Drugi međunarodni festival saksofona: Belgrade Saxperience

Drugi međunarodni festival saksofona Belgrade Saxperience, ugostiće domaće i evropske ambasadore saksofona od 24. do 27. septembra u Beogradu. U Kulturnom centru Beograda, Sali Beogradske filharmonije, Pozorištu na Terazijama, Domu omladine Beograda i Kolarcu, na sedam koncerata tokom četiri dana trajanja Festivala biće prikazane različite mogućnosti saksofona. Festival koji pretenduje da postane neodvojiv deo beogradske muzičke jeseni, osim promocije ovog instrumenta, za cilj ima povezivanje izvođača, kompozitora i muzičara, koji će imati priliku da ostave kontakte i međusobno razmene iskustva.

Na ovogodišnjem izdanju festivala, publici će se predstaviti eminentni saksofonisti, zastupnici različitih muzičkih žanrova – od klasike do džeza. Među njima su solisti Hajnc fon Herman, Žan-Deni Miša, Milan Savić i Frančesko Santući, ansambli Five Sax, Quattro Tremperamenti, Beogradski kvartet saksofona i Kvartet Luke Ignjatovića, kao i Big Bend RTS-a i Veliki kamerni orkestar, koji predvodi Tijana Milošević. Domaći kompozirtori Aleksandar Sedlar i Ivan Brkljačić, komponovali su dela koja će premijerno biti izvedena na otvaranju festivala Koncert za alt saksofon i orkestar – Savčo (Sedlar) i Sax and Sex, šest kratkih komada za klavir i saksofon (Brkljačić). Posle svakog koncerta biće upriličen i neformalni program Festivala Koncert u Klubu u restoranu Klub Književnika.

http://belgradesaxperience.com/

 

SUBOTA, 26. SEPTEMBAR 2015. U 20:00 I 21:00 – DOM OMLADINE BEOGRADA
ULAZNICE SU U PRODAJI PREKO EVENTIM MREŽE, PO CENI OD 500 i 800 DINARA.

Treće veče festivala posvećeno je džezu. Tako će u subotu, 26. septembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda od 20 sati nastupiti kvartet Luke Ignnjatovića, a ovaj koncert biće uvod u nastup istaknutog džez saksofoniste Hajnca fon Hermana iz Austrije uz pratnju Big Benda RTS-a zakazanog za 21 sat.

Kvartet Luke Ignjatovića izvodi autorske kompozicije pijaniste Save Miletića i saksofoniste Luke Ignjatovića. Kompozicije ove dvojice dzez muzičara mladje generacije teze modernom izrazu sa korenima u tradicionalnom džezu. Iako u ovoj postavi kvartet postoji tek pola godine, karakteriše ga specifičan i originalan zvuk.

Hajnc fon Herman (Beč, 1936) u detinjstvu je učio klasičnu violinu, a sa 17 godina počeo je da se interesuje za džez. Formalno obrazovanje stekao je kao klarinetista, dok je ostale instrumente naučio da svira sam. Svirao je u džez klubovima u Beču i 1958. godine osvojio je prvu nagradu na omladinskom takmičenju Friedrich Gulda, kao najbolji mladi džez saksofonista. Nakon štoje napustio studije radijske tehnologije otišao je u Nemačku, gde je sa bendomUzija Ferstera svirao pretežno u vojničkim klubovima, da bi 1960. osnovao svoj bend. U periodu između 1961. i 1966. godine nastupao je sa Hermanom Vilsonom u američkim klubovima u Tripoliju (sa Peterom Herbolchajmerom), a kasnije je radio u Holandiji, Francuskoj, kao i u džez klubovima u Madridu. Nakon toga je je nastupao sa Maksom Gregerom, džez ansamblom Bayerischen Rundfunks, u kvartetu sa Džoom Harisom, Džimijem Vudom i Majkom Tačerom, kao i sa Duškom Gojkovićem u minhenskom Big Bendu i kvintetu.

Značajno je spomenuti i saradnju sa Duškom Gojkovićem na projektu internacionalnog all starr Big benda 2004. godine koji je održan u čast proslave 200. godine moderne srpske države kada je fon Hermana prvi put upoznala beogradska publika. Tom prilikom snimljen je i studijski album A Handfull O’ Soul koji, iako snimljen 2004. godine,  i danas predstavlja aktuelan album i vrhunsku umetničku poruku koja je krenula iz Beograda u ceo svet.

Big Bend RTS je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big Bend).
Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje Mića Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut. Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja. Na Džez festivalu u Žuan Le Penu (Juan-les-Pins) 1960. godine naš ansambl je osvojio prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama. Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena džez muzike.
Orkestar je iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su danas poznati i priznati u svetu (Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut).
Big Bendom RTS-a danas diriguje Ivan Ilić.

 

Komentari