Maja Milovanović o samostalnoj izložbi u DOB-u

Izložba Maje Milovanović pod nazivom “Ovo nije prvi put”, biće otvorena u četvrtak, 19. septembra, u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograda. Publika će tokom deset dana trajanja izložbe moći da vidi nesvakidašnje instalacije u prostoru koje stvaraju utisak prekrojenog, prošivenog, probodenog, bušenog i izrezanog prostora. Kroz vizuelni rad, umetnica se bavi prostorom kao telesnim i telom kao prostornim svojstvom kroz različite medije i teme.

“Ožiljci, rezovi i šavovi su čest motiv na mojim radovima. Na telu oni dokazuju da je ono prostor, dok na ovoj izložbi daju prostoru svojstva tela i kože, čine ga organskim. Šavovi ili ožiljci su zakrpe, popravljanje stvari, ’nastavljanje dalje’. Ožiljak je i uspomena na snagu koja nam je pomogla da preživimo i nastavimo dalje”, objašnjava Maja Milovanović, autorka izložbe i dodaje da je do kombinovanja tela i prostora u njenim radovima došlo nakon otkrića da je upravo to ono što je njoj bitno.

“Nakon izložbe ’Studije iz marljivosti’ u Kulturnom centru Beograda 2004. godine,  časopis ’Pro-femina’ je iskoristio moju sliku ženskog stomaka kao koricu časopisa. To je izgledalo kao knjiga čiji je sadržaj unutrašnjost stomaka moje slike. Bila sam veoma srećna jer sam prvi put ’osvestila’ da, dok sam slikala taj veliki stomak na ogromnom platnu, želim samo da on izgleda kao neki dubok prostor”, objašnjava Maja.

Do sada, Maja Milovanović je izlagala na osam samostalnih i više grupnih  izložbi u zemlji i inostranstvu, a reakcije su različite.
“Kolege umetnici veoma cene moj rad, dok su reakcije publike različite, uglavnom zavise od motiva na mojim radovima. Nažalost, ovde je komercijalna umetnost napredovala do Kandinskog i to je to. Obrazovanje zanemaruje kulturu i umetnost, što predstavlja opštu tendenciju. Mada, smatram da to što se moji radovi nalaze u privatnim kolekcijama pretežno u Austriji i Nemačkoj ima izvesnog značaja”, kaže Maja Milovanović.

Na izložbi u Galeriji Doma omladine biće izloženo nekoliko instalacija.
“Publika će imati priliku da vidi četiri instalacije u prostoru, nazivi: Ovo nije prvi put, Jedan metar i dosta, Zamena teze i Dosta ste bušili. Moram da naglasim da se zbog urbane i profesionalne organizacije DOB-a konačno osećam kao umetnik, jer instalacije ’blistaju’ na svom mestu”, zaključuje autorka.

Maja (Živanović) Milovanović rođena je u Beogradu 1977. godine gde živi i radi kao umetnik i profesor u Srednjoj školi za dizajn. Magistrirala je slikarstvo 2005. godine na FLU u  Beogradu.


Radno vreme Galerije: utorak – subota od 12:00 do 21:00;  
nedeljom od 12:00 do 18:00; Ponedeljkom Galerija ne radi!

Komentari