Projekcija kratkog filma i koncert: “Zvuk ptica”

Improvizovana muzika inspirisana zvukovima i oglašavanjem ptica. Ulaz je slobodan!

Projekat “Zvuk ptica” (UG “Arttrust”, ULJP ”Riparia”, UG ”AŠC”) ima za cilj pokretanje inicijative za promenu zakonske regulative koja određuje lovni status prepelice i grlice, u kojoj se traži potpuno obustavljanje lova na ove dve vrste ptica, po uzoru na zakonodavstva nekih zemalja članica Evropske Unije.

Projekat je kompleksna naučna, edukativna, umetnička i aktivistička saradnja koja se sastoji od aktivnosti iz oblasti naučnog istraživanja, stručne i kreativne edukacije mladih, savremenog muzičkog stvaralaštva (kreativne radionice, kampovi…) i naglašene prisutnosti u masovnim medijima. Ovim putem predstavljamo najkreativniji segment, a to je improvizovana muzika inspirisana zvukovima i oglašavanjem ptica

Pesma ptica je svakodnevna pojava. Usporavanjem brzih ptičijih oglašavanja, dobija se mistična melodija koja povezuje ptice i ljude – to su iste pesme, skale i ritmovi koje i mi koristimo u pesmi, i povezivanjem ova dva sveta, ulazi se u široki spektar muzičkih mogućnosti. Nepresušna inspiracija koja dolazi iz prirode je i ovu grupu kreativaca, tim Zvuk ptica, natarala da dublje istražuje različite zvuke ptica kod nas. Eksperimentom se stvorila fuzija elektro-akustičko, kako prirodnog, tako i sajber muzičkoj izraza.

Buđenjem svesti o postojanju pesme ptica, ostvarujemo vezu sa prirodom, i učimo o tome koliko smo i mi deo toga. Ova muzika je eksperiment, improvizacija, vođenje u miran deo naše ličnosti i namenjena je svima koji žele da budu u skladu sa prirodom i sobom. Promocija albuma Zvuk ptica je koncert improvizovane muzike, ali ujedno i javna kampanja, koja svojim nenasilnim nastupom i dubokom porukom podseća javnost na važnost zaštite ptica. Tokom besplatnog koncerta, podeliće se 200 komada diskova u promotivne svrhe.

Album je sastavljen od improvizacije, drevnih mantri i originalnih kompozicija Jasne Jovićević, vođe celog projekta. U grupi sviraju Bojan Bojić elektronika, Armand Mesaroš na basu, Sonja Kkalaić na testeri i violini i Jasna Jovićević na saksofonu i elektronici.

Jasna Jovićević je saksofonistkinja i kompozitor koja je dvadesetak godina provela u inostranstvu gde se školovala i svirala (Budimpešta, Njujork, Toronto, Brazil, Indija itd.). Dugogodišnje muzičko iskustvo u džez muzici dovelo ju je do improvizacije, gde najveću inspiraciju crpi iz prirode. Jasna je magistar muzike i učitelj joge, a radi u srednjoj muzičkoj školi u Subotici, vodi svoju muzičku grupu i aktivan je učesnik domaće džez scene.

Promocija albuma Zvuk ptica je koncert improvizovane muzike, ali ujedno i javna kampanja, koja svojim nenasilnim nastupom i dubokom porukom podseća javnost na važnost zaštite ptica. Tokom besplatnog koncerta, podeliće se 200 komada diskova u promotivne svrhe.

Kompletan album moći će da se sluša na sajtu projekta www.zvukptica.rs

 

 

Komentari