Izložba “CIKLUSI” Danice Bićanić

Izložba „Ciklusi“ prikazuje dokumentarni materijal nastao tokom dugotrajnog performansa u kojem autorka stvara umetničko delo koje reflektuje percepciju svakodnevice. Proces stvaranja imao je nekoliko faza, ciklusa, uključujući i akciju uništavanja samog dela. Predstavljajući specifičnost nastajanja jednog umetničkog dela, performans govori o svesnosti čoveka o sopstvenom delovanju u vremenu i prostoru u kontekstu sadašnjeg trenutka analizirajući prirodu tog delovanja koje se ostvaruje kao svakodnevica sa aspekta lične emocionalnosti.

Izložbu čine fotografije, video-instalacije, crteži, objekti i instalacija/delo koje nastaje tokom performansa. Na otvaranju izložbe, publika će imati priliku da se priključi performansu i fotografiše se sa rekvizitima koje je autorka koristila tokom izvođenja performansa.

Biografija:
Danica Bićanić rođena je 1985. godine u Novom Sadu. Završila je srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput”, smer tekstilni dizajn. Diplomirala je 2008. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek – smer vajarstvo u klasi prof. Gordane Kaljalović. Master studije završila je 2010. godine u klasi iste profesorke. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, a aktivno izlaže od 2006. godine. Imala je pet samostalnih i više grupnih izložbi u Novom Sadu i Beogradu, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, kao i nekoliko performansa kod nas i u inostranstvu. Tokom 2008. godine nagrađena je za najuspešniji diplomski rad na smeru vajarstvo, iste godine dobila je nagradu Art Klinike “Perspective” za perspektivnog studenta u disciplini vajanje, a 2009. godine nagradu Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate postignute u oblasti umetnosti.

www.danicabicanic.com

 

 

Komentari