Koncert: BC BRASS

BC BRASS je novoosnovani ansambl sastavljen od vodećih muzičara iz Slovenije, Srbije i Hrvatske. Nastao je s ambicijom da se svojim kvalitetom i originalnoću pozicionira u sam vrh kamernog muziciranja. Članovi ansambla imaju dugogodišnje iskustvo u kamernom i solističkom muziciranju, kao i na vodećim pozicijama u uglednim orkestrima iz regiona (Beogradska, Zagrebačka i Slovenska filharmonija).

Organizacija: JUGOKONCERT i Dom omladine Beograda. Ulaz je slobodan, besplatne ulaznice mogu se podići na Blagajni DOB.

BC BRASS
Balkan Connection Brass
Mladen Đorđević, truba (Srbija)
Marin Zokić, truba (Hrvatska)
Viktor Kirčenkov, horna (Ukrajina/Hrvatska)
Marko Ilić, trombon (Slovenija)
Krunoslav Babić, tuba (Hrvatska)

Program

Georg Fridrih Hendl (1685-1759)
ARIJA, iz svite Muzika na vodi, 1717 (ar. Iv Favr)

Johan Sebastijan Bah (1685-1750)
FUGA u g molu, BWV 578 (ar. Ronald Rom)

Domeniko Skarlati (1685-1757)
TRI SONATE (ar. Stiven Dodžson)
K. 443
K. 380
K. 430

Johan Sebastijan Bah
KONCERT ZA VIOLINU br. 1 u g molu, BWV 1041, … (ar. Mišel Torej i Mišel Bar)
Allegro
Andante
Allegro assai

PAUZA

Volfgang Amadeus Mocart (1756-1791)
UVERTIRA ZA OPERU ČAROBNA FRULA, KV 620, 1791 (ar. Pen Votkin)

Žorž Bize (1838-1875)
KARMEN SVITA br. 1, 1875 (ar. Fred Mils)
Uvertira
Habanera
Interludijum
Duet
Pesma toreadora

Lenard Bernstajn (1918-1990)
PLESNA SVITA, za bras kvintet, 1989
Dancisca
Waltz
Bi-Tango
Two-Step
MTV

Entoni Plog (1947)
ČETIRI SKICE, za bras kvintet (Kvintet br. 1), 1990
Allegro
Allegro Vivace
Andante
Allegro

