Koncert: VRELO

Organizacija: World Music asocijacija Srbije
Cena ulaznice: 500 dinara.

VRELO na specifičan način spaja naizgled nespojivo. Ono što je bilo davno, kao da je baš sada i ovde, ili kao da tek treba da dođe. VRELO je i umetnost i kultura i zabava… Naslanjajući se na identitet i autentičnost naše tradicije, narodnu muzičku građu, VRELO koristi kao osnovni element u svom radu ali je kombinuje sa modernim muzičko-scenskim formama.

 

 

Svedenost i ogoljenost izraza kroz samo dva instrumenta (bas i bubanj + matrice) sa jedne strane, a sa druge nekoliko ženskih glasova koji se kreću između starih, nasleđenih arhetipskih obrazaca i modernog izraza, u muzici grupe VRELO spajaju se u jedinstvenu celinu.


 

Ove godine je petnaest godina od okupljanja grupe. Od tada (1999. god.) do danas prešli su velik put i napravili značajan uspeh kod nas i u Evropi. Na Bi-Bi-Sijevom konkursu za »Sledeću veliku stvar« (BBC’s The Next Big Thing 2007) VRELO je osvojilo drugo mesto ovog prestižnog takmičenja sa pesmom »Pošle mome«. Deo su ekipe Kusturičine pank opere »Dom za vešanje« (Time of the Gypsies) koja je premijerno izvedena i igrana u Parizu u »Operi Bastilja« (L’Opéra Bastille) tokom leta 2007. godine. Svirali su na svim značajnim festivalima u Srbiji (Exit, Guča, Nisville, Zaječarska gitarijada, BELEF…). Takođe su nastupali u većini evropskih gradova na njihovim velikim festivalima i prestižnim klubovima u Parizu, Berlinu, Oslu, Pragu, Gracu, Sankt Peterburgu, Budimpešti, Cirihu …

 

Njihov prvi album »Preko reke« izašao je 2008. godine za PGP-RTS i dobio odlične kritike, između ostalih i od najznačajnijeg engleskog muzičkog časopisa za world music – Songline. Njihove pesme pojavljuju se i na nekim kompilacijskim izdanjima u Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj i u Srbiji na albumu Srbija Sound Global – All Stars. World Music asocijacija Srbije (WMAS Records) objavila je početkom ove godine video snimak (DVD) koncerta grupe VRELO. Onlajn izdavač je Brown Cow Records iz Londona.

 

Svoj prvi koncert u Beogradu VRELO je održalo baš u Domu omladine Beograda 2008. godine u okviru promocije svog prvog albuma.


U subotu, 27. septembra 2014. godine u organizaciji World Music asocijacije Srbije VRELO će najzad ponovo svirati u Domu omladine u sali Amerikana. Ovaj koncert će biti i promocija DVD-a i obeležavanje petnaest godina rada grupe. Ovo će takođe biti i najava novog albuma grupe VRELO koji je već spreman i čeka izdavača …


Mnogo razloga za sjajnu svirku i divnu atmosferu!

 

 

 

Komentari