Koncert: Letu štuke

Sarajevske Letu štuke koncertom 22. decembra (21:00) u dvorani Amerikana Doma omladine Beograda promovisaće predstojeći novi album “Topla voda”.
Karta za beogradski koncert Letu štuka košta 1.200 dinara preko mreže Eventim. Od 1. decembra ulaznica će biti 1.500 dinara. 
Foto: Tarik Zahirović

Štuke ovih dana privode kraju svoj četvrti studijski album “Topla voda” (Menart) koji će izaći sredinom decembra.
Na novom albumu, kako i sam autorski motor benda Dino Šaran ističe, možemo očekivati devet pesama u kojima se isprepliću društveno angažovane teme s onim ljubavnima. Budući da inspiraciju pronalazi u svom životu, sve što se događa oko njega pokušava to ljudima prezentovati bez neke banalnosti za koju smatra da je ionako danas ima previše.

Album je početkom novembra najavio novi singl i spot “Zemlja gori”, autora Dine Šarana, u kome su snage udružili Letu Štuke i Dubioza Kolektiv.

“Čovjek ili robot? ’Zemlja gori’ je satirična poskočica o preskakivanju homo sapiensa u lancu prehrane. Htio sam imati taj autentičan zvuk Dubioze na albumu. Inače, na svakom drugom albumu volim imati neku pjesmu za folkoteku, a ovo je jedna takva pjesma. Koliko god se mi približavali zapadu, ipak je ovo Balkan. Mene uvijek inspirira ono što je oko mene. Ne želim se truditi da zvučimo kao neki indie bend iz New Yorka“, kaže Šaran.

Iza aranžmana i produkcije stoji Brano Jakubović iz Dubioze kolektiv, a o nastaloj saradnji Dubioza je poslala kolektivnu izjavu:

“Mi smo se sa zadovoljstvom odazvali na poziv za suradnju jer se kolega Šaran još jednom pokazao kao istinski vizionar i svojim tekstom anticipirao gorući problem odlijeva mozgova i akutnog nedostatka radne snage. Upravo ovih dana, Vlada kantona Sarajevo je donijela akcioni plan preustroja javnog komunalnog poduzeća RAD i njegove prenamjene u javno komunalno poduzeće koje će razvijati i proizvoditi vještačku inteligenciju za izvoz u Njemačku. S nestrpljenjem se očekuje prvi rezultati ovih aktivnosti”.

Režiser spota “Zemlja gori” je Admir Švrakić koji je sa Štukama već sarađivao na spotu “Supermarket”. U novom spotu se uz Dina pojavljuju i ostali članovi Štuka, a u svojim prepoznatljivim odorama uloge su dobili i članovi Dubioza Kolektiv.

“Kada Dino Šaran napiše pjesmu, a Dubioza Kolektiv i Letu Štuke je ožive svojim zvukom, nije teško nadoći na ideju za video spot. Pokušali smo da vizualiziramo našu stvarnost u kojoj umišljamo da smo bitniji od onoga što ustvari jesmo. Spot je paralelni svijet realizma i apstrakcije glavnog lika kojeg glumi Dino. Poslove obično ostavljamo nedovršene, dok se kreditno zadužujemo kako bi financirali izlaske vikendom. Kruha i igara, dok nas robot sve ne zamjeni”, kaže Švrakić.

Za kraj ostavljamo Dinov zaključak: “Pojačaj do fosne te dečke iz Bosne!”

 

Komentari