Koncert: VIVA VOX

Beogradski predstavnik novog pop-rok talasa u horskoj muzici, Viva Vox, održaće 31. maja koncert u Domu omladine. U elektronskoj eri današnjice kada se svaka umetnost, pa tako i muzika, propušta kroz digitalne filtere ili u potpunosti veštački sintetizuje, pojavio se prkosni mali talas koji se opire glavnoj struji. Ovaj muzički pokret otpora slavi korene iz kojih je sva muzika izrasla – ljudski glas.

Cena ulaznice: 300 dinara.

“Živi glas” ili pak “Živeo glas!” poruka je koju nam šalje mladi beogradski sastav Viva Vox, pripadnik ovog sve prepoznatljivijeg pravca. Reč je, naime, o horskoj muzici – ali ne bilo kakvoj! Ovaj hor je napustio sigurnost Mokranjčevih rukoveti (mada ih nije zaboravio) i upustio se u dinamični svet pop-rok muzike, koju obrađuje bez bilo kakve instrumentalne pratnje, imitirajući glasovima gitare, bubnjeve, klavijature, trube… Krajnji cilj: dokazati skepticima da je ljudski glas ipak najsvestraniji i najmoćniji instrument koji postoji.

Koliko su za sada u tome uspeli? Prve reakcije na njihove nastupe i dalje su mahom iznenađenje. Publika je još uvek nenaviknuta na ovakvu vrstu interpretacije i nepripremljena na specifičan zvuk sa kojim se susreće, ali osmesi na njihovim licima govore u prilog tome da je ovaj projekat na dobrom putu da postane široko prihvaćen.

Izgradnja tog puta zapravo je počela pre skoro deset godina. Viva Vox je dete rođeno iz ljubavi, i to ljubavi koja traje još od srednjoškolskih dana, kada je jedna generacija hora Zemunske Gimnazije odlučila da se neće rastati nakon mature. U to vreme, jedino rešenje videli su u priključivanju kulturno umetničkom društvu, što su, za početak, i uradili. Nakon par godina uz KUD Branko Radičević, došlo vreme da se osamostale. Kao neprofitna organizacija, Viva Vox postoji već šest godina, i za to vreme uspeo je definiše svoj stil i izdvoji se iz mora horova. Bez bilo kakvog interesa, iz čiste ljubavi prema muzici, ovi momci i devojke, na čelu sa dirigentom Jasminom Lovren, sve sami rade: od pisanja aranžmana, preko dizajniranja sopstvenih plakata i pozivnica za koncerte, do celokupne organizacije i realizacije nastupa.

Do sada su osvojili festivalsku scenu – nastupom na Supernaturalu 2010. godine; pozorište – učešćem u predstavi “Brod plovi za Beograd” Ateljea 212; radio – pojavljivanjem u emisiji Brakus od 3 do 5; pa najzad i televiziji – nedavnim gostovanjem u emisiji Fajront republika. Sledeći korak je prvi veliki samostalni koncert, koji će se održati 31. maja u beogradskom Domu omladine. “Voksići” obećavaju dobar provod, a za uzvrat se nadaju da će se u publici naći i poneka njima srodna duša koja će poželeti da da svoj doprinos njihovoj borbi i pomogne širenju dobrog glasa.

www.vivavoxchoir.com

Komentari