Enrike Krespo (1941)
DUHOVNI VALCER, za bras kvintet, 1998

Poznati solo-trubač i pedagog Mladen Đorđević rođen je u Beogradu 1969, gde počinje da uči trubu u šestoj godini. Laureat je više regionalnih takmičenja, a 1991. osvaja Treću nagradu na Takmičenju muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu, najznačajnijem u ex-Jugoslaviji. Diplomirao je (1990) i magistrirao (1993) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Od 1989. radi u Beogradskoj filharmoniji, a 1991. postaje prvi solo trubač ovog orkestra, gde ostaje do marta 2011. U narednim godinama stiče reputaciju jednog od vodećih solista na trubi, kako u Srbiji tako i na prostorima celog Balkana. Kao član Beogradske filharmonije, svirao je značajne solističke partije u mnogim simfonijskim delima, sarađujući sa brojnim dirigentima i solistima (solo „poštanski rog“ u Trećoj simfoniji G. Malera, pod upravom Zubina Mehte; solo truba u Klavirskom koncertu M. Ravela, solista Marta Argerič; Drugi Brandenburški koncert J. S. Baha, sa Sretenom Krstićem…). Takođe je nastupao sa svim relevantnim orkestrima u Srbiji i regionu. Godine 1995. postaje profesor trube na Fakultetu muzičke umetnostii u Beogradu, gde i danas radi u zvanju redovnog profesora. Od 2005. takođe radi kao profesor trube na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.   Repertoar Mladena Đorđevića obuhvata klasičan repertoar trube, od baroka do 20. veka i jazza. U dosadašnjoj karijeri posebnu pažnju je posvetio srpskim kompozitorima i promovisanju novih dela od kojih su mu neka i posvećena – S. Božić: Lazarevo bdenije, koncert za trubu, J. Bošnjak: Otkrovenje Sv. Jovana za solo trubu i veliki Hor, D. Despić: Koncert za trubu i orkestar, A. Grgin: Laura-Jazz svita. Od diskografijskih izdanja treba istaći CD Eric Aubier:  Ivan Jevtic – Complete trumpet works (Harmonia Mundi, 2002) – kao druga truba u Divertimentu za dve trube i orkestar; Ivan Jevtić: Koncert za trubu i trombon (PGP RTS), Jugoslav Bošnjak: Otkrovenje Sv. Jovana za solo trubu i hor (PGP RTS, 2008). Godine 2004. osniva ansambl Jazzical s kojim je nastupao u Parizu, Beogradu, Nišu i ostvario snimke za CD (u pripremi). Juna 2009. održao je koncert sa Erikom Obijeom i brass ansamblom u Amijanu (Francuska). Tom prilikom je održao majstorski kurs sa studentima pariskih škola, kao i predavanje o pedagogiji trube namenjeno profesorima ovog instrumenta. Jula 2010. bio je gostujući solista na Trumpet Gala-koncertu Gabora Boldockog na festivalu u nemačkom gradu Šverinu. Dobitnik je Zlatne plakete Beogradske filharmonije i Srebrne medalje Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Trubač Marin Zokić rođen je 1971. godine u Splitu, gdje je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi Anta Puharića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Stanka Selaka. Usavršavao se na Međunarodnoj trubačkoj akademiji u Bremenu kod istaknutih solista, orkestarskih umetnika i pedagoga. Tokom studija na ovoj školi aktivno je učestvovao u projektima Bremenske filharmonije i Opere. Dosad je solistički nastupao sa mnogobrojnim orkestrima kao što su Zagrebačka filharmonija, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar splitske opere, Splitski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske,  Orkestar Hrvatske ratne mornarice Split, Zadarski komorni orkestar, Cappella Istropolitana (Slovačka). Često nastupa i na festivalima širom Hrvatske: Varaždinske barokne večeri, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zagrebačko kulturno ljeto. Pored solističkih nastupa neguje i kamerno muziciranje. Sarađuje s nizom uglednih muzičara kao što su Martina Filjak, Stanko Arnold, Ljerka Očić, Mario Penzar, Valentina Fijačko, Gudački kvartet Rucner, Zagrebački puhački ansambl, Kvartet tuba XL i  Oktet Zagrebačke filharmonije. Redovno nastupa u Hrvatskoj i inostranstvu sa orguljašem Mariom Perestegijem. Bio je solo trubač Orkestra Hrvatske vojske i solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a. Od 1998. godine je prvi trubač Zagrebačke filharmonije.
Kao orkestralni muzičar, Marin Zokić je svirao pod dirigentskom palicom mnogih hrvatskih i stranih uglednih dirigenata, među kojima su Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Berislav Klobučar, Vjekoslav Šutej, Ser Nevil Mariner, Pavel Kogan, Kazuši Ono,  Dmitrij Kitajenko, Valerij Gergijev. Bavi se i pedagoškim radom Docent je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Redovno održava majstorske kurseve širom Hrvatske. Bio je član mnogih žirija na takmičenjima u Hrvatskoj i inostranstvu. Premijerno je izveo dela hrvatskih kompozitora Emila Coseta, Petra Obradovića i Anđelka Klobučara, koja su mu ujedno i  posvećena. Snimio je CD Dance of Angels sa muzikom za dve trube i orgulje (Zokić, Obradović, Perestegi).

