Koncert: ZDENKA KOVAČIČEK tribute to Janis Joplin

Zdenka Kovačiček, jedan od najboljih glasova ex-YU muzičke scene, posle dugo vremena gostuje u Beogradu sa projektom Tribute to Janis Joplin. Na programu koncerta biće najbolje i najpoznatije pesme Janis Joplin, koje Zdenka Kovačiček izvodi uz pratnju svog kvinteta, i uz tekstove koji govore o životu Janis Joplin, tj. inserte iz predstave “S Ljubavlju Janis” koju sa uspehom igra već neko vreme. Na kraju koncerta Zdenka će beogradskoj publici otpevati i nekoliko najvećih hitova iz svoje karijere.

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 950 dinara.

Zdenka Kovačiček, po mnogima najznačajnija pevačica sa ex-YU prostora, tokom karijere koja traje gotovo pet decenija podjednako se uspešno ogledala u različitim muzičkim pravcima (jazz, blues, rock, soul, gospel, pop), ali i kao glumica u mjuziklu, kao i klasičnom teatru. Svoj najveći pozorišni uspeh ostvarila je, kako kaže, upravo sada u mjuziklu “S ljubavlju Janis” u Kazalištu Komedija u Zagrebu. Predstava je odigrana preko 70 puta pred prepunim gledalištem, uz pratnju autentičnog blues banda, sastavljenog od najboljih Hrvatskih rockera. Zdenka priča priču o tragičnom životu najveće blues pevačice Janis Joplin i peva njene najveće hitove: Me and Bobby Mac Gee, Merzedes Benz, A women left lonely, Little girl blue, By by baby, Ball and chain

“Rock je moje shvaćanje života, jazz je moja strast, a kazalište moja velika ljubav!”, kaže Zdenka Kovačiček.

http://www.to-be-zdenka.hr

http://www.lovejanis.net

——————————

—————-

Zdenka Kovačiček  posvetila se daskama koje život znače celi svoj život. Sa 5 godina počinje da glumi, peva i pleše u Ze-Ka-Emu, sa 13 započinje pevačku karijeru u Duo Hani i postaje  senzacija. Nastupi na TV-u, snimljeni film i ogromna popularnost odveli su Duo Hani na turneju po Europi, gdje nastupaju sa velikim zvezdama kao npr. Peter Kraus, Lou Van Burg, Bill Haley itd.

Posle raspada Dua Hani, Zdenka još neko vreme nastupa sa svojim bendom širom Evrope, ponajviše u Američkim klubovima, gde otkriva svoj talent za jazz, soul i blues i već tada po povratku započinje njena saradnja sa najboljim zagrebačkim jazzerima Boškom Petrovićem, Miljenkom Prohaskom, Damirom Dičićem i drugima.

Nezaboravni su sassion koncerti u tadašnjem kultnom klubu Kulušić svakog utorka uz sastav Boška Petrovića.

1970. – Prva nagrada žirija na festivalu OPATIJA 70 za odlično otpevanu kompoziciju M. Prohaske “Zbog jedne melodije davne” obeležila je definitivno njen povratak na hrvatsku muzičku scenu i početak solističke karijere. Ta važna prekretnica obeležena jazz baladom M. Prohaske dokazala je da su njena evropska lutanja bila samo priprema za buduće izazove na širokom području muzičke umetnosti. Zdenkin  muzički  instinkt tražio je mnogo širi prostor za dokazivanje njenog  talenta.

Istovremeno je privlači i rock muzika te započinje saradnju sa zagrebačkim triom NIRVANA. Slede značajni nastupi na BOOM festivalima u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, a najveći uspeh doživljava u Ljubljani 1973. s “Klik temom br. 1” (vlastita improvizacija na jednu od tema iz repertoara Yme Sumac) pred 7 000 gledalaca. Tim nastupom osigurala  je unutar rockerske zajednice bivše države harizmu najprimerenijeg ženskog rock vokala, a taj “image” još i danas joj je svojstven .

Prisvajali su je poklonici rocka i jazza, vredela je kao sigurni pogodak na svakoj smotri bluesa i soula, izlazila je na pozornice muzičkog  teatra, sakupljala nagrade i bila proglašavanja najboljim ženskim vokalom u državi.

Sarađuje sa kultnim grupama Nirvana, Time, Bijelo Dugme, YU jazz-rock selekcija, a saradnja sa Telephone blues bandom traje još i danas.

Gostovala je 25 puta u SSSR-u.

Sarađuje s najboljim kompozitorima: Goran Bregović, Kornelije Kovač, Vladimir Delač, Igor Savin, Miljenko Prohaska, a jedan od najdražih albuma na engleskom jeziku ostvarila je u saradnji s Daliborom Paulikom i Davidom Stopperom “Love is a game” koji je promovisala na festivalima u Los Angelesu, Finskoj i na Middemu u Cannesu.

Krajem 80-ih u njoj se budi alter ego komunikativne jazz pevačice i započinje ssaradnju s Vanjom Lisakom s kojim izdaje “Happy Jazz 1 & 2” albume klasične i adaptirane jazz pesmarice uz eminentne goste (Georgij Garanjan, Peppino Principe) popraćene nizom nastupa u najpoznatijim jazz klubovima Austrije, Nemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske.

1999. Susreće mladog kompozitora Marka Tomasovića, vraća se širokoj publici s novim pop pesmama i u izmenjenim okolnostima diskografskog tržišta. Taj njen novi “come back” proglašen je za najveći “come back” godine. Pesma “Žena za sva vremena” postaje njen najveći hit i nova šifra prepoznavanja Zdenke Kovačiček. Vraća je u vrh popularnosti, sledi pobeda na Zagreb festu 2000,  Grand Prix , ovog  puta oduševljene publike, a pobednička pesma “Vrati se u moje dane” osvaja hrvatske top liste. 2001. potpisuje ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Cantus i izdaje još 2 albuma istog autora, dok su stihove pisale Inge Priovora i Nevia Korpar, a produkciju potpisuje Duško Mandić. Sledi nekoliko nominacija za Porin u jazz i pop kategorijama.

2002. – Nagrada Porin kao najbolji ženski vokal uz veliku konkurenciju puno mlađih estradnih zvezda.

U tom razdoblju snima za HRT sjajne koncerte (jubilarni u Tvornici, “Do zvijezda zajedno” u Gavelli, vlastiti jednosatni tv show “I to sam ja”, nastupa na DORI 2001. , 2003. gde osvaja 4. mesto, HRF Vodice 2001, MHJ 2001, SPLIT 2001, Etno fest NEUM 2001. itd.)

Zdenka je danas u svojoj najzrelijoj dobi sa 50 godina sjajne karijere iza sebe, još uvek u samom vrhu hrvatske muzičke scene, veliki je uzor mladim generacijama, a pred njom su tek sada najveći projekti: pozorišni i koncertni.

Najpoznatiji singlovi:
1971.  “Žuta ruža” / “Voli me još danas”
1973.  “Dani ljubavi i dani mržnje” / “Ljubavi, ljubavi”
1973.  “Tajna” / “Što je to”
1975.  “Ti nikad nećeš znati srce jedne žene” / “Kobra”
1976.  “Hello, Mr. Elton John” / “Mali crni brat”
1977.  “Vjerovao ti ili ne” / “Poznaješ li pravo lice

 

 

 

Komentari