Koncert: Branko Džinović/harmonika

Organizacija: JUGOKONCERT u saradnji sa Domom omladine Beograda. ULAZ JE SLOBODAN!

U najavi koncertne sezone 2007/2008, Muzička omladina Austrije (Jeunesse Österreich) je Branka Džinovića okarakterisala kao harmonikaša nove generacije. Po završetku osnovnih studija u Srbiji, usavršava se na “Anton Bruckner Privatuniversität-u” u austrijskom Linz-u.

Od tog trenutka, savremena muzika pisana originalno za harmoniku, čini najveći deo njegovog repertoara. Pored najeminentnijih pedagoga za harmoniku, sarađivao je i sa nekim od najznačajnijih kompozitora današnjice. Jedan od njih – Per Nørgård. Sa različitim ansamblima je dva puta nominovan za “Austrian World Music Award”. Kao solista pobedio je na “Svetskom Kupu”, održanom u Londonu 2001. godine. Prvi je harmonikaš koji je pobedio na studenskom takmičenju “Das Podium” (2004), gde se solisti na svim instrumentima takmiče u istoj kategoriji. Komponovao je muziku za više kratkih filmova. Nastupao je u Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Italiji, Holandiji, Engleskoj, Australiji i Novom Zelandu.

Novinski kritičari navode da njegovo izvođenje karakteriše “rafinirano vladanje instrumentom, grandiozna tehnika i čitava fantazija boja”. Njegov pristup nazivaju dramaturškim i nesvakidašnjim. Očigledno je da Džinović svakim svojim nastupom želi da promeni ustaljene stereotipe vezane za ovaj mlad instrument. Više informacija: http://www.brankodzinovic.com

Program:

Kšištof Olčak – Fantazmagorija,
Hari Vuori – Vreme vuka,
Rodrigo Sigal – Ser otro *,
Salvatore Šjarino – Vagabonde blu,
David del Puerto – Nebeski bestiari*,
Džon Zorn – Ptica trkačica
* za harmoniku i traku

 

 

Komentari