Markiza de Sada otvara 5. Merlinka festival

Ceremonija svečanog otvaranja 5. Merlinka festivala zakazana je za 12. decembar u 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Ceremoniju će voditi čuvena Markiza de Sada, jedina srpska drag kraljica. 

Uz simboličnu govoranciju, u maniru glamuroznih filmskih festivala, ova velika umetnica će vam dati sjajan šlagvort za dokumentarac „Ja sam Divajn“, te vas podstaći na gledanje ostalih filmskih ostvarenja.

Ukoliko niste znali, Markiza de Sada je fatalna zavodnica, bastard ruskog revolucionara i nemačke aristokratkinje. Priča se da je u naletu strasti ubila ljubavnika i od tada luta gradovima Evrope u potrazi za zabavom. Sumnjivog morala, nezasitih seksualnih apetita, nepobediva je u obaranju ruke, vešta sa mačem i prva u ispijanju cele boce absinta. Obavijena velom misterije, besprekornog stila, pažljivo bira svoje društvo i ne ide nigde bez vozača.

 

Nakon ceremonije svečanog otvaranja na repertoaru Merlinka festivala je američki dokumentarni film „Ja sam Divajn“.

„Ja sam Divajn“ je priča o Divajn, aka Harisu Glenu Milstedu, od njegovih smernih početaka kada je bio predebeo i zbog toga ismevan dečko iz Baltimora, do internacionalno priznate drag zvezde zahvaljujući saradnji sa režiserom Džonom Votersom. Pljujući u lice statusu kvo što se tiče fizičkog izgleda, rodnog izražavanja, seksualnosti i već prihvaćenim konceptima lepote, Divajn je prešao put od kompletnog autsajdera do toga da je danas veličanstvo andergraund scene. Sa potpunim posvećenim i hrabrim stavom on je zamaglio te granice između izvođača i ličnosti i doneo je novu revoluciju u pop kulturu. „Ja sam Divajn“ je definitivno biografski portret koji prati legendarno uzdizanje ikone do sramotnih granica sa sve njegovim emocionalnim kompleksima.

Komentari