3. AMERICANA NIGHT FESTIVAL

Treći AMERICANA NIGHT Festival biće održan u subotu, 23. maja u sali Amerikana u Domu omladine Beograda sa početkom u 20:00. Kao i prošle godine, festival će biti regionalnog karaktera. Pored izvođača iz Srbije i Hrvatske – Ana Ćurčin & Dukat Stray (Dogg),  The Mothership Orchestra, Irena Žilić, ove godine nam u goste nam dolazi i bend iz Bosne i Hercegovine – Jester’s Play.

Cena ulaznice: u pretprodaji 500 dinara, na dan koncerta 700 dinara.

AMERICANA NIGHT  je festival koji okuplja bendove čiji muzički izraz spada u sferu indi roka i američkog folka. Kao i prethodne dve godine, muzičari će svirati u formi back to back, koja podrazumeva da se na sceni u svakom trenutku nalaze po dva benda koja će naizmenično svirati svoje pesme i komunicirati sa publikom. Posetioci će imati mogućnost da učestvuju u sasvim drugačijem interaktivnom nastupu koncertne forme i da na potpuno netipičan način uživaju u dobrim vibracijama ove muzike.

I ove godine, Festival AMERICANA NIGHT  podržala je ambasada SAD.
 
 
Ana Ćurčin i Dukat Stray, su na ovom festivalu i započeli saradnju 2013. godine. Njih dvoje su najveći predstavnici amerikana talasa u Beogradu, a i šire. Ana Ćurčin i Dukat Strajnić (frontmen Stray Dogg-a), tokom aprila prošle godine išli su na svoju prvu, zajedničku turneju. Na Akustičnoj turneji 2014. posetili su Zagreb, Rijeku, Krapinu, Umag, Rovereto, Milano, Cirih, Moskvu i za kraj sviraju u svom Beogradu. Nastupali su i u mnogim beogradskim klubovima. Pored autorskih pesama Ana i Dukat Stray često sviraju i pažljivo odabrane obrade koje izvode u minimalističkom akustičnom aranžmanu i u koje unose svoju senzibilnost i brižljivost i tako omogućavaju potpuno novi doživljaj poznatih pesama Nila Janga, Eltona Džona, Portishead, Eliota Smita…
 

Irena Žilić se pre nepune dve godine pojavila iznenada i predstavila svojim EP-em „Days of Innocence“, pa u rekordno kratkom vemenu oduševila i kritiku i publiku. Od potpuno nepoznate muzičarke koja je nenametljivo i gotovo sramežljivo javnosti ponudila svoje pesme, Irena postaje kantautorka o kojoj se priča, proriče sjajna budućnost i, ono najvažnije, koja se sluša. Naime, na vlastitoj etiketi Cyckoo, Irena je objavila svoj debitantski album „Travelling“.  Koncertna promocija albuma započeta je na uglednom Waves festivalu u Beču, gde je čak i suzdržana austrijska publika Irenin nastup ispratila pravim ovacijama. Nastavila se rasprodanim nastupom u zagrebačkoj Tvornici kulture, a od ostalih nastupa posebno treba istaknuti onaj na tradicionalnom božićnom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gde je nastupila uz velike zvezde kao što su Gibonni, Stefan Milenković i drugi.
 
 
The Mothership Orchestra je indi rok band formiran u Požegi u avgustu 2005. Početkom jula 2010. The Mothership Orchestra konačno objavljuje svoj debi album ”Song for You” za Popboksovu online etiketu Silos. Na jednom od najznačajnih rock izdanja u Srbiji poslednjih godina – kompilacijskom albumu ”Nova srpska scena: Jutro će promeniti sve” (PGP RTS, 2007), TMO se pojavio sa numerom ‘‘Then She Kissed Him” . Zvuk TMO karakteriše bogata orkestracija, kao i uticaj dauntempa, britanskog folka, dark kabarea i barok popa. Pored instrumenta uobičajenih za pop muziku – gitara, bubnjevi i bas gitara, TMO koristi i violinu, melodiku, mandolu, harmoniku, trubu, flautu, usnu harmoniku, klavir, fagot, violončelo, saksofon i kontrabas.
 
 
Jester’s Play je muzički sastav iz Mostara, osnovan 2010. godine od strane sadašnjeg gitariste Harisa Karahodžića i pevača, kantautora grupe Maka Žuje. Od samog početka band želi snimiti album, što se i ostvaruje. Nakon godinu dana ulaze u studio i snimaju svoj prvi album pod nazivom “Sapere Aude” (lat. usudi se znati).  Autentičnost, specifičan ambijent koji je drugačiji u svakoj pesmi, kao i emotivna predstava pevača su jedni od razloga zbog kojih vredi poslušati album „Sapere Aude“ koji će sigurno zadržati pažnju i odvesti slušaoca u neki drugi svet. Album čini sedam pesama na engleskom jeziku i uglavnom govore o ljubavi ili “tipovima” ljubavi. „Sapere Aude“ je snimljen 2014. godine u Zagrebu.

Komentari