Koncert: LAIBACH

Koncert kultnog slovenačkog benda Lajbah (Laibach) umesto prvobitno 23. maja, zbog trodnevnog dana žalosti u Srbiji, biće održan 14. juna u velikoj dvorani Doma omladine Beograda. “Zbog katastrofalnih poplava u Bosni i Srbiji prouzrokovanih najgorim padavinama u poslednjih 120 godina Lajbah odlaže svoj beogradski koncert za 14. jun”, saopštio je bend. Ulaznice kupljene za 23. maja važe i za koncert 14. juna. Ulaznice za koncert Lajbaha u Beogradu koštaju za parter 1.200,  a balkon 1.500 dinara, preko mreže Eventim.

U okviru svetske turneje povodom novog albuma “Spectre“, Laibach u Beograd dolazi sa potpuno novim audio-vizuelnim programom da predstavi album koji po mnogočemu označava novo poglavlje u njihovoj istoriji – “Spectre” doslovno zvuči kao politički manifest u poetskoj formi.

Spectre” je veliki, važan i moglo bi se reći opasan korak napred za grupu koja se politički nikad nije jasno opredelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja dela, jer sa novim tekstovima i pesmama Laibach jasno zauzima stranu i svesno napušta udobnost nekadašnje političke slobode i neutralnosti.

Otvarajuća tema sa klasičnim militantnim i simfonijskim štihom Laibacha “The Whistleblowers” zvuči kao nastavak “Colonel Bogey March” i aludira na heroizam novih, digitalnih Prometeja slobode Bredlija Maninga, Edvarda Snoudona i Džulijena Asanža.

U “No History” Laibach traže beskompromisnu akciju, zahtevaju hrabrost i odvažnost heroja “koji će biti vera nove političke sudbine”, a “We Are Millions And Millions Are One” je jedna od retkih Laibachovih ljubavnih pesama i bavi se ljubavlju u današnja nemoguća vremena, koja su opasno bliska anti-utopijskom romanu “Mi” Jevgenija Zamjatina.

“Spectre” zatvara elegantna “Koran”, pesma koja pokazuje da je moguć bolji i pošteniji život na ovom svetu ili onom posle, i odnosi se na seriju revolucija i pobuna koje se dešavaju u arapskom svetu proteklih godina.

LAIBACH

Laibach je muzička i multimedijalna grupa osnovana 1. juna 1980. godine u Trbovlju. Ime benda je preuzeto od istorijskog nemačkog naziva za Ljubljanu. Od začetka Laibach gaji “Gesamtkunstwerk” –  multidisciplinaru praksu u svim poljima od popularne kulture do umetnosti (kolaži, fotokopije, posteri, grafike, slike, video, instalacije, koncerti i performansi).

Od početka grupa je povezana i okružena kontroverzama, izazivajući snažne reakcije političkih vlasti bivše Jugoslavije i posebno Socijalističke  Republike Slovenije. Njihova militaristička stilizacija, propagandistički manifesti i totalitarne izjave izazvali su brojne debate o njihovom stvarnom umetničkom i političkom stanovištu.

Glavni elementi Laibachovog pristupa su: snažne reference na istoriju avangardne umetnosti, naci-kunst i socijalistički realizam u vizualnoj umetnosti, deindividualizacija javnih nastupa kao anonimni kvartet odeven u uniforme, konceptualne proklamacije i zvučno moćni scenski nastupi uglavnom označivani kao industrial (pop) muzika.

Laibach praktikuje kolektivan rad, razvrgava individualno autorstvo i ustanovljuje princip hiper-identifikacije. Ustanovili su 1983. godine pojam “retro-avantgarde“. Kreativno su postavili pitanje umetničkog citiranja, prisvajanja, rekontekstualizacije i autorskih prava.

Iako su krenuli kao umetnički i muzički kolektiv, Laibach je postao međunarodno poznat prevashodno na muzičkoj sceni, posebno po jedinstvenim obradama i interpretacijama hitova Queen, Rolling Stones, Beatles i drugih.

http://www.laibach.org/

 

 

Komentari