Koncert: THEMUS ANSAMBL (Švedska)

24. MEĐUNARODNA TRIBINA KOMPOZITORA
Program pod nazivom THE BOX.  Ulaz je slobodan!

 
Themus Ensemble izvodi kompozicije u kojima pisane partiture sadrže pozorišne indikacije. One se sjedinjuju i pretvaraju u improvizacije.

Ansambl insistira na tome da se ovi komadi nazivaju pozorišnom muzikom ili musique théâtrale a ne muzičkim pozorištem ili théâtre musical. Muzika, partiture, pokreti i muzičari postaju jedno te isto.

The Box je novokomponovana verzija prethodnog koncerta pod nazivom Tick Tack Table. U The Box se radi o sili zvuka koji izlazi iz sasvim male kutije i dominira svojim okruženjem. Vizuelno je veoma snažan pokret tri muzičara na sceni u kombinaciji sa zvukom. Obični, svakodnevni predmeti tako se pretvaraju u muzičke instrumente.
Muzika i izvođenje: Toni Blumdal, Andreas Hol i Mansur Hoseini.
 
Mansur Hoseini je studirao na muzičkim konzervatorijumima u Briselu, Parizu i Geteborgu. Specijalizovao se za pozorišnu muziku i radio studije i istraživanja o Georgasu Apergisu i Mauriciju Kagelu. Mansurovo poznavanje kung-fu veštine uticalo je na njegovu pozorišnu muziku i koreografiju u njegovim kompozicijama. Radio je sa nekoliko video umetnika i plesača kao i na pozorišnim projektima. Njegove kompozicije izvodili su ansambli na raznim muzičkim i pozorišnim festivalima u SAD, Evropi i Južnoj Americi.
 
Toni Blumdal je studirao kompoziciju kod profesora Sven-Davida Sandstroma u školi kompozicije u Gotlandu i kasnije na Geteborškom univerzitetu. Blomdal uglavnom komponuje muziku za manje kamerne ansamble, elektro akustičnu muziku i radi u oblasti saund-art-a i instalacija. Veća dela poput dela za simfonijski orkestar i gudački orkestar su takođe na listi njegovih dela. Njegova muzika se uglavnom izvodi u Švedskoj na nacionalnoj televiziji i nacionalnom radiju, ali se takođe izvodi u inostranstvu u Francuskoj, Albaniji i SAD. Tonijeva opereta Lajka, pas u svemiru, za decu, postigla je veliki uspeh i izvođena je na turneji. Toni je takođe direktor Geiger muzičke grupe koja organizuje muzičke festivale od 2007.
 
Andreas Hol je studirao saksofon i klarinet na Muzičkom univerzitetu u Geteborgu kod profesora Stena Petersona. Istovremeno je učio improvizaciju kod Andersa Hagberga i Andersa Jormina. Sam Andreas je pedavao saksofon, klarinet i flautu u nekoliko muzičkih škola u i u okolini Geteborga od 2003. Andreas je svirao na nekoliko različitih džez i folklornih muzičkih festivala sa svojim duvačkim kvartetom. Grupa Mess i Ingvar Andersson kvartet su ga povremeno zvali da nastupa sa njima na raznim džez festivalima i u džez klubovima u Švedskoj i van nje. Na njegovom repertoaru takođe se nalazi širok spektar savremene muzike.

***************
Ovogodišnja, 24. Međunarodna tribina kompozitora, odvijaće se pod nazivom Muzička kutija.  Za program Festivala birane su otuda kompozicije inspirisane specifičnim zvukom muzičkih kutija, njihovim mehanizmom, specifičnom strukturom njihovog muzičkog sadržaja koji je zasnovan na ponavljanju i usporavanju, kao i one u kojima je u prvom planu bilo dostizanje inovativne zvučnosti, kako u okviru akustičnih ansambala, tako i u kombinaciji akustičnih instrumenata sa elektronikom.
 
Naziv Muzička kutija ima, međutim, i simbolično značenje i u tom smislu može da asocira na često misteriozan sadržaj kutija, škrinja, u kojima su čuvane dragocenosti, ili na dečju igračku Jack in the box (Čupavac iz kutije), koja uz element iznenađenja priziva i dečju radoznalost prilikom istraživanja novog, ali i na Pandorinu kutiju, kutiju svih zala, figurativno, u ovom slučaju muzičkih – istraživačkih kompozicionih poduhvata koji možda ne nailaze na prihvaćenost širokog auditorijuma, ali ipak, svojim vrednim rezultatom obogaćuju muzički jezik sadašnjice i pokazuju put ka budućnosti.
 
Ovogodišnja Muzička kutija sadrži iznenađenja u vidu recentnih ostvarenja domaćih i inostranih autora, u interpretaciji izvođača posvećenih istraživanju savremene muzike.
 
Tribina će biti otvorena koncertom pijanistkinje Nade Koludžije i ansambla Prerađivačka industrija muzičkog materijala koji će specifičnim insturmentarijumom, čiji je deo i napravljen za ovu priliku, prikazati dela sada već klasika XX veka, kao i nova dela savremenih kompozitora. U okviru dva koncerta Ansambl za novu muziku Gradilište predstaviće dela za različite vrste kamernih sastava, dok će kompozicije namenjene gudačkom kvartetu i gudačkom orkestru izvestiMešoviti gudački kvartet i ansambl Metamorfozis. U saradnji sa redakcijom Trećeg programa Radio Beograda i specijalizovanim televizijskim programom kulture i umetnosti – RTS 3, koncert Trija Pokret, na čijem programu se nalaze mahom najskorija dela domaćih kompozitora, biće istovremeno i deo serije koncerata u Studiju 6 i direktno će biti prenošen na kanalu RTS 3, kao i na Trećem programu Radio Beograda.
Na programu je  takođe koncert Themus ansambla iz Švedske, pod nazivom The Box, vid muzičkog teatra gde je osnovni instrument muzički sto na kome se ”svira” rukama i različitim predmetima, uz bodyart i povremenu upotrebu klasičnih instrumenata.
 
Litvanski ansambl LEN i rumunski ansambl devotioModerna, predstaviće savremenu muzičku produkciju svojih zemalja.
 
Bonus program ovogodišnje Tribine biće promocija kompakt diska pijaniste Vladimira Gligorića, sa novim delima domaćih kompozitora, kao i predstavljanje rezultata istraživačkog projekta pod nazivom Psihologija i muzika: Kognicija i afekat u stvaranju savremene umetničke muzike dr Blanke Bogunović.
 
Puni optimizma, približavajući se dvadesetpetogodišnjici festivala, jubileju koji nas očekuje naredne godine, poručujemo ovogodišnjoj Tribini: Srećno!

Komentari