Promocija knjige “REKVIJEM ZA ADAMA” Aleksandra Đuričića-Eša

O knjizi govore: Tamara Kučan, spisateljica i izdavač,  Tijana Bajić,  rediteljka i predstavnica izdavača Urban Art-a, Vesna Radić, spisateljica i pijanista, i autor Aleksandar Đuričić – Eš.

Izuzetan psihološki roman, sa naglašenim unutrašnjim tokom misli glavnog junaka, Borisa Hundića, talentovanog pijaniste, čoveka sa mnogo ambicija, kao i mnogo strahova i unutrašnjih prepreka.

Trudeći se da stalno bude ispravan, on će učiniti nekoliko grešaka koje će ga dovesti u dilemu koja će ga pratiti čitavog života: Da li je on ubio Adama Adamovića? Uverljivi opisi unutrašnjih borbi u domenu etike i psihologije daju dubinu već dobroj temi. Autor odličnim pripovednim postupkom gradi priču i oslikava likove, te održava do samog kraja neizvesnost ishoda i tenziju koja je potpuno hipnotišuća.

Štivo koje se na da ispustiti iz ruku i očiju. Suočavanje maštanja sa stvarnošću, sudar iščekivanja i želja sa neočekivanim udarima banalne svakodnevice; preovladavanje kiča i šunda nad pravom umetnošću; nedostižnost ideala; poremećene ljudske vrednosti; nemogućnost razvoja, preplitanje jezivih snova sa košmarnom javom … sve su to teme koje ovaj roman istražuje, ilustruje i  rasvetljava, kojima se bavi na jedan posve svež način, lako, pitko, a  opet pak sa dubokim zaranjanjima u dubine svesti.

Mirjana Nešić, dipl. filolog

 

Na programu su, pored razgovora o knjizi, i druga dešavanja:

1. Inscenacija odlomka iz romana u režiji Tijane Bajić, glume Pavle Knežević i Zoran Pajić
2. Nastup solistkinje Mirjane Stojanović Jovanović koja će pevati numere iz Romana
3. Projekcija kratkog filma snimljenog po motivima romana u režiji Tijane Bajić

 

Aleksandar Đuričić – Eš
Rođen 1.10.1982. godine u Požarevcu, gde je kao učenik generacije završio Požarevačku gimnaziju. Studirao je i diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a tri semestra je proveo na Tehničkom univerzitetu u Beču.

Pored inženjerstva, Aleksandar se celog svog života bavio pisanjem. Radio je dramatizacije tekstova za pozorište, pisao drame, scenarije za studentske filmove, pripovetke i romane. Njegova drama, “Marlon Monroe” nagrađena je kao najbolja na konkursu “Slobodan Stojanović” 2010. godine i izvedena u Ateljeu 212. Brojne njegove pripovetke objavljene su u zemlji i inostranstvu, od kojih je jedna nagrađena “Srebrnim albatrosom” u Frankfurtu.

Bibliografija:
Romani:
Surf na crvenom talasu (Ukronija, 2007)
Rekvijem za Adama (Urban Art, 2015)

Izvedene drame:
Civilizacija, 2004 (UK Vuk, septembar 2012.)
Marlon Monroe, 2009 (Atelje 212, jun 2009.)

Objavljene priče:
Karmina i mesečeva reka (“Gradske priče”, Kulturni front, 2010)
Neprimetno (“Najkraće priče”, Alma, 2011)
O toplim večerima, Kradeno vreme na poklon (“Najkraće priče”, Alma, 2012)
Viden (“Beležnica 24”, Bor 2012)
Leopoldov Grad (“Crte i reze 4”, Svilajnac 2012)
Unutrašnji Grad (Nagrada “Srebrni albatros”, Frankfurt, 2012)
Slučaj udaje Srbijanke Jugović (“Nušić po drugi put među Srbima”, Ivanjica 2013)
Želeti biti negde drugde (“Očitovanja”, Dubrovnik 2013)
Hicing (“Međaj”, Užice 2013)

Komentari