Koncert: Majamisty TriO

Cena ulaznice: 500 din.
Majamisty TriO izvodi instrumentalnu muziku koja bi se mogla nazvati spojem klasičarskog izraza i jazz elemenata.

Po reakcijama publike i mišljenju brojnih istaknutih muzičara pravo je žanrovsko osveženje na našoj muzičkoj sceni.

Jazz kritičar Nikola Marković govori o tome na sledeći način:

“Majamisty TriO nam daruje bez premca najbolji domaći džez album u protekloj godini. Već od uvodne numere Mistylanda sve je toliko drugačije od onoga na šta smo ovde (u Srbiji) navikli, a opet toliko prirodno, pitko I logično i u svom unutarnjem ustrojstvu.”

Ovakav muzički stil rezultat je dugogodišnjeg iskustva autora, u bavljenju klasičnom muzikom, uz veliki afinitet i strast prema jazz pravcu, i usmeren je ka pronalaženju originalnog muzičkog izraza i načina slikanja emocija. Saradnja pijanistkinje Maje Alvanović, lidera trija i autora muzike sa fantastičnim muzičarima sličnog senzibiliteta (Ištvan Čik, bubnjevi; Ervin Malina, kontrabas; Aleksandra Drobac Čik, gostujući vokal) daje krila ovakvoj ideji i dovodi je do njenog potpunog ostvarenja.

Pojava Majamisty Trija na novosadskoj sceni 2010. godine probudila je interesovanje publike i naišla na podršku eminentnih muzičara kao što su Boris Kovač, Aleksandar Dujin, Jovan Maljoković, kao i brojnih kritičara.

Njihov debi album „Mistyland“ snimljen je 2010. godine u studiju renomiranog srpskog kompozitora Borisa Kovača, a izdao ga je SKC Novi Sad 2011. godine.

Reizdanje ovog albuma pod etiketom Maple Grove Music Production objavljeno je 16. aprila 2012.. Ubrzo nakon toga otpočela je distribucija ovog albuma u Japanu preko diskografske kuće DISK UNION u Tokiju. Na albumu se nalazi 12 kompozicija, 11 autorskih i jedna obrada jazz standard „Misty“ Erola Garnera.

Majamisty TriO za sobom ima nastupe na najznačajnijim festivalima u Zemlji:

– Jazz Appreciation Month-Novi Sad 2010
– Valjevo Jazz Festival 2010
– Kikinda Jazz Festival 2010
– Svetska Pijanistička Konferencija-Novi Sad 2011
– NISVILLE 2011
– kao i nastup na najvećem festivalu u zemlji 27. Beogradskom Jazz Festivalu na kojem se predstavio u glavnom programu kao predgrupa Dušku Gojkoviću. 2011
– Greentown Jazz Festival, Sombor 2012

Kritičari o Majamisty Triju:

„Vrhunski virtuozitet i snažan liricizam odlikuju album Majmisty trija – Mistyland. Često melanholičan, ponekad poletan ali uvek očaravajuci, ovaj album je zaslužio da se nalazi medju najboljim primercima evropskog jazz-a.“ Hrayr Attarian (ALL ABOUT JAZZ)

 „Srpski grad Novi Sad možda ne igleda kao očigledno mesto gde bismo potražili jedan nov i uzbudljiv klavirski trio, ali to je dom Majamisty trija čiji je debi album Mistyland svedočanstvo jednog divno kreativnog i originalnog ansambla.“ Bruce Lindsay (ALL ABOUT JAZZ)

„Često mračnog i nordijskog raspoloženja, ova muzika čini da vam se koža naježi“ – Tim Dickeson (JAZZ ON TOUR)

„Pažljivo osmišljen kontrapunkt sastavljen od kombinacije klasike i džeza, prefinjenosti i čvrstine, sreće i sete, suptilnosti i nametljivosti, pravilnosti i improvizacije…” – Vesna Karin (Magazin “Etnoumlje”)

 “Коntrabas је u bojama drveta, bubnjevi mirišu na zemlju, кlavir ozvučava mir… Nа primeru jedne numere moguće je opisati svu lepotu Мistilenda.” – Vojislav Pantić, POLITIKA

 “Muzika koje ne robuje klišeima ni sa jedne strane artističkog spektra, I koherentan stilski izraz koji odiše spontanošću….” – Nikola Marković  (JAZZIN.RS)

“Visoki emotivni naboj i raskošna lepota uronjena u ravničarske motive Panonske nizije, indirektno ukazuju da je Maja u shvatanju džeza, na pravom putu uspešno nastavljajući tradicije svetskih velikana pijanizma Bila Evansa, Lenija Tristana i Bernara Fajfera, a od domaćih kolega, nedavno preminulog Miloša Petrovića, posebno njegove rane džez faze…” – Slobodan Aranđelović (Džez publicista)
 
’’Prozračna, ljupka muzika koja tera na razmišljanje..“ – Thomas Conrad (JAZZ TIMES)

Komentari