Izložba fotografija “U NJENIM OČIMA“

Izložba koja otvara nove tematske i vizuelne aspekte u korpusu savremene fotografije!
Organizacija domaćin: ProArtOrg u saradnji sa Domom omladine Beograda
Autor projekta: Milanka Todić

Izložba U NJENIM OČIMA ima nameru da predstavi jedan značajan segment u savremenoj srpskoj fotografskoj i umetničkoj praksi stavljajući u fokus autorke umetničke fotografije. Odabrani su radovi Goranke Matić, Dejane Vučićević, Paule Muhr, Katarine Radović, Jelene Jureše i Milice Mrvić jer se u njima ispituju, na inovativan način, reprezentativni postupci u kojima su žene iza i ispred fotografske kamere.

Ženski subjekt je u fokusu izložbe U NJENIM OČIMA na dva različita nivoa vizuelne naracije. Žena je viđena očima druge žene, kao objekat u oku kamere. Tačnije, žena se pojavljuje u dvostrukoj ulozi: ona je i subjekat i objekat fotografije. U procesu snimanja autorke kreiraju dvostruko rodno obeležena dela tokom svojih autorefleksivnih i intersubjetivnostih umetničkih projekata.

O ženskom pismu se govori, uglavnom, povodom književnosti, ali i u fotografskoj produkciji se mogu jasno uočiti konture specifično ženske vizuelne naracije koja se tematizuje i ispituje izložbom

U NJENIM OČIMA.

Nedavno je u Luksemburgu, povodom jubileja Café Cremè galerije, objavljen esej posvećen fotografijama Goranke Matić, Dejane Vučićević, Paule Muhr, Katarine Radović, Jelene Jureše i Milice Mrvić.

http://issuu.com/emopmember/docs/issuu_cafecreme_30ans_maintimeline

Prof. dr Milanka Todić, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, autorka je mnogih izložbi u zemlji i inostranstvu kao i kataloga i knjiga. Njeno istraživačko polje se odnosi na fotografiju i avangardnu umetnost.

Umetnička direktorka Galerije Artget 2003–2004. godine i selektorka 44 Oktobarskog salona u Beogradu 2003. godine. Dobitnica je nagrade Lazar Trifunović za 2006. godinu. Članica je Evropskog društva za istoriju fotografije (ESHP), Međunarodnog udruženja kritičara umetnosti (AICA), Evropske mreže za proučavanje avangarde i moderne (EAM).

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije.

Komentari