Koncert: Sinteze – sećanje na Mališu

Organizacija:  World Music asocijacija Srbije u okviru svoje tradicionalne manifestacije „World Music samit” i UdruženjeSrpska duša”, uz podršku Doma omladine Beograda.

U sredu, 23. decembra, u Domu omladine Beograda biće održano multimedijalno veče pod nazivom „Sinteze – sećanje na Mališu”, posvećeno 70-godišnjici od rođenja Vojina Mališe Draškocija uz učešće petnaestak eminentnih muzičara, uključujući i Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova i druge muzičare, Mališine saradnike i poklonike.

Vojin Mališa Draškoci (Beograd, 1945 – 2000) bio je džez muzičar, kontrabasista, kompozitor, aranžer, muzički pedagog, član Beogradske filharmonije… Nјegov rad kretao se u pravcu obogaćivanja džez muzike folklornim obrascima sa ovih prostora. Sarađivao je sa brojnim muzičarima, a izdvaja se dugogodišnja saradnja sa Lalom Kovačevim.

 

Okosnica muzičkog programa  „Sinteze – sećanje na Mališu”  je sastav „Serbian Jazz, Bre” sa kompozitorom i pijanistom Aleksandrom Jovanovićem-Šljukom. Tokom koncerta ovom sastavu priključiće se renomirani džez i drugi muzičari koji će izvoditi Mališine kompozicije i kompozicije posvećene ovom umetniku. Namera  organizatora je da se koncertom ožive sećanje na Mališu, ukaže na značaj i potrebu negovanja oblika koji na pravi način tretiraju tradicionalnu muziku i okupe njegovi saradnici, učenici i poklonici.

 

Umetnički fotograf Ivan Grlić obogatiće dešavanje prigodnim video projekcijama sa segmentima iz Mališinog života.

 

Pre koncerta biće dodeljena nagrada „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci” i otvorena izložba u holu ispred „Amerikane” sa 30-ak fotografija iz ciklusa MUSIC BRE! Ivana Grlića.

Cena ulaznice: 300 dinara.

Komentari