KONCERT NA ZIDIĆU: LORNA WING

Dom omladine Beograda vas i ovog leta poziva na besplatne Koncerte na Zidiću!

Lorna Wing i njihov specifičan autorski zvuk se može najbliže definisati kao kamerni pop sving (chamber pop swing). Kombinovanjem pretežno akustičnih, ali i električnih instrumenata sa pomalo melanholičnim ženskim vokalom, u pesmama koje flertuju sa više muzičkih žanrova istovremeno, teži se da se kod slušaoca izazove osećaj udobnosti.

Tekstovi su inteligentno dvoslojni pa je njihov dublji sadržaj obavijen melodičnom površinom. Lorna Wing je jedan od retkih bendova u našem regionu čiju muzičku atmosferu slušaoci povezuju sa izvođačima kao što su Nouvelle Vague, Koop, Tom Waits i dr.

Specifičnost i kvalitet autorske muzike koju stvara i izvodi Lorna Wing je, zahvaljujući pobedi na Double Dare konkursu Mikser festivala, prepoznala izdavačka kuća Mascom pod čijim labelom je u februaru 2015. godine izdat njihov prvi album sa nazivom “Jedra”. Samo nekoliko nedelja nakon izlaska albuma, pesma “Južna” se našla pri vrhu nekoliko značajnijih top listi domaće muzike kao što su Diskomer (Radio Studio B) i Pop Mašina (Radio B92).

“Ovaj album sam po prvi put slušao kasno noću uz konstataciju da je to divan prolećni popodnevni album. Potom sam ga preslušao jednog popodneva i poželeo da ga čujem u mraku. Ipak se to desilo već sledećeg jutra. Jedra su album za bilo koje doba dana ukoliko volite lepu, neagresivnu i kvalitetnu muziku… muziku iz koje izviru sunce, obale, oblaci… perle, jedra i ljubav.” – Nikola Vranjković

Osnivači benda, Ivanka (vokal) i Čeda (gitara i vokal) su, kao akustični dvojac, otpočeli sa stvaranjem prvih autorskih pesama Lorne Wing, da bi im se vremenom priključili ostali članovi. Danas, pored vokala i gitare, zvučni prostor najčešće popunjavaju bubanj, bas, violončelo, klavijatura i usna harmonika.

Bend čine:
Ivanka Simić (vokal/flauta)
Čedomir Stanojević (gitara/vokal)
Nemanja Marković (violončelo, prateći vokal)
Saša Ristić (gitara)
Nemanja Veselinović (bubnjevi)
Nenad Živanović (električni kontrabas)
Marija Nikolić (klavijatura, usna harmonika, prateći vokal)

Lorna Wing su 2014. godine skrenuli pažnju na sebe ulaskom u finale Jelen Demofesta u Banjaluci, kao i pobedom na sada već eminentnom Mikser Festivalu u Beogradu.
Nakon izlaska albuma 2015. godine usledili su nastupi na EXIT Festivalu, Nišvilleu, Beer Garden Festu i Mikser Festivalu.

Lorna Wing ostavlja prostor za varijacije – može se presvući iz potpuno akustičnog sastava u polu-električni, ne odaljivši se pri tome od svoje slatko-gorke atmosfere.

“U slučaju benda Lorna Wing autizma nema, njihov debi album “Jedra” (Mascom), bipolarno muzički i glasovno podeljen između pesama u kojima glasovne deonice preuzimaju Ivanka Simić i Čedomir Stanojević, odiše skromnom, na trenutke džeziranom i rasterećenom a kvalitetnom zvučnom slikom, često pozitivno obojenom, što je retkost u doba današnje.” – David Vartabedijan, Politikin zabavnik

„Jednostavno, muzikalno i kreativno, prepuno entuzijazma i opuštajuće. Lorna Wing su svojim debi albumom mnogo pridodali urušavanju predrasuda o boljoj budućnosti muzike na ovim prostorima.“ – Nenad Pekez, Nocturne magazin


  

 

 

Muzički program na popularnoj mini letnjoj sceni, koja je tokom prethodne dve godine postala nezaobilazna tačka susreta Beograđana i gostiju glavnog grada, nastavlja se i tokom leta 2015! Zidić na Platou Milana Mladenovića će svakog petka i subote od 20 do 21 čas biti pretvoren u scenu sa koje će se publici predstaviti neke od najnovijih muzičkih pojava kod nas – mislimo na mlade, nove, brze, spore, čudne, bučne, tihe, otkačene i pre svega neočekivane izvođače.

Ugostićemo i neke od bivših omladinaca, koji su i dalje mladi duhom i imaju sveže ideje.

Muzičari svih žanrova imaće priliku da pokažu šta umeju pred slučajnom i namernom publikom: pred ljudima koji su došli na koncert, jednako kao i pred slučajnim prolaznicima. Svi mogu doprineti da Beograd pokaže svoju najbolju i najkreativniju stranu.

Publika će, takođe, imati priliku da se zabavi, družeći se u sveže letnje predvečerje u samom centru grada. Pozivamo sve sugrađane i goste glavnog grada, na jedinstveno muzičko druženje. Ulaznice ne postoje dok raspust u velikom gradu traje!

Dom omladine organizuje vam susret sa ljudima koji žele da ulice Beograda ispune muzikom i dobrim raspoloženjem!

 

 

Komentari