Koncert: ILHAN ERSAHIN “BELGRADE SESSIONS” Концерт: ILHAN ERSAHIN "BELGRADE SESSIONS"

Ilhan Ersahin je jedan od najznačajnijih savremenih muzičara koji radi na širokom prostoru globalnog underground clubbinga – turskog porekla, odrastao u Švedskoj, vlasnik uticajnog njujorškog kluba Nublu. Njegov „Istanbul Sessions“ projekat oduševio je našu publiku prošle godine, na 33. Beogradskom džez festivalu, kad je tokom duge subotnje noći držao na nogama do sitnih sati sve koji su se zatekli u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Povratak na isto mesto egzaltacije, biće obeležen jedinstvenim poduhvatom – prvim „Belgrade Sessions“ projektom, uz učešće naših muzičara.

Ograničena količina ulaznica, po specijalnoj promotivnoj ceni od 1000 RSD, je u prodaji od preko EVENTIM mreže. Redovna pretprodajna cena će iznositi 1200 RSD.

 

Otkrivajući muziku u hladnoj Švedskoj kroz vrući rege, ali i bosa novu, hip hop, world music, pa i pank, Ilhan je kao mlad naučio da svira saksofon. Tragajući za najdaljim horizontim svojih snova, konačno se obreo u Americi 1986, gde je počeo muzičko obrazovanje na Berklee School of Music u Bostonu. Nastavljajući da svira po bendovima, školovanje je završio uz legende džez saksofona Joe Lovana i Johna Purcela, da bi se ustalio kao deo programa kluba Sweet Basil, gde je sa svojim triom svirao izuzetno zapažene nedeljne „branch“ sešne za vikend matine, ali i velike džez festivale.

 

Kad je godine 2002. otvorio svoj klub Nublu, niko nije ni sanjao da će upravo to mesto postati jedno od omiljenih stecišta njujorške kreativne džez elite, ali i poslednje uporipte nekada boemske četvrti Lower East Side, danas temeljno narušene neumerenim investicionim građenjem. Nublu je postao mesto gde su izlazili Lou Reed, Caetano Veloso, David Byrne, Gilberto Gil, Bebel Gilberto, Kevin Spacey, a Moby dolazio da pušta muziku za 75 ljudi.

 

 

Ilhan Ersahin danas je traženi muzičar koji je komponovao muziku za filmove po Orhanu Pamuku i sarađivao sa Fathihom Akinom, uređivao programa Istanbul džez festivala i Akbank džez festivala, najznačajnijih u Turskoj. Poslednjih godina pokrenuo je svoju izdavačku kuću Nublu Records, i intezivno sarađivao sa brazilskim muzičarima. Postao je jedna od najznačajnijih ličnosti paralelnog džez univerzuma!

Trio Ilhana Ersahina predstavlja nesvakidašnje audio iskustvo: pumpajući bas Alp Ersonmeza se urezuje u stomak, dok ritam sekcija, koju čine Turgut Alp Bekoglu na bubnjevima i Izzet Kizil na perkusijama, nezaustavljivo vozi. Ilhanov ritmično režući saksofon osvetljava noć, dok ne postane novi dan.

 

Komentari