Koncert: STOIKS

Ciklus besplatnih matine koncerata “DŽEZ ZA DŽ”
 
Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom beogradskom džez scenom, koji je započet 2013. godine, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ”. Jednom nedeljno, u redovnom terminu subotom od 13 časova, posetioci će imati priliku da čuju odlične domaće džez izvođače, među kojima su: Kočetov Kvintet, Kvartet Milana Petrovića, Loud Gretches, Stoiks i drugi.

Pored održavanja pažnje javnosti o delatnosti Beogradskog džez festivala i negovanja postojeće publike, ovaj ciklus koncerata ima za cilj i stvaranje nove džez publike, potencijalnih novih posetilaca BDžF, posebno među mladima.

 

 

Stoiks je fjužn sastav iz Srbije koga čine četvorica entuzijasta okupljenih oko ideje „stare dobre svirke“.

 

“Aca Stojić je, može se reći, novi pravi gitarski heroj Balkana i kao takav će sigurno dugo godina pleniti pažnju publike kao one iz džez i fjužn okruženja tako i pažnju klasične, a na poslijetku i publike koja preferira etno zvuk. Ovaj bukvalni doktor gitare (magistrirao je klasičnu gitaru u Beču a ubrzo će i doktorirati) uspešno je integrisao tri stila i tri zvuka u sviranju – džez, klasiku i temperamentni etnos Balkana te proizveo krajnje originalan stil oličen u njegovom autorskom projektu. 
Na albumu (For whose Grandmas Sake ili „Za čije babe zdravlje“) je pola materijala stilski potpuno novo jasno i originalno štivo, druga polovina je više demonstriranje poznavanja zanata, što je u današnjem okruženju u kom se na majstorstvo ne nailazi svaki dan jednako osvežavajuće. Uz izvanrednu ritam sekciju Saša Ranković na bubnju i Jovan Jovanović na bas gitari, tu je i Ivan Aleksijević o kome mogu da kažem da ljudi kao što je on našu malu sredinu čine metropolom. 

Imam zadovoljstvo da je baš bend STOIKS  prvenac mog skromnog podlejbla Hipišizik records koji će u budućnosti prepoznavati i izdavati isključivo originalnu instrumentalnu muziku pa se nadam da će Aca Stojić ubrzo ponuditi još svog materijala koji ću rado publikovati. Ukoliko njegov uspeh ne postane vrtoglav pa mu moj mali izdavački lejbl ne bude tijesan.“  ANTONIJE PUŠIĆ

 

Aleksandar Stojić (1983, Ćuprija)

Inicijator poduhvata. Gitaru svira od svoje sedme godine. Nakon završene muzičke škole “Jovan Bandur” u Pančevu, 2002. godine počinje svoje studije na bečkom  Universite fur musik und darstellende kunst u klasi profesora Waltera Wurdingera gde kasnije stiče magistarsku titulu uz najviše ocene. Tokom dvanaestogodišnje karijere nastupao na prestižnim svetskim festivalima u Evropi, Aziji i Africi. Radi kao profesor gitare u muzičkoj školi “Dr Miloje Milojević” u Kragujevcu.

 

Ivan Aleksijević (1971, Pančevo)

Pijanista. kompozitor i aranžer zavidne reputacije. Posle završene srednje muzičke škole “Stanković”, upisuje FMU u Beogradu i istovremeno započinje karijeru svirajući po džez klubovima i festivalima na domaćoj i inostranoj sceni. 1997. godine postaje član Big Benda Radio Televizije Srbije u kojem radi do danas.  Nastupao je sa velikanima džez scene kao što su: Brad Lilly, Clark Terry, Benny Golson, Roy Hargrove, Diane Schuur, Don Menza, Duško Gojković, Stjepko Gut…  Bavi se kompozitorskim radom i muzikom za film, pozorište i televiziju.

 

Jovan Jovanović (1984, Paraćin)

Bas gitaru svira od svoje šeste godine, kao druga generacija basista u svojoj porodici. Formalno samouk, muzičko iskustvo stiče svirajući razne žanrove i snimajući kao studijski muzičar. Oduvek maštao da ima bend poput Stoiksa gde će njegovo vladanje bas gitarom doći do izražaja.

 

Saša Ranković (1976, Kragujevac)

Saša Ranković bubnjeve svira od svoje 16. godine počevši sa časovima kod Slobodana Stojanovića – Kepe (Smak) a zatim kod Miroslava Karlovića – Karla u okviru džez odseka muzičke škole “Stanković” u Beogradu gde pohađa i časove teorije džeza. Svirao i sarađivao sa mnogim rok i džez muzičarima na različitim projektima i deset godina vodio školu bubnjeva u Kragujevcu. Radi kao profesor filozofije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u Kragujevcu.

Komentari