Gostovanje Muharema Bazdulja obeležilo drugi dan 2. BFEK-a

Muharem Bazdulj, jedan od najznačajnijih novih glasova postjugoslovenskog književnog konteksta, bio je glavni gost književnog programa drugog dana na 2. Beogradskom festivalu evropske književnosti. Bazdulj je, u okviru programa Na sceni, govorio o svojoj poetici, o tome kako vidi odnos književnosti i novinarstva, kao i o ulozi muzike u njegovoj literaturi.

– Na mojim književnim počecima i u mojim prvim knjigama bio sam strašno zainteresovan za intertekstualnost, priča me nije mnogo zanimala. Danas je sasvim drugačije. Moje knjige su pune stvarnosti, imam potrebu da pišem o njoj, jer bih bio drugačiji i pisac i čovek u drugačijoj stvarnosti. To je osnovno pitanje: kome se obraćamo u našim pričama? Ko, zapravo, sluša naše priče? Mislim da se takozvanim malim kulturama nedostaje to samopouzdanje da su naše priče nekom potrebne. A da bi čovek pisao to samopouzdanje ipak mora da postoji – rekao je Bazdulj.

U vrlo zanimljivom razgovoru koji je publika zaključila burnim aplauzom Muharem Bazdulj je ispričao kako ne vidi suštinsku razliku između književnosti i novinarstva. On obe ove forme teksta, ako su dobro pisane, doživljava kao prozu. Da bi to potvrdio, pisac je pročitao jednu svoju novu priču i jednu svoju novu kolumnu.

U okviru festivalskog programa Književnost na filmu u 21 čas publika je mogla da vidi film Ljubavnici kafea Flor Ilana Durana Koena.

Posetioci Festivala mogu da na izložbi posvećenoj Zbignjevu Herbertu, jednom od najvećih evropskih pesnika XX veka, vide crteže, rukopise i fotografije ovog modernog klasika.

Beogradski festival evropske književnosti traje do 28. juna. Organizator festivala je Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Komentari