KONCERTI NA ZIDIĆU: HETEM

Dom omladine Beograda predstavlja novu mini letnju scenu – zidić na Platou Milana Mladenovića!

HETEM je samostalni projekat Strahinje Beganovića, člana beogradskog alternativnog rok sastava Kill Me Laser. U izvođenju svoje muzike koristi gitaru, analogni sintisajzer procesiran gitarskim pedalama i niz unapred produciranih lupova i semplova.

Delovi nastupa su unapred isplanirani dok su neki segmenti rezervisani za improvizaciju, experimentisanje i živu manipulaciju zvukom.

Uticaj tehnologije na razvoj muzike i muzičkog izraza je više nego očigledan. Određeni žanrovi, pogotovu ukoliko analiziramo istoriju moderne muzike, nastali su kao posledica tehnoloških inovacija u konstrukciji instrumenata ili samog načina kreiranja zvuka kao muzičkog mediuma. Svedoci smo da  ono što nazivamo digitalnom revolucijom, menja muziku kao umetničku formu i oslobađa je ograničenja koja su bila nametnuta korišćenjem analogne, mehaničke i elektronske tehnologije. Posledice su mnogobrojne, a možemo ih sumirati kao temeljan preobražaj muzičke industrije i procesa komponovanja, snimanja, produkcije, izvođenja i distribucije muzike. Sve je teže uspostaviti granice između žanrova čiji se broj ubrzano umnožava. Lako možemo steći utisak da nikada nije bilo pristupačnije i lakše stvoriti i zapisati zvuk. Zadatak je i dalje isti i čini se nimalo lakši, kako pronaći svoj glas.

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Zidić na Platou Milana Mladenovića tokom leta će svakog petka od 20 do 21h biti pretvoren u scenu sa koje će se publici predstaviti neke od najnovijih muzičkih pojava kod nas – mislimo na mlade, nove, brze, spore, čudne, bučne, tihe, otkačene i pre svega neočekivane izvođače. Ugostićemo i neke od bivših omladinaca, koji su i dalje mladi duhom i imaju sveže ideje.

 

Plato ispred Doma omladine zove se po Milanu Mladenoviću, frontmenu Ekatarine Velike, muzičaru koji predstavlja jednu od najznačajnijih figura u našoj popularnoj muzici, osobi koja je umećem, integritetom i stavom inspirisala mlađe generacije. Neki od najvećih uspeha njegove grupe vezani su upravo za Dom omladine Beograda. Nema ničeg logičnijeg, nego da se baš sa ove lokacije nova energija i muzika usmere pravo u centar grada.

Muzičari svih žanrova imaće priliku da pokažu šta umeju pred slučajnom i namernom publikom: pred ljudima koji su došli na koncert, jednako kao i pred slučajnim prolaznicima. Svi mogu doprineti da Beograd pokaže svoju najbolju i najkreativniju stranu.

Publika će, takođe, imati priliku da se zabavi, družeći se u sveže letnje predvečerje u samom centru grada. Pozivamo đake i studente koji raspust provode u Beogradu, ali i ostale naše sugrađane i goste glavnog grada, na jedinstveno muzičko druženje i uzbudljiv početak vikenda. Ulaznice ne postoje dok raspust u velikom gradu traje.

Započnimo svaki vikend uz besplatnu zabavu na otvorenom – Dom omladine organizuje vam susret sa ljudima koji žele da ulice Beograda ispune muzikom i dobrim raspoloženjem!

Komentari