Izložba / video instalacija Isidore Fićović “Šta je Savremeno”

Šta je Savremeno?, video 14’, Beograd 2010

Rad istražuje pitanje “Šta je savremeno?” među lokalnom umetničkom zajednicom u Beogradu, Srbiji.

Uključen je veći broj umetnika, istoričara umetnosti i kustosa, relevantnih u stvaranju umetničkog duha glavnog grada i šire,  kako danas tako i pre dvadeset i trideset godina. Uz Eru Milivojevića, Rašu Todosijevića, Zorana Popovića, Jovana Čekića, pojavljuje se i generacijski mlađa grupa pripadnika savremene lokalne umetničke scene, koji prisustvom u radu svojim individualnostima i datim subjektivnim odgovorima čine taj savremeni trenutak zabeleženim i ovekovečenim digitalnim zapisom.  

Autor ovog rada posmatraču daje kratak uvid u to ko su pripadnici savremene beogradske umetničke scene objedinjujući ih kroz njihove odgovore na pitanje “„Šta je Savremeno?” u prostoru digitalnog videa  i nudi stalno preispitivanje trenutka sada.

Jedan od odgovora koji se pojavljuje u radu,  Miroslava Karića ( istoričar  umetnosti/REMONT):

“Savremeno? Hoćeš u vremenskim nekim granicama, to jel?

Za mene je savremeno sve što je nastalo recimo ako pričamo o artu u poslednjih deset godina. Eto  znači sve tekuće, da tako kažem ,  ako pričamo o artu jel,  a nadam se da pričamo o artu. Pa da eto kao što sam rekao ako pričamo o toj nekoj umetničkoj produkciji  znači sve što je nastalo u poslednjih pet do deset godina je za mene savremeno, znači tekuća neka situacija da tako kažem.”

ISIDORA FIĆOVIĆ je rođena u Srbiji i studirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Imala je solo izložbe ‘Strategija ’’DAN+NOĆ’’, ’’Black Rabbit’’ i ’‘Ratman’’ u Beogradu i učestvovala na grupnim izložbama u Njujorku (New Museum), Londonu (Frieze Art Fair, UK), Turskoj (Depo, Istanbul), Danskoj (Rum 46, Aarhus).

Komentari