Hornista Viktor Kirčenkov školovao se u Muzičkoj školi Lisenko u Poltavi i na Muzičkoj akademiji Čajkovski u Kijevu, Ukrajina, gde je diplomirao u klasi N. Jurčenka. Godine 1996. postaje solo hornista Kijevske filharmonije. Od 1998 živi u Hrvatskoj, gde najpre radi kao hornista u orkestru Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci, a potom prelazi u Zagrebačku filharmoniju kao solo hornista.
Često nastupa kao solista, a aktivan je i kao kamerni muzičar. Redovno sarađuje sa svetski poznatim hrvatskim hornistom Radovanom Vlatkovićem.

Trombonista Marko Ilić rođen je 1982. godine u Šibeniku. Trombon je počeo da uči sa osam godina u Mariboru, kod Alberta Kolbla. Završio je Umetničku gimnaziju u Mariboru, smer trombon, u klasama Stanka Vavha i Milana Švagana. Studirao je od     2000. do 2005. na Muzičkoj akademiji u Frajburgu kod Branimira Slokara. Usavršavanje nastavlja na postdiplomskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Berlinu, u klasi Stefana Šulca, bas tromboniste Berlinske filharmonije. Aktivno je pohađao majstorske kurseve svetski priznatih umetnika kao što su Džozef Alezi (glavni trombonista Njujorške filharmonije), tubista Rex Martin, trombonista Ingmar Ros, čelista Andraš Fejer, trombonista Johan Doms… Godine 2002. Marko Ilić je osvojio Prvu nagradu na takmičenju mladih muzičara Slovenije u najvišoj kategoriji (do 25 godina). Iste godine održao je solistički koncert sa Akademskim simfonijskim orkestrom iz Frajburga. Od 2002. do 2004. bio je stažista u Filharmonijskom orkestru iz Frajburga.
Do sada je sarađivao u različitim profesionalnim evropskim orkestrima (Hamburg Symphoniker, Berliner Symphoniker, Basler Kammerorchester…) Od 2007. je solo trombonista Slovenske filharmonije. Pored angažmana u orkestru, aktivan je kao profesor Umetničke gimnazije u Kopru, kao i član međunarodnog žirija na takmičenju mladih muzičara u Povoletu (Italija). Docent je u CEI – Youth Orchestra (Centralno-evropski simfonijski orkestar mladih umetnika).

Tubista Krunoslav Babić rođen je u Osijeku 1976. godine. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Marsela Fuksa. Diplomirao je i magistrirao na Visokoj školi za muziku u Minhenu u klasi Manfreda Hoperta. Tokom studija je nekoliko puta sarađivao sa Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija pod upravom Lorina Mazela. Krunoslav Babić je bio član Brass Quinteta Zagreb-Ljubljana, Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, a trenutno je član Zagrebačke filharmonije. Sarađivao je kao solista i kamerni muzičar s vodećim hrvatskim ansamblima kao što su Zagrebački solisti, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Hrvatski komorni orkestar, Orkestar HNK, Zagrebački kvartet, Zagrebački kvartet rogova, Zadarski komorni orkestar. Kao član kamernih ansambala gostovao je u zemlji i inostranstvu. Sarađivao je s najboljim svetskim tubistima kao što su Rodžer Bobo, Mel Kalbertson, Denijel  Perantoni, Valter Hilgers i Jožef Bazinka. Dobitnik je nagrade HGM (Muzička omladina Hrvatske) i KDVL Ivo Vuljević za 2001. godinu. U sezoni 2001/02 delovao je kao stalni spoljni saradnik Slovenske filharmonije. Osnivač je i član  Hrvatskog brass kvinteta s kojim uspešno nastupa već deset godina u Hrvatskoj i inostranstvu (Italija, Slovenija, Austrija, Nemačka, Kina…) Takođe je osnivač Kvarteta tuba XL, prvog takve vrste na ovim prostorima, s kojim je nastupao na najznačajnijim festivalima u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Splitsko ljeto, itd), razbijajući sve predrasude o tubi kao isključivo orkestarskom instrumentu.

Komentari