Srpska premijera filma “Zovi me mama” na 70. Martovskom festivalu

U okviru programa “Svetska panorama” poslednjeg dana 70. Martovskog festivala biće održana srpska premijera dokumentarnog filma “Zovi me mama” (Call Me Mommy /2022. / 15’ / Irska) koji je režirala Tara O’Callaghan, 2. aprila u terminu od 17 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Ovaj film bavi se otkrivanjem višestrukog života četrdesetogodišnje samohrane majke i onlajn seksualne radnice Šinejd. Film istražuje moguće uzroke i posledice „problema s mamom“, ličnog i profesionalnog sveta u kome živi Šinejd. Prikazuje intimni portret savremene seksualne radnice.

Producenti filma, koji je snimljen u produkciji kuće “Motherland” su Aron McEnaney i Louise Byrne, a izvršni producent je Ross Killeen.

 

Tara O’Callaghan je rediteljka koja kombinuje nadrealizam sa ekspresionističkim montažnim postupkom, kako bi postigla jedinstven osećaj. Njen stil seče kroz narativ da bi otkrio emocionalnu srž u osnovi. Od nagrada Kinsale Shark i izbora Vimea do najboljeg kratkometražnog dokumentarnog filma festivalu koji kvalifikuje za Oskara – Galvej Film Fleadh, a sada i na filmskom festivalu Sundance 2023 – Tara nastavlja da privlači pažnju kritike i publike.

Foto Faolan Carey

 

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, održava se od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.
 
Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine traje je 6 dana i u znaku je velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

**********************************************

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

 

Komentari