Koncert: OBOJENI PROGRAM

Organizacija: Koncertna agencija “Odličan hrčak” i Dom omladine Beograda // Cena ulaznice: 600 dinara
Koncertna agencija Odličan hrčak sa ponosom najavljuje novosadski i beogradski koncert kultnog Obojenog programa koji će se odigrati u klubu The Quarter, Novi Sad, 12. oktobra i u sali Amerikana Doma omladine Beograda 13. oktobra. Bend će u neobičnoj postavi u kojoj trenutno nastupa (vokal, dva basa i bubanj) publici predstaviti aktuelni album “Kako to misliš: mi?” (Odličan hrčak/Exit Label, 2012), ali je i podsetiti na ranije hitove iz svoje tridesetogodišnje karijere.

U oktobru 2011. godine, izdavačka kuća Odličan hrčak objavila je reizdanja prva dva albuma grupe Obojeni program – “Najvažnije je biti zdrav” i “Ovaj zid stoji krivo”, izdanja koja se najčešće navode kao reprezentativni predstavnici savremenog ex-YU roka čiji počeci se upravo i vezuju za ovaj bend.

Aktuelni album “Kako to misliš: mi” je već prvim singlom “Da li smo naučili živeti u kapsuli” probudio interesovanje publike širom regiona i dokazao da je, i nakon više od tri decenije, rad ovog kultnog novosadskog benda sve plodniji i inspirativniji.

Sa novim izdanjem “Kako to misliš: mi” Obojeni program se našao na vrhu svih relevantnih top lista domaće muzike (MTV Domaćica, Jelen top 10, Diskomer, Pop mašina…), a kritika i publika imaju samo reči hvale.

Po rečima frontmena benda, Branislava Babića Kebre, album je rezultat neprekidnog procesa rada i svakodnevne inspiracije, uz učešće najboljih saradnika. Neobična muzička postava – dva basa, bubanj i vokal, čini novi album još ekplozivnijim u odnosu na prethodne. Prateće vokale na albumu pevale su Bilja i Jelena iz sastava Boye, dok dizajn omota potpisuje beogradski umetnički kolektiv “Škart”.

Ulaznice se mogu kupiti na svim Eventim prodajnim mestima
– za novosadski koncert 12. oktobra po pretprodajnoj ceni od 500 dinara,
– za beogradski koncert 13. oktobra po pretprodajnoj ceni od 600 dinara.

Biografija grupe
OBOJENI PROGRAM je osnovan početkom osamdesetih godina u Novom Sadu od strane nekoliko mladih ljudi koji su svoj životni i muzički izraz definitivno prepoznali u zaraznoj energiji panka i muzici new wave bendova tipa The Fall, Television, Magazine, Gang of Four, Joy Division… formirajući tadašnju novosadsku new wave scenu zajedno sa grupama Boye, La Strada, Luna i Grad.
Od samog pocetka O. P. je insistirao na pronalaženju svog autentičnog, nezavisnog zvuka, te je prva ploča “Najvažnije je biti zdrav” izašla tek 1990. godine, nakon 10-tak godina postojanja grupe, ali za prvu nezavisnu ex-YU izdavačku kuću iz Zagreba – “Search&Enjoy”.

Uprkos teškim uslovima za opstanak jedne alternativne muzičke grupe, u narednim godinama, O. P. je uspeo da objavi i promoviše još 6 albuma, trudeći se da ide u korak sa najboljima na svetskoj sub-pop sceni koliko god je to tehnički bilo ostvarljivo.

O. P. je tokom više od dvadeset godina postojanja imao na stotine samostalnih koncerata i nastupa na muzičkim festivalima, i sarađivao je sa raznim umetnicima i umetničkim grupama iz oblasti pozorišta, filma, stripa, književnosti… 2004. godine singl sa najnovijeg albuma “Da li je to čovek ili je mašina” pojavljuje se kao soundtrack za film “Žurka”, reditelja Aleksandra Davića.

O. P. je prvi bend sa ovih prostora koji se pojavio na MTV-u u emisiji “120 minutes” – 1993. godine – i jedini koji je imao čast da bude prezentiran od strane John Peela u njegovim radio emisijama (na BBC Radio) i na njegovoj playlist 2002 . godine. 2003. godine bend se pojavio kao predgrupa britanskom bendu Placebo na njihovom beogradskom koncertu.

Sedmi studijski album je snimljen u Holandiji u analognom studiju “Sing Sing”, u proleće 2004. godine, a objavljen je 01. jula 2005. godine za izdavačku kuću URBANS. Na novom albumu “Da li je to čovek ili je mašina” nalazi se sedam novih pesama O. P-a, osam remixa tih pesama napravljenih od strane različitih DJ-eva i jedna bonus pesma – “Obećaj mi, molim te”, koja je pratila promociju Kebrine poslednje knjige istog naziva i koja je deo zavere “Transbalkanske dezorganizacije”.

Proteklih godina kroz bend je prošlo na desetine različitih muzičara. Jedini član iz originalne postave benda je Kebra – glavni vokal i autor ponekad emotivno obojenih, ponekad politički angažovanih minimalističkih tekstova. Njegov glas i tipičan način pevanja postali su u velikoj meri zaštitni znak ovog benda. Sastav danas čine Bebec i Ljuba na bas gitarama, Cina na bubnjevima i vokal benda, Kebra.

 

 

Komentari