“SKRIVENA ISTORIJA“: Tri beogradske premijere na 70. Martovskom festivalu

U završnici 70. Martovskog festivala, na programu “Domaće panorame”, 2. aprila od 17 časova u sali Amerikana, biće održan program pod nazivom “Skrivena istorija”, u okviru kojeg će publika imati priliku da vidi tri beogradske premijere. U pitanju su ostvarenja “Srpska princeza Ana Jakšić i Ivan Grozni” (44′ / 2022.) autorke Ranke Jakšić, “Trnje i lovorike Olge Ilić” (51′ / 2019.) u režiji Jelene Stojanović i “Ministar, Ban, Perikle” (34′ / 2022.) reditelja Gorana Stankovića.

“Srpska princeza Ana Jakšić i Ivan Grozni” (2022 / 44’ 22’’)  četvrta je epizoda dokumentarno-igranog serijala autorke Ranke Jakšić, koji je snimljen u produkciji Radio-televizija Srbije. Ana Jakšić je bila baba Ivana Groznog, prvog ruskog cara. Ona je podizala svog unuka, kome su roditelji rano umrli. „Srpska princeza Ana Jakšić“ vodi nas u Moskvu tragom života Ane Jakšić u 16. veku da otkrije koliki je ona uticaj imala na ruskom dvoru, na svog unuka i na ojačanje srpsko-ruskih kulturnih veza.

Ranka Jakšić diplomirala je na Filološkom faultetu u Beogradu, na Odseku za italijanski jezik I književnost. Radila kao urednica u Redakciji dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije, gde je profesionalno angažovana preko 30 godina.  Autorka i urednica više dokumentarnih serijala, za koje je osvojila nekoliko nagrada na festivalima.

Foto Gordan Jović

 

Dokumentarni film “Trnje i lovorike Olge Ilić”, po scenariju i u režiji Jelene Stojanović, snimljen u produkciji UG FORUM ARTISTIKUM, uzbudljiva je priča koja prati burnu biografiju najveće balkanske putujuće glumice svih vremena, a danas zaboravljene Olge Ilić. Ova rođena Solunjanka karijeru je otpočela i završila u Nišu, kao prvakinja drame i reditelj. Opreski sopran, pevačica šansona i sevdalinki, snimila je više od 25 gramofonskih ploča sa čuvenim Cicvarićima, odigrala preko sto uloga i režirala više od 15 predstava. Jedna je od najvećih srpskih pozorišnih glumica i začetnika modernog srpskog teatra. Nakon Sare Bernar, 1910. godine Olga se upisala u istoriju  kao prvi ženski Hamlet na Balkanu. Odlikovana ordenom Svetog Save V stepena, uživa naklonost i kritike, pesnika, pisaca, akademika, pozorišnih radnika i skadarlijskih boema toga vremena: Branislava Nušića, Bore Stankovića, Vojislava Ilića, Žanke Stokić, Dobrice Milutinovića, Jovana Tanića, Nikole Uzunovića i drugih. Uz niz anegdota, smešnih ali i tužnih, koje su obeležile karijeru i život Olge Ilić, film je protkan i originalnim muzičkim zapisima, gde čujemo Olgin glas sa ploča starijih i od 100 godina.

Jelena Stojanović rođena je u Majdanpeku 1980, živi i radi u Nišu. Diplomirani pravnik po obrazovanju i aktivni član udruženja FORUM ARTISTICUM, pre svog autorskog filma, uz ostale, pokrenula je i dva filmska festivala „Cherry’s Film Festival“ – Međunarodni festival filmskih škola 2014. i „Vrmdža fest“, internacionalni festival turističkog i ekološkog dokumentarnog filma 2017. Asistent režije i narator u više puta nagrađivanom dokumentarnom filmu „Kraljevski top – istorija srpske krune“, 2017. Asistent režije u dokumentarnom filmu „Nedelja pacova – savezničko bombardovanje Leskovca 1944“, 2018. U svom umetničkom ateljeu „Kreativni studio ARTiJA“od 2017. uspešno se bavi i produkcijom u raznim vidovima vizuelne umetnosti.

Foto: Velimir Stojanović

 

Dokumentarni film “Ministar, ban, Perikle” snimljen je po autorskoj ideji dr Predraga Jelenkovića, a scenarista i reditelj je Goran Stanković. Ovaj film bavi se malo poznatim likom i delom nekadašnjeg ministra Svetislava Tise Milosavljevića. Kao jedan od najboljih niških gimnazijalaca, koji je planirao da studira tehniku i postane inženjer, biva primoran zbog teške porodične situacije da se opredeli za vojni poziv, ali je oficirsku službu kasnije zavoleo. Tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, izrastao je u opštepriznati autoritet za pitanja vojnog saobraćaja, uz istovremeno napredovanje koje će mu krajem 1925. godine doneti i čin brigadnog generala. Zahvaljujući mnogo puta potvrđenoj stručnosti i revnosti, kralj Aleksandar ga je decembra 1926. godine izabrao za ministra saobraćaja. Jugoslovenski monarh je oktobra 1929. godine Milosavljevića postavio za namesnika u jednoj od devet novoformiranih banovina – u Vrbaskoj Banovini. Za svoj besprekoran rad, dobija poverenje i 18. aprila 1934. godine, biva izabran po drugi put na čelo saobraćajnog resora u novoj jugoslovenskoj vladi. Sa mesta ministra saobraćaja Svetislav Tisa Milosavljević 1935. godine odlazi u penziju. Drugi svetski rat proveo je u okupiranoj prestonici pišući memoare. Prvi ban Vrbaske banovine je umro 28. jula 1960. godine u Beogradu, u mirnom porodičnom okruženju.

Narator u filmu je Velibor Petković, a snimljen je u produkciji kuće Media i reform centar Niš, uz tehničku podršku “South media“, Niš

Goran Stanković

Rođen 1974. godine. Dugogodišnji novinar (TV5 Niš, TV Kopernikus, RTS…). Autor više desetina dokumentarnih filmova, velikog broja reportaža i brojnih TV emisija. Među njima su, iz oblasti istorije, kulture i umetnosti: dokumentarno-igrani film „Dragutin…Nathaliae“ (2021, reditelj i scenarista), dokumentarni film „Prijateljska vatra“ (2019, novinar-saradnik), dokumentarni film „Uloga žena u Velikom ratu“ (reditelj i scenarista), dokumentarni film „Mali i veliki ljudi u Velikom ratu“ (2018, reditelj i scenarista), dokumentarni serijal „Putevima srpske vojske u Velikom ratu“ (2014-15, reditelj i scenarista).

Foto: Branislav Ignjatović

 

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, održava se od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.
 
Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine traje je 6 dana i u znaku je velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

**********************************************

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

 

Komentari