Međunarodna premijera filma “Paramparčad” na 70. Martovskom festivalu

U nedelju, 2. aprila od 17 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, na 70. Martovskom festivalu biće održana međunarodna premijera dokumentarnog filma Paramparčad (Paramparça / Shattered / Turska /2023. / 62′) koji su režirali Orhan Tekeoğlu i Nurdan Tekeoğlu.

 

Ovaj film koji je snimljen u koprodukciji Medya Ton i Story Studios, govori o Zehri, čiji život prepun finansijskih i porodičnih uspona i padova, siromaštva i uspeha. Udala se vrlo mlada i nosi traumatično iskustvo i sa ocem i sa mužem. Ipak, ova snažna žena treće generacije kritskih imigranata ponovo počinje svoj život vođenjem kritskog restorana u Bodrumu.

 

dr Nurdan Tekeoğlu

Rođena u Istanbulu 1964. Diplomirala je sociologiju na Univerzitetu Bosfor, zatim doktorirala na Univerzitetu Marmara i radila u domaćim i stranim kompanijama. Završila Istanbulsku filmsku akademiju 2019. Dok je radila kao šef Metro AG u Turskoj, organizovala je prva takmičenja kratkog filma za studente, kao projekat društvene odgovornosti. Producirala je dokumentarac Orhana Tekeoglua „Ifakat“ i kratki igrani film „Mnogo sam te voleo“ (Öyle Sevdim Ki Seni), koji je režirao Orhan Tekeoglu, kao i film  „Izvanredni ljudi: Rudolf Nurejev: Ostrvo njegovih snova“. Prvu režiju potpisuje 2017, za film „Razdor ljubavi“ (İki Yaka Yarım Aşk). Godine 2019. producirala je dokumentarne filmove „Vreme za polazak“ (Vargit zamani) i „Neispričana priča o Fatmi Kajaci“ (Fatma Kayacı’nın Bilinmeyen Hikayesi) Orhana Tekeoglua. „Paramparčad“ je prvi dokumentarac koji je režirala sa O. Tekeogluom. Član EVA i Seiap, kao i Media Ton. Redovna profesorka na Univerzitetu za trgovinu u Istanbulu. Drži radionice grupnog finansiranja na filmskim festivalima. Primljena na EFA, Evropsku filmsku akademiju, po preporuci.

OrhanTekeoğlu

Rođen u Trabzonu. Diplomirao je na odseku za radio-televiziju Univerziteta Gazi i radio kao novinar 25 godina. Osnovao je Media Ton sa dr Nurdan Tekeoglu da bi snimio dokumentarac „Ifakat“ za TRT, državni TV stanicu, i nagrađen je na konkursu dokumentarnog filma. Svoj prvi dugometražni film, „Mnogo sam te voleo“ (Öyle Sevdim Ki Seni), završio je 2013. Film je uvršten u zvanične selekcije Moskovskog filmskog festivala, Kijevskog IFF Molodista i mnogih drugih, a osvojio je i nagrade za najbolji strani film Kanadskog filmskog festivala i Portobelo filmskog festivala. Režirao je film „Izvanredni ljudi: Rudolf Nurejev: Ostrvo njegovih snova“ (2016) sa Evgenijom Tirdatovom. „Vreme za polazak“ (Vargit zamani, 2019),  dokumentarni film snimljen uz podršku turskog Ministarstva kulture i turizma, dobio je počasnu nagradu 4. Festivala dokumentarnog filma „Beyond Borders“. Film „7 kibela“ (7 Kibele) je režirao 2020, a „Neispričana priča o Fatmi Kajaci“ (Fatma Kayacı’nın Bilinmeyen Hikayesi)  2022. godine, osvojivši nagradu TRT za dokumentarni film. Njegov poslednji dokumentarac je „Paramparčad“. Predaje film na Univerzitetu Esenjurt u Istanbulu.

Fotografije: Privatna arhiva

 

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, održava se od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.
 
Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine traje je 6 dana i u znaku je velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

**********************************************

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari