, Iris Poljan, Marina Rajšić
 4. Godišnja izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu
 5. Danica Tešić
 6. Đorđe Radović
 7. Iva Dimitrijević
 8. Jelena Bogdanović
 9. Jelena Vezmar
 10. Kristina Bajilo
 11. Ksenija Vučićević
 12. Lena Jovanović
 13. Lola Petrović
 14. Luka Marjanović
 15. Milica Mijajlović
 16. Obrad Ćešić
 17. Pavle Jovović
 18. Stefan Boškoćević
 19. Teodora Nikolić
 20. Tatjana Marticki

Komentari