Koncert: KOCHETOV QUINTET

Ciklus besplatnih matine koncerata “DŽEZ ZA DŽ”
 
Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom beogradskom džez scenom, koji je započet 2013. godine, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ”. Jednom nedeljno, u redovnom terminu subotom od 13 časova, posetioci će imati priliku da čuju odlične domaće džez izvođače.

Pored održavanja pažnje javnosti o delatnosti Beogradskog džez festivala i negovanja postojeće publike, ovaj ciklus koncerata ima za cilj i stvaranje nove džez publike, potencijalnih novih posetilaca BDžF, posebno među mladima.

 

Kočetov Kvintet nastao je u oktobru 2013. godine, sa ciljem da se bavi autorskim radom. Osnivači benda Ksenija i Maks Kočetovi, koji su uglavnom i autori svih kompozicija, okupili su dugogodišnje prijatelje i kolege, izvanredne muzičare sa namerom  da svoju muziku predstave širem auditorijumu kako u zemlji, tako i u inostranstvu.  Do sada su imali prilike da predstave svoj autorski rad na JAZZ & BLUES SPRING FEST -u (Sremska Mitrovica – Srbija), DIXIE JAZZ FEST-u (Veliko Tarnovo – Bugarska), VARNA SUMMER INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL– u (Varna – Bugarska ) i INTERNATIONAL JAZZ FEST-u (Kragujevac – Srbija ).

Trenutno se Kočetov Kvintet smatra za džez sastav sa najatraktivnijim repertoarom u regionu i  krajem 2014. su izdali debitantski album pod nazivom “IT’S TIME FOR JAZZ“, koji će ovom prilikom  predstaviti beogradskoj publici. Uzimajući u obzir da je album “prvenac” naišao na veoma pozitivne kritike od strane publike, kolega i uvaženih ljudi međunarodne jazz scene, bend  je već počeo sa pripremom drugog albuma, čije je snimanje planirano do kraja godine.

Maks  Kočetov (saksofon), rođen je 9. januara 1979. godine u Kijevu u Ukrajini. Muzikom je počeo da se bavisa 6 godina, svirajući harmoniku i klarinet. U devetoj godini počinje da svira saksofon u dečjim duvačkim i džez orkestrima. Od 1992-1997. je student Kijevskog državnog muzičkog koledža “R.M.Gliera ”- specijalnost saksofon. 1997. godine odlazi u Erfurt (Nemačka), gde uzima časove kod jednog od najpriznatijih Evropskih saksofonista, Zbignjeva Namislovskog (Poljska). Časove ansambla pohađa u klasi Džona Tejlora (V.Britanija) i paralelno svira po džez klubovima u Nemačkoj i Francuskoj. Sarađivao je sa mnogim muzičarima kao sto su: Duško Gojković (truba), Džon Fadis (truba), Čak Findli (truba), Vinsent Hering (saksofon), Tim Garland (saksofon), Vladimir Molotkov (gitara), Igor Zakus (bas), Din Braun (gitara)… Od 2010. godine uspešno sarađuje sa Big Bendom RTS i postaje stalni član.

Branko Marković  je već dve decenije kontrabasista i solista Big Benda RTS, kao i član mnogobrojnih malih sastava na srpskoj džez sceni od 1980. Tokom karijere imao je prilike da svira u kombo postavama koje su vodili Čat Bejker, Larry Corryell, Horace Parlan, Vito Giordano, Duško Gojković, Stjepko Gut, Mikan Zlatković i drugi. Sa Big Bendom RTS u svoju biografiju je upisao imena kao što su Clark Terry, Benny Golson, Alvin Queen, Brad Lilley, Eddy Henderson, Steve Turre, Jerome Richardson, Randy Brecker, Michael Braker
Predavao je kontrabas i male ansamble na džez odseku muzicke škole “Stanković”. Suosnivač  je i umetnički direktor “North City Jazz and Blues Festival” u Kosovskoj Mitrovici i “White Field Jazz Festival” u Bijelom Polju (Crna Gora).

Ksenija Kočetova (vokal) rođena je 1978. godine u Kragujevcu. Muzikom se bavi od treće godine, kao najmlađi član gradskog hora. Osnovno muzičko obrazovanje je stekla u Kragujevcu, srednju muzičku završava u Beogradu, a visoko obrazovanje stiče na Nacionalnoj muzičkoj akademiji “P. I. Čajkovski “ u Kijevu (Ukrajina), odsek violina. Posle završene akademije, vraća se svojoj prvoj ljubavi i pevanje joj postaje glavna profesija. Posebnu pomoć i podršku dobija od Olge Vojčenko, poznate ukrajinske džez pevacice, laureata mnogobrojnih svetskih džez festivala. Do 2006. godine sarađuje sa mnogobrojnim, poznatim ukrajinskim muzičarima. Po povratku u Srbiju osniva fank bend  “Seven for You” koji osvaja nagradu SECOND BEST BAND na prvom takmičenju klupskih bendova “Battle of the Bands”. Prvi put predstavlja široj publici kao kantautor i izvođač na izboru za pesmu Evrovizije – Beosong 2013 pesmom ‘Svetla pale se za nas’ i prvi put nastupa sa Big Bendom RTS izvodeći svoju numeru ‘Voli me…’ u Kolarčevoj zadužbini, kao i na Džez festivalu u Valjevu. Uspešno ostvaruje i međunarodnu saradnju sa poznatim njujorškim umetnikom Timoti ‘TDC’ Kolemanom, čija je pesma nominovana za nagradu Gremi, kao i sa Zak Smit bendom iz Njujorka.

Aca Pejčić (klavir) rođen je u Kruševcu 1985. Pored oca koji je harmonikaš, upoznaje muziku sveta. Završava nižu muzičku školu za harmoniku, ali uporedo i  nižu muzičku školu za klavir. Srednju muzičku upisuje u Kruševcu, odsek Opšta muzička pedagogija, a  2005. godine upisuje akademiju u Kragujevcu. Od 2007. godine počinje sa klupskim džez svirkama u Kragujevcu sa Kočetovima (Heart Discount). Od tada radi na velikom broju projekata sa raznim muzičarima (Bliks, Fitnes, Lazy cats …) Vec pet godina organizuje i održava džez veceri u Studentskom Kulturnom Centru Kragujevac.

Aleksandar Cvetković (bubanj) je rođen 1979. u Kraljevu, Srbiji, gde je završio nižu muzičku školu-odsek za klarinet a potom srednju muzičku školu-teoretski odsek.Nakon toga upisuje FMU u Beogradu gde je diplomirao na odseku za muzičku pedagogiju. Tokom apsolventskog staža na FMU polaže uspešno prijemni ispit na Univerzitetu za Muzičku i dramsku umetnost u Gracu, Austriji,  i postaje student odseka za džez bubnjeve najpre u klasi prof. Manfreda Josela ,potom prof. Kristijana Salfelnera) i zatim prof. T. Hauarda Kurtisa (USA), na kojem je diplomirao i potom upisao magistarske studije. Bio je učesnik brojnih kombo i Big-Bend  radionica vođenih od strane svetski poznatih džez umetnika: John Abercrombie (SAD), Billy Hart (SAD), Jerry Bergonzzi (SAD), Ben Dixon (SAD)… )…Svirao je na festivalima i klubovima sa domaćim džez muzičarima: Stjepko Gut, Mimo Mitrović, Marko Đorđevic, Ivan Aleksijević, Kristijan Mlačak, Milan Pavković… Trenutno je profesor na džez  odseku FMU u Beogradu.

Komentari